Disko rolada s nutellom i bananama
Moja baka više voli rolade i kolače općenito nego torte s jako puno kreme pa sam joj za rođendan odlučila napraviti ovu prigodno ukrašenu roladu. Znam da bi ovako dizajnirani kolačrazveselio i klince ali jednako su mu se razveselili i odrasli kad su vidjeli ovaj šareni točkasti disko biskvit. Budući da rolada sama po sebi nije komplicirana za napraviti odlučila sam ju učiniti malo posebnijom, isprobati jednu novu tehniku i napraviti dekorirani biskvit. Zašto bi uvijek radili obične, jednobojne biskvite kad postoji toliko mogućnosti da rolade učinimo još krasnijima? S tim uzorcima stvarno nema puno posla a efekt je wow i možete napraviti sve što zamislite: cvijetiće, šare, linije pa čak i precizno crtati nešto kompliciranije elemente poput sladoleda, muffina i svega i svačega. Disko uzorak je bio pun pogodak i rolada je bila hit na bakinom rođendanu. Bakica je naravno bila iznenađena, i okusima i vizualnim izgledom a ja sretna što sam joj mogla uljepšati njezin dan.
Disko uzorak:
- 4 bjelanjka
- 120 g šećera
- 160 g brašna
- 80 g otopljenog maslaca
- boje u gelu ili u prahu
Snijegu dodajte šećer i maslac pa izmiksajte i na kraju dodajte brašno pa izmješajte žlicom.
Smjesu podijelite u onoliko zdjelica koliko boja želite na disko roladi.
U svaku zdjelicu dodajte željenu boju i dobro izmješajte.
Napunite vrećice za dekoriranje ili šprice.
Na pleh postavite papir za pečenje.
Na papir za pečenje vrećicom za dekoriranje nanosite pripremljenu smjesu u različitim bojama, jednu po jednu, oblikujući krugove. Krugovi neka budu što gušći.
- 5 bjelanjaka
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 60 g maslaca
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa u snijeg dodajte šećer, maslac sobne temperature i na kraju brašno.
Kad dodate brašno samo još izmješajte žlicom i sve sjedinite.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Izvadite iz hladnjaka pleh s disko uzorkom i odmah na uzorak nanesite smjesu za biskvit.
Smjesu brzo i ravnomjerno rasporedite, pritom pazeći na uzorak.
Stavite biskvit u pećnicu i pecite ga 10-tak minuta (ovisno o jačini pećnice) i pazite da ne prepečete biskvit.
Gotov biskvit prebacite na vlažnu krpu i zarolajte ga u roladu.
Ostavite ga da se tako zarolani hladi a kad se ohladi slijedi punjenje biskvita.
- 3 banane
- 400 ml slatkog vrhnja
- nutella
Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte.
Banane ogulite i narežite na kolutiće pa ih izgnječite i pokapajte limunovim sokom kako ne bi pocrnile.
Umiješajte banane u slatko vrhnje i izmiksajte zajedno.
Ohlađeni biskvit odrolajte i premažite ga tankim slojem nutelle.
Na sloj nutelle nanesite kremu od slatkog vrhnja i banana pa natrag pažljivo zarolajte roladu.
Nadam se da ćete i sami nekoga iznenaditi roladom s dekoriranim biskvitom :).
Нема коментара:
Постави коментар