Duplo kremasta čokoladna torta
Sastojci
TAMNI BISKVIT:
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100g. šećera
- 50ml. tekućeg jogurta
- 1 rum šećer
- 60g. brašna
- 2 pune žlice kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
SVIJETLI BISKVIT:
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100g. šećera
- 50ml. tekućeg jogurta
- 1 vanilin šećer ili bourbon vanilija šećer
- 80g. brašna
- 1 žličica praška za pecivo
PRELJEV ZA BISKVITE:
- 200ml. mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma
OSNOVNA KREMA:
- 1,2l mlijeka
- 180g. šećera
- 2 pudinga od vanilije (80g.)
- 100g. gustina
- 6 žumanjaka - 1 vanilin šećer
+ ZA TAMNU KREMU:
- 100g. tamne čokolade
- malo ruma
- 150ml. slatkog vrhnja
+ZA SVIJETLU KREMU
- 100g. bijele čokolade
- po želji malo arome vanilije(ja nisam koristilia)
- 150ml. slatkog vrhnja
Priprema
-
1
TAMNI BISKVIT:
Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg,postepeno dodavajući šećer. dodajte rum šećer i jogurt,i lagano promiješajte. u dobivenu smjesu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. opet promiješajte pjenjačom,pa izlijte smjesu u kalup za tortu promjera 26cm. čije ste dno obložili papirom za pečenje.
razmažite smjesu žlicom i udarite nekoliko puta od radnu podlogu da se smjesa izravna.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C,10min.ili manje,svakako provjerite čačkalicom. -
2
SVIJETLI BISKVIT:
Pripremite na isti način kao tamni,s tim da umjesto rum šećera ide vanilin šećer,a kakao izostavljate. biskvite ostavite da se hlade dok pripremate kremu. -
3
OSNOVNA KREMA:
1l.mlijeka stavite kuhati na umjerenu vatru,a u preostala 2dl.prvo dodajte žumanjke i dobro sjedinite s mlijekom. zatim puding,gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte. nekoliko žlica vrelog mlijeka dodajte u žutu smjesu miješajući,zatim maknite mlijeko s vatre i u tankom mlazu ulijte žutu smjesu također mješajući.
Sve skupa vratite kuhati,i miješajte dok ne dobijete gustu kremu. -
4
Vruću kremu odmah podijelite na dvije jednake polovice.
-TAMNA KREMA- u prvu polovicu dodajte 100g.tamne čokolade,i malo ruma.promješajte da se čokolada otopi.
-SVIJETLA KREMA- u drugu polovicu osnovne kreme dodajte 100g.bijele čokolade,i ako želite malo arome vanilije. -
5
Kada se kreme u potpunosti ohlade,u svaku umiješajte po 150ml.slatkog vrhnja koje ste umutili u čvrst šlag sa šlag fix-om.
-
6
ZA PRELJEV ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. kad se šećeri otope,dodajte žlicu ruma,i ravnomjerno rasporedite preljev po oba biskvita.
-
7
SLAGANJE TORTE: Na tacnu stavite tamni biskvit,i oko njega obruč. premažite biskvit svijetlom kremom.preko nje premažite tamnu kremu,i na kraju ide bijeli biskvit.
A možete i obrnuto ( http://www.coolinarika.com/slika/1194995/) -
8
Nakon nekoliko sati u hladnjaku možete skinuti obruč i dekorirati tortu,a najbolje ju je načeti tek sutra
♥Linotella♥
Sastojci
- 300g. kiselog vrhnja
- 120g. čokolade za kuhanje
BISKVIT X3:
- 2 jaja
- 80g. šećera
- 20g. gustina
- 70g. brašna
- 1 žličica praška za pecivo
KREMA:
- 1,5L mlijeka
- 180g. šećera
- 250g. bijele čokolade
- 5 vrećica pudinga od vanilije (200g.)
- 100g. margarina
- 400ml. slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine u prahu
GANACHE:
- 200g čokolade (52% kakaa)
- 200ml. slatkog vrhnja
ZA POŠKROPITI BISKVITE:
- 100ml. mlijeka
- 1-2 žličice ruma
Priprema
-
Prvo pripremite ganache,možete i večer prije;ugrijte slatko vrhnje skoro do vrenja,skinite s vatre i prelijte preko nalomljene čokolade. miješajte dok se čokolada ne otopi.kad se smjesa ohladila,pokrijte je folijom i stavite u hladnjak da se stisne.
Prije pripreme biskvita naribajte čokoladu za biskvit i pomiješajte je s kiselim vrhnjem. podijelite smjesu na 3 jednaka dijela,i krenite s pripremom biskvita.
-
1
BISKVIT:
Umutiti pjenasto jaja sa šećerom,par minuta na najvećoj brzini. dodati prvi dio mješavine kiselog vrhnja i ribane čokolade,i lagano promiješati žlicom. dodati i prosijano brašno s gustinom i praškom za pecivo,i opet promiješati žlicom.
