субота, 28. јун 2014.

e ovo sam dugo trazila....

                Bosanski "zlatni dukati"..

Bosanski

Sastojci

Priprema

  1. 1 Bosanski
    ZA TIJESTO:

    Pjenasto miksajte jaja,sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Glatko i pšenično brašno-krupicu-griz pomiješajte s pola vrećice praška za pecivo.U pjenasto umućena jaja sa šećerom,dodajte ulje i maslac izrezan na kockice ili listiće kako vam je lakše.Sve sastojke sjedinite.Po potrebi dodajte 1-2 žlice kiseloga vrhnja i formirajte kuglu-lopticu,koju zamotate u prozirnu foliju i 10-tak. minuta ostavite da "odmara"ne mora u frižideru..
  2. 2 Bosanski
    Formirano glatko tijesto,rukama oblikujte u valjak,pa izrežite na jednake dijelove
  3. 3 Bosanski
    Rukama oblikujte male loptice-kuglice ,i u sredinu svake stavite polovinu oraha.
    Pecite na 180C-20-tak. minuta,da dobiju lijepu zlatnu boju,ali pazite da vam se ne prepeku.
  4. 4
    U međuvremenu dok se kolačići peku vi pripremite šećerni sirup-agdu,šećer,vanilin šećer i vodu stavite na vatru da proključa,dodajte limunov sok,i ostavite da se sirup prohladi,mora biti mlak,pečene kolačiće izvadite iz pećnice i lagano svaki prelijte sa zaljevom.Ostavite ih da se dobro ohlade.
    Drugi dan su najukusniji,kad odstoje.

Posluživanje

poslužite ih dobro rashlađene s turskom kafom ili hladnom limunadom i uživajte;)))

u jednoj maminoj staroj kuharici sam pronašla da se po želji dodatno mogu ukrasiti kokosom,ali u tom slučaju ne stavljati orah u sredinu kolačića.....zovu se "egipatske kuglice"..

Нема коментара:

Постави коментар