петак, 13. јун 2014.

             Duplo kremasta čokoladna torta


Sastojci

Priprema

  1. 1
    TAMNI BISKVIT:
    Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg,postepeno dodavajući šećer. dodajte rum šećer i jogurt,i lagano promiješajte. u dobivenu smjesu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. opet promiješajte pjenjačom,pa izlijte smjesu u kalup za tortu promjera 26cm. čije ste dno obložili papirom za pečenje.
    razmažite smjesu žlicom i udarite nekoliko puta od radnu podlogu da se smjesa izravna.
    Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C,10min.ili manje,svakako provjerite čačkalicom.
  2. 2
    SVIJETLI BISKVIT:
    Pripremite na isti način kao tamni,s tim da umjesto rum šećera ide vanilin šećer,a kakao izostavljate. biskvite ostavite da se hlade dok pripremate kremu.
  3. 3
    OSNOVNA KREMA:
    1l.mlijeka stavite kuhati na umjerenu vatru,a u preostala 2dl.prvo dodajte žumanjke i dobro sjedinite s mlijekom. zatim puding,gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte. nekoliko žlica vrelog mlijeka dodajte u žutu smjesu miješajući,zatim maknite mlijeko s vatre i u tankom mlazu ulijte žutu smjesu također mješajući.
    Sve skupa vratite kuhati,i miješajte dok ne dobijete gustu kremu.
  4. 4
    Vruću kremu odmah podijelite na dvije jednake polovice.
    -TAMNA KREMA- u prvu polovicu dodajte 100g.tamne čokolade,i malo ruma.promješajte da se čokolada otopi.
    -SVIJETLA KREMA- u drugu polovicu osnovne kreme dodajte 100g.bijele čokolade,i ako želite malo arome vanilije.
  5. 5
    Kada se kreme u potpunosti ohlade,u svaku umiješajte po 150ml.slatkog vrhnja koje ste umutili u čvrst šlag sa šlag fix-om.
  6. 6
    ZA PRELJEV ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. kad se šećeri otope,dodajte žlicu ruma,i ravnomjerno rasporedite preljev po oba biskvita.
  7. 7
    SLAGANJE TORTE: Na tacnu stavite tamni biskvit,i oko njega obruč. premažite biskvit svijetlom kremom.preko nje premažite tamnu kremu,i na kraju ide bijeli biskvit.
    A možete i obrnuto ( http://www.coolinarika.com/slika/1194995/)
  8. 8
    Nakon nekoliko sati u hladnjaku možete skinuti obruč i dekorirati tortu,a najbolje ju je načeti tek sutra

    ♥Linotella♥


Sastojci

Priprema

  1. Prvo pripremite ganache,možete i večer prije;ugrijte slatko vrhnje skoro do vrenja,skinite s vatre i prelijte preko nalomljene čokolade. miješajte dok se čokolada ne otopi.kad se smjesa ohladila,pokrijte je folijom i stavite u hladnjak da se stisne.
                                                                    Prije pripreme biskvita naribajte čokoladu za biskvit i pomiješajte je s kiselim vrhnjem. podijelite smjesu na 3 jednaka dijela,i krenite s pripremom biskvita.
  2. 1
    BISKVIT:
    Umutiti pjenasto jaja sa šećerom,par minuta na najvećoj brzini. dodati prvi dio mješavine kiselog vrhnja i ribane čokolade,i lagano promiješati žlicom. dodati i prosijano brašno s gustinom i praškom za pecivo,i opet promiješati žlicom.
  3. 2
    Izliti smjesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje,i peći 10ak min. na 180°C.
    na isti način ispeći i preostala 2 biskvita.
  4. KREMA:
    Otopite šećer na laganoj vatri u loncu s debljim dnom.kad se  šećer otopi i dobije zlatno-smeđu boju,ulijte u lonac 1l mlijeka,i ostavite da se šećer ponovno otopi i mlijeko zakipi.
  5. 1
    Sada mlijeku dodajte bijelu čokoladu,kada se čokolada otopi,dodajte 5 vrećica pudinga koje ste razmutili u 0,5l mlijeka,i skuhajte gustu kremu.
  6. 2
    Prebacite kremu u posudu za hlađenje,i dodajte margarin. promiješajte da se margarin otopi,i pričekajte da se krema u potpunosti ohladi,povremeno je miješajući.
  7. 3
    Hladnu  kremu izradite mikserom,slatko vrhnje istucite u čvrst šlag,a želatinu pripremite prema uputi,i otopite. dodajte kremi želatinu,promiješajte dobro. na kraju dodajte šlag,i opet promiješajte žlicom,polako,ali temeljito.
  8. Sva tri biskvita ravnomjerno poškropite mlijekom u koje ste dodali rum.
    zatim na svaki biskvit stavite po tri žlice ganachea i razmažite špatulom preko cijelog biskvita.
    prvi biskvit stavite na tacnu,a oko biskvita obruč od kalupa za tortu.
  9. 1
    nanesite prvi dio kreme,pa drugi biskvit,drugi dio kreme,pa treći biskvit i treći dio kreme. stavite tortu u hladnjak do sutra,skinite obruč,i ukrasite po vlastitoj želji.