-
2
Izliti smjesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje,i peći 10ak min. na 180°C.
na isti način ispeći i preostala 2 biskvita.
-
KREMA:
Otopite šećer na laganoj vatri u loncu s debljim dnom.kad se šećer otopi i dobije zlatno-smeđu boju,ulijte u lonac 1l mlijeka,i ostavite da se šećer ponovno otopi i mlijeko zakipi.
-
1
Sada mlijeku dodajte bijelu čokoladu,kada se čokolada otopi,dodajte 5 vrećica pudinga koje ste razmutili u 0,5l mlijeka,i skuhajte gustu kremu.
-
2
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,i dodajte margarin. promiješajte da se margarin otopi,i pričekajte da se krema u potpunosti ohladi,povremeno je miješajući.
-
3
Hladnu kremu izradite mikserom,slatko vrhnje istucite u čvrst šlag,a želatinu pripremite prema uputi,i otopite. dodajte kremi želatinu,promiješajte dobro. na kraju dodajte šlag,i opet promiješajte žlicom,polako,ali temeljito.
-
Sva tri biskvita ravnomjerno poškropite mlijekom u koje ste dodali rum.
zatim na svaki biskvit stavite po tri žlice ganachea i razmažite špatulom preko cijelog biskvita.
prvi biskvit stavite na tacnu,a oko biskvita obruč od kalupa za tortu.
-
1
nanesite prvi dio kreme,pa drugi biskvit,drugi dio kreme,pa treći biskvit i treći dio kreme. stavite tortu u hladnjak do sutra,skinite obruč,i ukrasite po vlastitoj želji.
Posluživanje
***SAVJET***Iako sam ovu tortu pravila u kalupu promjera 26cm,preporučila bi da je pravite u kalupu od 28cm. ostala mi je velika zdjela kreme viška,nije moglo sve stati u obruč,i unatoč tome torta je bila visoka 8cm.
tako da mislim da bi uz svu utrošenu kremu u kalupu 28 torta isto bila dovoljno visoka,a i bogatija kremom nego što je ova kod mene na slici.
Ja sam višak kreme pomiješala sa malo ganachea viška,i upotrijebila za slova i ukrašavanje. ostatak smo pojeli kao desert u čaši ♥
Sastojci
- BISKVIT:
- 4 jaja
- 1 čaša šećera (čaše su od kiselog vrhnja,180g.)
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 70ml. ulja
- 1 čaša brašna
- 2 vrećice praška za puding vanilija (80g.)
- 1 vrećica praška za pecivo
KREMA:
- 1l. mlijeka
- 150g. šećera
- 150ml. javorovog sirupa
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 60g. gustina
- malo cimeta(na vrh noža)
- 100g. bijele čokolade
- 40g. tamne čokolade(zbog boje)
- žličica ruma
- 500ml. vrhnja za šlag
PRELJEV ZA BISKVITE:
- 100ml. mlijeka
- 100ml. javorovog sirupa
Priprema
- Težina:
-
1
Prvo počinjemo sa pripremom kreme:
Pomiješati javorov sirup,200ml.mlijeka,puding,gustin i cimet u glatku smjesu.
Šećer usuti u lonac sa debljim dnom i zagrijavati dok se ne otopi i dobije boju karamela.
U lonac sa otopljenim šećerom uliti 800ml.mlijeka.
-
2
Kada mlijeko prokuha,dodati smjesu sa gustinom,i kuhati miješajući dok ne dobijemo gustu kremu.
Prebaciti kremu u posudu za hlađenje i dodati bijelu i tamnu čokoladu i rum.
dok se krema hladi,povremeno je promiješati,a za to vrijeme ispeći biskvit.
-
3
BISKVIT:
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg,a žumanjke dobro umutiti sa šećerom.Žumanjcima dodati ulje i vrhnje,zatim brašno prosijano sa praškom za puding i praškom za pecivo.dobro promiješati.
-
4
Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka,lagano,žlicom.
Izliti smjesu u kalup promjera 26cm.obložen papirom za pečenje,i peći na 180-200°C 15-20min.
-
5
Ohlađeni biskvit prerezati na dva dijela,i svaki ravnomjerno natopiti toplim preljevom koji smo dobili tako što smo ugrijali zajedno mlijeko i javorov sirup.
-
6
Dovršiti kremu;
Slatko vrhnje istući u šlag,dodati nekoliko žlica u kremu,i izmiksati kremu mikserom da omekša,jer je jako gusta.
ostatak šlaga žlicom umiješati u kremu.
-
7
Oko biskvita staviti obruč. namazati pola kreme na prvi biskvit,staviti drugi biskvit,i opet pola kreme. tortu ostaviti u hladnjaku do sutra,skinuti obruč,i ukrasiti po želji.
Нема коментара:
Постави коментар