понедељак, 16. јун 2014.


Kremast kolač

kremast kolac
Sastojci za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
  • 3 žumanca
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml mleka
  • 4 kašike mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 200 gr putera
Šam::
  • 3 belanca
  • 150 g šećera
  • 25 g narendane čokolade
Priprema:
Ulupati belanca malo pa dodavati šećer i vanilin šećer uz mućenje.
Dodavati žumanca i mešati žicom.
Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti sa umućenom smesom žicom za mućenje.
U veliki pleh sipati smesu i peći na 180 stepeni dok se kora ne odlepi od ivica pleha.
Zagrejati 150 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom dok se šećer ne otopi.
Odvojeno umutiti 3 žumanca sa 50 ml mleka. Dodati brašno i sjediniti.
Zakuvati ovu smesu u provrilo mleko i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti da se ohladi.
Ulupati puter da bude penast pa mu dodavati krem uz miksiranje, da se sve lepo sjedini.
Šam: Ulupati belanca, 1 minut, pa sipati šećer i miksirati dok se ne dobije gust šne, zatim posudu staviti na drugu u kojoj ključa voda ( na paru ) i tako kuvati 3 – 4 minute.
Na koru staviti ceo krem, pa odgore šam i narendati čokoladu odgore.
kremast kolac kremast kolac

Čoko lešnik torta


coko lesnik torta
Kore:
  • 12 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 16 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • 8 kašika kakaoa
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 12 žumanaca
  • 500ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 250gr margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • 12 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • 200 gr menaž crne čokolade
  • 150gr šlaga ili slatke pavlake 200ml
Priprema:
Ulupati belanca u velikoj posudi sa šećerom u jak šne.
Dodati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje, lagano.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa od ove mere peći kore po 15ak minuta. Pleh otprilike ( 25 x 25cm)
Ohladiti kore, pa isprskati mlekom.
Pomešati žumanca, mleko, gustin i šećer, pa staviti na laganu vatru uz stalno mešanje da se skuva.
Kada se skuva i zgusne dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa skroz ohladiti.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa toj smesi dodavati ohladjen krem i miksirati.
Ulupati šlag ili slatku pavlaku, odvojiti 3 kašike i dodati kremu.
Isfilovati kore i tortu okolo sa kremom, pa sa ostatkom šlaga ili slatke pavlake dekorisati tortu.

Torta Pariz

Torta Pariz je kombinacija oraha i banane. Orasi u kori i banana u kremu od žumanaca.
torta pariz
Sastojci:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
Druga kora:
  • 7 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 150gr pečenih, mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
Krem:
  • 7 žumanaca
  • 200gr šećera
  • 500ml mleka
  • 5 kašika gustina
  • 250gr margarina
  • 2 banane
Sirup:
  • 100ml vode
  • 100gr šećera
  • 2 kašike ruma
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca. Pomešati brašno i kakao pa dodati prethodnoj smesi, izmešati pa od ove smese ispeći dve tanke korice na 180 stepeni u okruglom kalupu, otprilike 23-24cm.
Ulupati belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i  brašno pa izmešati. U istom kalupu gde smo pekli prve dve kore peći i ovu, treću dok ne porumeni, tad je gotova.
Pomešati žumaca sa šećerom i brašnom pa dodati malo mleka i razmutiti. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati smesu od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre i ohladiti. Ulupati penasto margarin pa mu  dodati  ohladjen fil. Izgnječiti banane pa dodati u krem
Prokuvati šećer sa vodom 2-3 minute pa skloniti sa vatre i dodati rum.
Nafilovati sa pola krema prvu koru, pa staviti koru sa orasima i nafilovati ostatak krema. Poklopiti trećom korom i dekorisati po žellji. Usput kore prskati sa sirupom.

Torta sa orasima i plazma keksom

torta sa orasima i plazma keksom
Kore:
  • 12 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 16 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika kakaoa
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr čokolade
Krem:
  • 12  žumanaca
  • 500ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 250gr margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 200gr šlaga ili slatke pavlake
  • 150 gr mlevenog plazma keksa
Priprema:
Ulupati belanca u velikoj posudi sa šećerom u jak šne.
Dodati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje, lagano.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa od ove mere peći kore po 15ak minuta. Pleh otprilike ( 25 x 25cm)
Ohladiti kore, pa otopiti čokoladu sa 3 kašike mleka i 3 kašike ulja i premazati kore. Ostaviti da se stegne.
Pomešati žumanca, mleko, gustin i šećer, pa staviti na laganu vatru uz stalno mešanje da se skuva.
Kada se skuva i zgusne dodati mlevene orahe.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa toj smesi dodavati ohladjen krem i miksirati.
Ulupati šlag ili slatku pavlaku, odvojiti 3 kašike i dodati kremu sa orasima, pa u ostatak dodati keks pa sjediniti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Staviti prvu koru pa krem I, pa krem II, pa drugu koru, pa krem I, pa krem II, poklopiti trećom korom.
Ako vam preostane krema namažite tortu okolo.

