LEDENO LEDENE KOCKE
Maxivida i Mamajac
su krive za sve, u kratkom roku su obe objavile recept i od kako je
neko spomenuo da bi se u fil mogle dodati mljevene mentol bombone ja
više nisam imala mira. Samo sam tražila priliku da ih napravim, da
isprobam tu genijalnu ideju. Na sreću, najavile su mi se tetke u goste
tako da nisam morala da pogazim obećanje koje sa sama sebi dala (da ne
pravim kolače mimo nekog zvaničnog događaja).
I ne, nisam mljela mentol bombone nego sam dodala ovo
RECEPT:
KORA
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
6 žumanaca
4 kašike ulja
6 kašika brašna
malo praška za pecivo
Bjelanca pjenasto umutiti sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg dodavati jedno po jedno žumance i mutiti neprestano mikserom.Dodati ulje i kratko mutiti. Sjediniti prosijano brašno, prosijan kakao i prašak za pecivo i dodati jajima ali ne mutiti nego spatulom prebacivati odozdo prema gore da se ne istisne vazduh iz jaja. Peći na 180 stepeni u tepsiji 37x20 cm koju ste podmazali uljem i posuli prezlama. Kora je pečena kada počne da se odvaja od ivica i kad čačkalica izađe suva (opet sam zaboravila da pogledam na sat koji se nalazi NA PEĆNICI).
PRELIV
300 g šećera
3 dl vode
Vodu i šećer staviti u šerpicu i kuvati dok se šećer ne otopi, nije potrebno praviti sirup, dovoljno je dva do tri minuta.
Preliti pečenu koru i sačekati da se ohladi i kora upije sav preliv.
FIL
1 l mlijeka
12 kašika brašna
10 kašika šećera
100 g Bronhi Ice bombona
1 margarin/maslac
U pola litre mlijeka staviti bombone (minus ona jedna koju sam pojela) i uz stalno mješanje otopiti ih na tihoj vatri. U drugoj polovini mlijeka razmutiti brašno i šećer i kad mlijeko provri dodati razmućeno brašno i kuvati kao puding.
Skuvan fil prekriti najlonskom folijom da se ne uhvati kora ili zaposliti nekog da miješa svakih pet minuta.
Pjenasto umutiti margarin/maslac i spojiti ga sa oglađenim filom.
Fil premazati preko kore i preliti glazurom.
GLAZURA
100 g čokolade za kuvanje ili crne
3 kašike vode
3 kašike prah šećera
70 g margarina/maslaca
Čokoladu izlomiti, dodati vodu i šećer i otopiti na pari ili slaboj vatri. Kada smjesa postane glatka dodati puter/margarin, skloniti sa vatre i mješati dok se ne istopi. Preliti preko kolača, sačekati da se ohladi i tek onda staviti u frižider.
Kada sam upoređivala recepte od Maxivide i Mamajac, vidjela sam da je moj skoro identičan onom od Maxivide. Odlučila sam da poduplam fil i mislim da je to prava mjera. Količinu šećera u filu nisam duplirala jer su bombone slatke i ovo je prava mjera.
Slijedeći put ću staviti manje brašna u fil, 10 kašika, jer se teško mješao i na ohlađenom kolaču kad sam ga isjekla, pnekad se odvajao od kore.
Ovo je savršen i jednostavan kolač za one koji vole mentol jer nije previše izražajan, osjeti se tek kad se guta. Od sada ga samo ovako pravim.
Нема коментара:
Постави коментар