Slatki šeširi
Kuhinja »
Kolaci
Za
ovaj recept potrebna vam je mašta. I naravno puno čokolade. Idealni su
za svaki praznik, slavlje ili svečanost. Ne oklevajte i probajte nešto
novo i zanimljivo.
Testo:
140 gr margarina
200 gr brašna
70 gr šećera u prahu
3 kašike čokolade u prahu
jedno žumance
Glazura:
100 gr čokolade
biljna mast
Dekoracija:
šećer u prahu
malo limunovog soka
obojen marcipan
Priprema:
Potrebno vam je dosta strpljenja, ali, opet, sama priprema nije teška. U brašno izmrvite margarin, dodajte šečer u prahu, čokoladu ili kakao u prahu i žumance. Umesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru pola sata. Napravite dve polovine od testa, jednu iskoristite da napravite podloge, odnosno “obod” šešira ili veće krugove i stavite ih da se peku ne više od 10 minuta. “Istureniji” deo šešira, to jest, gornji sloj kolačića napravite od druge polovine testa. Neke domaćice imaju brojne trikove za pravljenje ovog finalnog dela deserta. Jedan od tih trikova jeste korišćenje pralina koje se premazuju džemom kako bi se spojile sa polupečenim testom. Tako spojene kolače pecite na 180 stepeni. Izvadite ih iz rerne, ohladite, prelijte ih prethodno umućenom glazurom i dekorišite po želji. Ideja je bezbroj.
Ko ne voli marcipan, umesto njega može koristiti suvo voće
Kolaci
Testo:
140 gr margarina
200 gr brašna
70 gr šećera u prahu
3 kašike čokolade u prahu
jedno žumance
Glazura:
100 gr čokolade
biljna mast
Dekoracija:
šećer u prahu
malo limunovog soka
obojen marcipan
Priprema:
Potrebno vam je dosta strpljenja, ali, opet, sama priprema nije teška. U brašno izmrvite margarin, dodajte šečer u prahu, čokoladu ili kakao u prahu i žumance. Umesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru pola sata. Napravite dve polovine od testa, jednu iskoristite da napravite podloge, odnosno “obod” šešira ili veće krugove i stavite ih da se peku ne više od 10 minuta. “Istureniji” deo šešira, to jest, gornji sloj kolačića napravite od druge polovine testa. Neke domaćice imaju brojne trikove za pravljenje ovog finalnog dela deserta. Jedan od tih trikova jeste korišćenje pralina koje se premazuju džemom kako bi se spojile sa polupečenim testom. Tako spojene kolače pecite na 180 stepeni. Izvadite ih iz rerne, ohladite, prelijte ih prethodno umućenom glazurom i dekorišite po želji. Ideja je bezbroj.
Ko ne voli marcipan, umesto njega može koristiti suvo voće
Kolač s makom bez jaja
Sastojci
♦ 2 šolje (od 2 dl) šećera
♦ 3 šolje brašna
♦ 1/2 šolje ulja
♦ 2 šolje jogurta ili mleka
♦ 1/2 praška za pecivo
♦ 50 g maka u zrnu
♦ vanilin šećer
♦ šećer u prahu za posipanje
Priprema
Sjediniti sve suve sastojke, pa tome dodati ulje, jogurt i mutiti dok se šećer ne istopi. Masu sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
♦ 2 šolje (od 2 dl) šećera
♦ 3 šolje brašna
♦ 1/2 šolje ulja
♦ 2 šolje jogurta ili mleka
♦ 1/2 praška za pecivo
♦ 50 g maka u zrnu
♦ vanilin šećer
♦ šećer u prahu za posipanje
Priprema
Sjediniti sve suve sastojke, pa tome dodati ulje, jogurt i mutiti dok se šećer ne istopi. Masu sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
| |
Slatki šampinjoni
Sastojci
♦ 125 g maslaca ♦ 100 g šećera u prahu ♦ 1 jaje ♦ 1 kašika soka od limuna ♦ 300 g brašna ♦ 100 g gustina ♦ pola kesice praška za pecivo ♦ malo kakaoa ♦ manji poklopac od labela za usne ili flašice za vodu Priprema Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, dodati jaje i vanilin šećer, pa nastaviti dalje sa mešanjem. Zatim dodati brašno, gustin i prašak za pecivo i zamesiti testo. Pleh obložiti papirom za pečenje, a rernu zagrejati. Za to vreme praviti loptice veličine manjeg oraha. Poklopac od vode ili labela umakati u kakao i potom ostavljati otisak na svakoj loptici kako biste dobili drškice. Dobijene „šampinjone“ poređati u pleh tako da deo sa drškicama bude okrenut gore. Peći na 180 stepeni dok ne porumene (oko osam minuta). | |
Crni kolač sa pomorandžom
Sastojci
♦ 6 jaja ♦ 6 kašika šećera ♦ 6 kašika brašna ♦ 1/2 praška za pecivo ♦ 1 dl ulja ♦ 1/2 dl mleka ♦ 1/2 dl ceđenog soka od pomorandže ♦ 3 kašike kakaoa Krem ♦ 1/2 l slatke pavlake ♦ 250 g čokolade za kuvanje ♦ 1 pomorandža Priprema Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca mikserom dobro umutite sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, sok od narandže, malo narendane pomorandžine korice (prethodno je dobro operite!) i kakao pa u to lagano umešajte čvrst sneg od belanaca. Masu sipajte u pleh koji je podmazan ili obložen papirom za pečenje pa pecite oko 25-30 minuta na 180 stepeni. U međuvremenu napravite krem na sledeći način: u šerpicu na laganoj vatri stavite da se kuva slatka pavlaka, malo narendane korice pomorandže, kašika soka od pomorandže i čokolada. Topli krem prelijte preko toplog biskvita koji ste prethodno ovlaš poprskali sokom od pomorandže. Savet Nemojte mazati celu posudu za pečenje, nego samo dno - neka se stranice zalepe za nju da se biskvit ne bi odvojio, a krem iscurio sa strane. Krem kuvajte na laganoj vatri do vrenja, ali ne sme da provri. Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda stavite u frižider. Najbolji je kad se napravi dan ranije i dobro ohladi. | ||
| ||
| ||
|
Нема коментара:
Постави коментар