Tri čuda
Sastojci
Za biskvit
- 6 kom bjelanjaka
- 15 dkg šećera
- 15 dkg mljevenih oraha /lješnjaka/
- 3 dkg krušnih mrvica /prezli/
- 3 dkg brašna oštrog
- 1/2 kom praška za pecivo
- 1 kom vanilin šećer
Za fil
- 1/2 l mlijeka
- 15 dkg šećera
- 6 kom žumanjaka
- 1 kom vanilin šećer /po želji/
- 1 kom puding od vanilije
- 1 kom velika žlica vrhom brašna
- 1 kom margarina /25 dkg/
- 10 dkg tamne čokolade
Ostali sastojci
- 25 dkg petit beurre keksa
- malo mlijeka za natopiti petit keks
- 5 dkg mljevenih oraha
Priprema
-
1
Od sastojaka za biskvit napravi biskvit, stavi ga u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju veličine 35X28 i peci na160-180 C, kada se ispeće ohladi ga, u međuvremenu skuhaj fil i u hladno dodaj izrađeni 1 margarin, pola žute smjese stavi na biskvit, na njega poslaži petit beure kekse koje si na kratko natopila u mlijeko, u drugu polovicu fila dodaj 10 dkg otopljene tamne čokolade i stavi ga na petit kekse, odozgo pospi sa mljevenim orasima, možeš još naribati gore i čokoladu.
CRVENKAPICA
Sastojci
Biskvit
- 10 dag margarina
- 15 dag šećera
- 1 vanili šećer
- 3 komada jaja
- 3 dcl mlijeka
- 20 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
Još vezano za biskvit
- 2 žlice kakaa
- 30 - 40 kom očišćenih višanja
Krema
- 50 dag svježeg kravljeg sira
- 4 žlice šećera
- 1 vanili šećer
- 2 izrađena šlaga
Preljev
- 2 crvena žele preljeva
Priprema
-
1
Biskvit:
Sastojke za biskvit izmutiti pa podjeliti na dva jednaka dijela. U jedan se stave dvije žlice kakaa, a drugi ostaje žut. U lim sipati zajedno jedan i drugi dio (šarati). Na kraju se stavi malo višanja. -
2
Krema:
Prva tri sastojka pomješati, te lagano dodati izrađeni šlag. -
3
Preljev:
Upute na vrečici.
Pita s jabukama i limunom
Sastojci
Tijesto:
- 50 dag oštrog brašna
- 25 dag margarina
- 8 žlica šećera
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 limun (korica)
Nadjev:
- 1 kg neoguljenih jabuka
- 13 žlica šećera
- limunov sok
Priprema
-
1
PRIPREMA TIJESTA
-
2
Izmrviti brašno, prašak za pecivo i margarin, potom dodati i ostale sastojke. Staviti u hladnjak, dok se pripremi nadjev! Izvaditi iz hladnjaka, podijeliti na dva jednaka dijela. Izvaljati u željeni oblik (ovisno kakav imamo lim). U lim nasipati vruće vode i pričekati da se lim ugrije. Izliti vodu te odmah staviti prvu polovinu izvaljanog tijesta. Od topline lima i malo vode što je ostalo na dnu lima, tijesto pusti dovoljno masnoće za pećenje. Tako da nije potrebno mastiti lim ili peći na papiru!!!
Potom se stavi nadjev a na nadjev izvaljana druga polovica tijesta. Tijesto se izbode vilicom i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 200 C. Pita se peće toliko dugo dok nepoprimi zlatno-smeđu boju. -
3
PRIPREMA NADJEVA
-
4
Oguljene jabuke, izribati i dobro ocijediti. U tako pripremljene jabuke dodati ostale sastojke nadjeva.
Majčina pita od jabuka VioletLove
Sastojci
tijesto
- 600 g oštrog brašna
- 200 g šećera (sameljite ga u prah…)
- 1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)
- 2 umućena žumanca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 120 g nerastopljene masti
- po potrebi, mlijeka
fil od jabuka
- oko 2,5kg jabuka
- 2 paketića vanilin šećera
- malo cimeta, klinčića i đumbira
- 1 žlica čokolade u prahu
- par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
- oko 100 - 150 g šećera (po želji)
- 4 bjelanca (čvrst snijeg)
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
-
2
Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da netreba nadolijevati vode).
-
3
Pustiti jabuke da se ohlade i odliti višak tekućine (!) – popijte je :-) Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
-
4
Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
-
5
Vilicom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
-
6
Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
-
7
Izvaditi iz pećnice i hladnu posipati šećerom u prahu (po želji).
-
Možete je i zamrznuti, a iz zamrzivača ravno u pećnicu. Naravno, produžuje se vrijeme pečenja… i pečenu možete zamrznuti! Dobro hermetički zatvorenu (u vrećicama za zamrzavanje) i u većim komadima, pa je odmrznete u MW, malko prohladite i narežete na kockice/šnitice :-)
ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA
Sastojci
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- čaša = 2 dl
Priprema
-
1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
-
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
-
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
-
4
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
Нема коментара:
Постави коментар