петак, 20. јун 2014.

   Panakota od kajsija

Još jedna poslastica, koja će se možda i vama dopasti,probajte je i vi. Pre nekoliko dana sam pravila nešto slično od jagoda, jako nam se dopala ova vrsta poslastice i evo je ponovo na našđem stolu.  

Sastojci

  •  250 g svežih kajsija
  •  1 kašika šećera
  •  400 ml slatke pavlake
  •  2 do 3 kašike meda
  •  5 g želatina
  •  1 mahuna vanila ili 1 kašičica vanilla paste
  • za dekoraciju:

  •  4-5 svežih kajsija
  •   prah šećer
  •  nekoliko kašika likera od badema - amaretto
  •   pečeni bademi

Priprema Panakota ( Panna Cotta ) od kajsija

  1. 1

    Kajsije oprati, preseći na pola,izvaditi koštice, posuti ih sa šećerom i ispeći ih da omekšaju, oko 5 do 10 minuta.
    Oljuštiti ih od kožice i izblendirajte ih u glatku smesu.
  2. 2

    Zagrejati pavlaku sa mahunom vanile da provri.Dodati med i mešati da se otopi.
    Želatin otopiti u nekoliko kašika hladne vode i ostaviti da nabubri, oko desetak minuta. Otopiti je u malo provrele pavlake.
  3. 3

    Provrelu pavlaku procediti od kajmaka,izvaditi mahunu vanile i dodati u izblendirane kajsije, dodati otopljen želatin i sve dobro izmešati.
  4. 4

    Sipati u posude ili čaše, iz kojih ćete poslužiti poslasticu i ostaviti u frižider, najmanje 2 do 3 sata.Kod nas je bila preko noći u frižideru.
  5. 5

    Po želji, kajsije možete potopiti u malo amareto likera i ostaviti da odstoje, pre posluženja staviti kriškice kajsija sa amaretom, bademe sitnije iseckati i posuti preko kajsija,posuti sa prah šećerom i poslužiti ili samo iseći kriškice kajsija,posuti sa prah šećerom i poslužiti. ( kod mene bez badema, zaboravila sam. )

Нема коментара:

Постави коментар