KOLAČ OD VIŠANJA
Sastojci
Biskvit
- 1 pakiranje petit keksa
Fil 1.
- 1 l soka od višanja
- 1 kg višanja
- 16 žlica griza
- 16 žlica šećera
Fil 2.
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 13 žlica šećera
- 25 dag margarina
Fil 3.
- 2 šlaga
- 4 dcl jogurta (običan, tekući)
- 1 žlica šećera
- 1 želatina u prahu
Priprema
-
1
U tepsiju od pećnice poredati kekse bez umakanja u mlijeko ili sl.
-
2
Fil 1. Sok od višanja, griz i šećer prokuhati, pred kraj dodati očišćene višnje. Razliti po keksima. (Napomena za višnje; ako su svježe treba ih od početka kuhati u filu. A ako su iz kompota ili zamrznute, dodajemo ih pred kraj kuhanja fila.)
-
3
Fil 2. U mlijeku ukuhati puding šećer. U ohlađeno dodati izrađen margarin.
Razliti preko Fila 1. -
4
Fil 3. Izraditi šlag. Namočenu želatinu, otopiti pa pomiješati s 2 dcl. jogurta.
U šlag dodati želatinu s jogurtom i preostalih 2 dcl jogurta. Sve promješati i preliti preko Fila 2.
Staviti u hladnjak.
Bozicna torta
Sastojci
Priprema
-
1
Ispeci tri korice od po 4 belanca, 4 kasike secera, 8 kasika oraha, 1 kasika kakao i 3 kasike brasna. Peci u zagrejanoj rerni dok porumene i izvaditi da se ohlade.
Umutiti mikserom 12 zumanaca sa 12 kasika secera, dodati 2 soljice mleka i staviti na paru da se kuva, dodati cokoladu i skuvati fil. Kada se ohladi dodati margarin.
Umutiti 2 slaga sa 200 gr mleka.
Filovati prvu koricu filom, pa preko premazati slag, pa drugu isto tako. Odozgo tortu premazati samo braon filom, moze i slag, ali ja sam mislila da je mnogo slaga vec u torti, pa sam odozgo napravila ukrasne sare prah secerom. Ako zelite i slag odozgo, treba vam jos jedna kesica slaga.Jaje na oko...
Sastojci
Biskvit:
- 4 kom jaja
- 2 dcl šećera
- 7 žlica brašna
- 1 kom praška za pecivo
- 1 dcl ulja
- 1 dcl mlijeka
Fil:
- 2 kom pudinga od vanilije
- 3,5 dcl mlijeka
- 2 kom kiselog vrhnja
Preljev:
- 1 kom kompot od marelica
- 3 kom preljeva za torte
Priprema
-
1
Biskvit:
Izraditi jaja, dodati šećer, a potom i sve ostale sastojke. Smjesu izliti na lim od pečnice obložen papirom za pečenje te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 180°C... oko 20-tak minuta. Čačkalicom provjeriti kad je pečeno. Staviti hladiti te skinuti nožićem gornji sloj korice (lagano - "grecajući" po površini)
-
2
Fil:
Puding promješati s vrlo malo mlijeka. Ostalo mlijeko staviti kuhati. U vrelo mlijeko dodati puding i ukuhati fil. Vrlo kratko, jer se brzo zgušnjava. U toplo dodati jedno vrhnje pa izraditi mikserom, potom dodati drugo vrhnje. Premazati biskvit s filom.
Poslagati na fil marelice vodeći računa da poslije možete kolač rezati na jednake i pravilne kvadratiće s marelicom u sredini.
-
3
Preljev:
Preljev skuhati prema uputama na vrečici. Osobno volim staviti "malo" manje vode jer bude čvršći.
Jaje na oko 2
Sastojci
- Biskvit:
- 10 kom jaja
- 8 žlica šećera
- 10 žlica brašna
- 1 - 2 kom praška za pecivo
Krema:
- 1 l mlijeka
- 2 kom pudinga od vanilije (praška za puding)
- 10 žlica šećera
- 3 kom kiselog vrhnja
- + marelice (za ukras)
- + svijetli preljev za torte
Priprema
-
1
Najprije izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, zatim pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom i brašnom. Kad se stvori lijepa smjesa, u nju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka, ulijte u veći protvan i pecite na 180°oko 15 minuta.
-
2
Kad se biskvit malo ohladi, možete ga natopiti sokom od marelice (ili nekim drugim sličnim sokom).
Za kremu najprije skuhajte puding (prema uputama na vrećici) i kad je kuhan, u njega umiješajte kiselo vrhnje.
-
3
Kolač ostavite da se ohladi. Kad je kolač ohlađen, na njega posložite marelice te "skuhajte" preljev prema uputama na vrećici i prelijte ga preko kolača.
Sunce na prozorčiću
Sastojci
- 4 jaja
- 150 grama šećera
- 1 vanili šećer
- limunova korica
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 600 grama svježeg sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 130 grama krupice ili griza
- 3 žlice marmelade od marelica
- breskve (ja sam stavila iz kompota)
Priprema
-
1
Izlijte vrhnje za šlag u posudu i u njega usipajte krupicu te ostavite 20 min. da nabubri.
-
2
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom pa dodajte svježi sir, naribanu limunovu koricu, prašak za pecivo, griz te sve izmješajte.
-
3
Protva ili kalup za tortu namastite, pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
4
Nakon 20 min. protvan izvadite van i stavite polovice ili četvrtine breskvi, malo utisnite i vratite natrag u pećnicu i pecite još oko pola sata.
-
5
Nakon što je pečeno, marmeladu malo zagrijte pa stavite po čajnu žličicu na svaku breskvu.
Нема коментара:
Постави коментар