Posluživanje

***SAVJET***
Iako sam ovu tortu pravila u kalupu promjera 26cm,preporučila bi da je pravite u kalupu od 28cm. ostala mi je velika zdjela kreme viška,nije moglo sve stati u obruč,i unatoč tome torta je bila visoka 8cm.
tako da mislim da bi uz svu utrošenu kremu u kalupu 28 torta isto bila dovoljno visoka,a i bogatija kremom nego što je ova kod mene na slici.
Ja sam višak kreme pomiješala sa malo ganachea viška,i upotrijebila za slova i ukrašavanje. ostatak smo pojeli kao desert u čaši ♥

 

                                 Kanada karamel torta

Za Jadru i Tonča... Sretan put u Kanadu,i povratak kući :-)
Dodaj recept u
Kanada karamel torta /slika/1866521/

Sastojci

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Prvo počinjemo sa pripremom kreme:
    Pomiješati javorov sirup,200ml.mlijeka,puding,gustin i cimet u glatku smjesu.
    Šećer usuti u lonac sa debljim dnom i zagrijavati dok se ne otopi i dobije boju karamela.
    U lonac sa otopljenim šećerom uliti 800ml.mlijeka.
  2. 2
    Kada mlijeko prokuha,dodati smjesu sa gustinom,i kuhati miješajući dok ne dobijemo gustu kremu.
    Prebaciti kremu u posudu za hlađenje i dodati bijelu i tamnu čokoladu i rum.
    dok se krema hladi,povremeno je promiješati,a za to vrijeme ispeći biskvit.
  3. 3
    BISKVIT:
    Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg,a žumanjke dobro umutiti sa šećerom.Žumanjcima dodati ulje i vrhnje,zatim brašno prosijano sa praškom za puding i praškom za pecivo.dobro promiješati.
  4. 4
    Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka,lagano,žlicom.
    Izliti smjesu u kalup promjera 26cm.obložen papirom za pečenje,i peći na 180-200°C 15-20min.
  5. 5
    Ohlađeni biskvit prerezati na dva dijela,i svaki ravnomjerno natopiti toplim preljevom koji smo dobili tako što smo ugrijali zajedno mlijeko i javorov sirup.
  6. 6
    Dovršiti kremu;
    Slatko vrhnje istući u šlag,dodati nekoliko žlica u kremu,i izmiksati kremu mikserom da omekša,jer je jako gusta.
    ostatak šlaga žlicom umiješati u kremu.
  7. 7
    Oko biskvita staviti obruč. namazati pola kreme na prvi biskvit,staviti drugi biskvit,i opet pola kreme. tortu ostaviti u hladnjaku do sutra,skinuti obruč,i ukrasiti po želji.

Posluživanje

Dobro ohlađeno:))) Biskvit je mekan,ukusan i miriše na vaniliju,a krema je 100% divnog karamel okusa. meni kombinacija snova,u koju se i javorov sirup savršeno uklopio,i mislim da ga u ovoj torti ništa ne bi moglo zamijeniti,osim moooožda meda. probat ćemo i to ;)


Нема коментара:

Постави коментар