Kolač sa orasima

kolac sa orasima
Sastojci:
  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • kašičica praška za pecivo
  • 3 kašike brašna
  • na vrh noža soli
Glazura 1
  • 200 gr bele čokolade
  • 2 kašike ulja
Krema
  • 7 žumanca
  • 250gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 200 gr seckanih oraha
Glazura 2
  • 200 g mlečne čokolade
  • 2 kašike ulja
Priprema:
Ulupati belanca solju pa dodati šećer. Ulupati jak šne. Dodati prašak za pecivo, mlevene orahe i brašno pa sve sjediniti i staviti koru da se peče na 180 stepeni 20-25 minuta.
Istopiti belu čokoladu sa uljem na pari pa premazati preko ohladjene kore.
Šećer karamelizovati pa dodati margarin pa kad se otopi dodati ulupana žumanca i kuvati dok se ne zgusne, da se dobije krem. Dodati orahe, kuvati još minut pa skloniti sa vatre.
Ostaviti da se prohladi samo malo pa preliti preko bele glazure.
Odgore otopiti crnu glazuru pa premazati i ostaviti kolač da se ohladi i glazura stegne.

Reforma Torta

Reforma torta
Kore:

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 200 g oraha
  • 1 kašika brašna
Krem:
  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 300 g čokolade
  • 300 g putera
  • 200 g mlevenih oraha
Glazura:
  • 150 g čokolade
  • 20 g ulja
Kore:
Belanca i šećer mikserom umutiti u čvrst šne, pa mešajući na najmanjoj brzini miksera dodati mlevene orahe i brašno. Podmazati i pobrašnjaviti pleh ili korstiti papir za pečenje i peći pet korica na 180C. Između pečenja, masu držati u frižideru.
Krem:
Mikserom penasto umutiti 15 žumanaca i 15 kašika šećera, pa uz stalno mešanje kuvati na pari dok se ne zgusne, to jest dok varjača ne počne da ostavlja duboke tragove u šerpi. Dodati 300 g čokolade. U ohlađen krem dodati 300 g prethodno umucenog putera i 200 g seckanih oraha. Svaku koru premazati kremom i malo pritisnuti da torta bude ravna.
Glazura:
Istopiti čokoladu i ulje i preliti preko torte.

Torta sa kuglicama


Slika i recept sa prijateljskog sajta i fb stranice Hrana Ljubavi.
torta KUGLICA
Sastojci :
Kore:
  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna
Kuglice :
  • 1 dl mleka
  • 100 gr šećera
  • 100 gr čokolade
  • 125 gr margarina
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 150 gr kokosa
Fil :
  • 0,5 l mleka
  • 12 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 8 kašika brašna
  • 250 gr margarina
Ukrašavanje :
  • 250 – 300 gr šlaga
Penasto umutiti 6 belanca sa 6 kašika šećera , postepeno dodavati 6 kašika oraha i 2 kašike brašna.Pažljivo promešati i izručiti u pleh obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kore vodeći računa da ne izgore.Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve kore.
U 1 dl mleka staviti šećer i skuvati , potom dodati margarin i čokoladu pa mešati da se svi sastojci rastope i sjedine.Skloniti sa šporeta i umešati keks i kokos.Masu malo prohladiti i praviti kuglice.
Umutiti žumanca sa šećerom , vanilin šećerom , brašnom i mlekom pa staviti da se kuva na pari dok se sve lepo ne zgusne.Skuvani fil skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i sjediniti sa ohlađenim filom.
Na koru naneti malo fila , poređati kuglice , prekriti ostatkom fila , staviti drugu koru i na celu tortu naneti umućeni šlag.

After eight sa makom

MAKMENTA-TORTA
Sastojci :
Bela kora:
  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
Dve crne kore od po :
  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašike nemlevenog maka
  • 2 kašike brašna
Krem :
  • 0,5 l mleka
  • 1 puding od vanile
  • 6 žumanca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g margarina
  • ekstrakt od mentola par kapi
Dekoracija :
  • 100 gr šlaga
  • 1,5 dl mleka
Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i ulje , promešati i sipati u okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i mak , promešati i sipati u okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve crne kore.Umutiti žumanca sa pudingom. U mleko staviti šećer pa kuvati .Kada mleko počne da ključa sipati rastvorena žumanca sa pudingom i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti. Kad se ohladi dodati umućeni margarin i i ekstrakt od mentola.Slaganje : Mak kora – fil – bela kora – fil – mak kora – tanak sloj fila – šlag

Нема коментара:

Постави коментар