Kolač sa malinama i jogurtom
Maline i jogurt, odlična kombinacija!
Kuhinja
Kolaci
Potrebno je
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za krem:
0,5l jogurta
250 g šećera
1 vanil šećer
1 kisela pavlaka ( 12% ml.masti)
500 g malina (može i smrznute)
3 kesice želatina
2 šlaga
Priprema
Kora: penasto umutiti jaja i šećer, dodati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo.
Koru peći u dubljem plehu 20 minuta. Ne vaditi koru iz pleha.
Fil: kuvati na pari jogurt, šećer, vanil šećer, pavlaku, maline dok se voće ne raspadne, stalno mešati. Pri kraju dodati želatin i prokuvati još 2-3 minuta.
Tako vruć fil preliti preko kore. Sačekati da se ohladi pa ga staviti u frižider da odstoji.
Kada je gotovo umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasiti kolač odgore šlagom.
Šampita sa limunom
Limun će šampitu učiniti još ukusnijom.
Potrebno je
Za koru:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika ostrog brašna
3 kašike ulja
2 kašike vrele vode
1 rendana korica limuna
1/2 kesice praška za pecivo
1 šoljica soka od limuna za preliv kore.
Za fil:
6 belanaca
100 g šećera
1 sok od svezeg ceđenog limuna
2 kesice vanilin šećera
1 kesica želatina
1 rebro rendane čokolade
Priprema
Kora: umutiti žumanca sa šećerom postepeno dodavati vodu ulje brašno i prašak za pecivo sjedniti smesu pa sipati u dublji podmazan pleh i peći na 200 C 25 minuta. Gotovu koru prelijemo šoljicom soka od limuna.
Fil: želatin umutiti sa 8 kašika vode ostaviti da nabubri, belanca umutiti u čvrst sneg. 100 g šećera uspinovati sa 4 kašike vode pa špinovan šećer sipati smesi sa belacima. Dodati zelatin i ceđen sok od jednog limuna i mutiti sve zajedno mikserom jos 10 minuta.
Smesu sipati preko kore ostaviti da se stegne pa odozgo naredati čokoladu. Šampitu seći na kocke.
Maline i jogurt, odlična kombinacija!
Kolaci
Potrebno je
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za krem:
0,5l jogurta
250 g šećera
1 vanil šećer
1 kisela pavlaka ( 12% ml.masti)
500 g malina (može i smrznute)
3 kesice želatina
2 šlaga
Priprema
Kora: penasto umutiti jaja i šećer, dodati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo.
Koru peći u dubljem plehu 20 minuta. Ne vaditi koru iz pleha.
Fil: kuvati na pari jogurt, šećer, vanil šećer, pavlaku, maline dok se voće ne raspadne, stalno mešati. Pri kraju dodati želatin i prokuvati još 2-3 minuta.
Tako vruć fil preliti preko kore. Sačekati da se ohladi pa ga staviti u frižider da odstoji.
Kada je gotovo umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasiti kolač odgore šlagom.
Šampita sa limunom
Limun će šampitu učiniti još ukusnijom.
Potrebno je
Za koru:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika ostrog brašna
3 kašike ulja
2 kašike vrele vode
1 rendana korica limuna
1/2 kesice praška za pecivo
1 šoljica soka od limuna za preliv kore.
Za fil:
6 belanaca
100 g šećera
1 sok od svezeg ceđenog limuna
2 kesice vanilin šećera
1 kesica želatina
1 rebro rendane čokolade
Priprema
Kora: umutiti žumanca sa šećerom postepeno dodavati vodu ulje brašno i prašak za pecivo sjedniti smesu pa sipati u dublji podmazan pleh i peći na 200 C 25 minuta. Gotovu koru prelijemo šoljicom soka od limuna.
Fil: želatin umutiti sa 8 kašika vode ostaviti da nabubri, belanca umutiti u čvrst sneg. 100 g šećera uspinovati sa 4 kašike vode pa špinovan šećer sipati smesi sa belacima. Dodati zelatin i ceđen sok od jednog limuna i mutiti sve zajedno mikserom jos 10 minuta.
Smesu sipati preko kore ostaviti da se stegne pa odozgo naredati čokoladu. Šampitu seći na kocke.
| |
|
Нема коментара:
Постави коментар