Bosanski "zlatni dukati"..
Sastojci
ZA TIJESTO:
- 2 jaja
- 100g. šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100ml. suncokretova ulja
- 100g. maslaca izrezanog na listiće
- 300g. finog glatkog brašna
- 100g. pšenične krupice-griza
- 1/2 vrećice praška za pecivo
ZA ŠERNI SIRUP(AGDU):
- 500g. šećera
- 500ml. vode
- 1 vrećica vanilin šećera
- sok od jednog limuna
za ukrašavanje polovina oraha
Priprema
-
1
ZA TIJESTO:
Pjenasto miksajte jaja,sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Glatko i pšenično brašno-krupicu-griz pomiješajte s pola vrećice praška za pecivo.U pjenasto umućena jaja sa šećerom,dodajte ulje i maslac izrezan na kockice ili listiće kako vam je lakše.Sve sastojke sjedinite.Po potrebi dodajte 1-2 žlice kiseloga vrhnja i formirajte kuglu-lopticu,koju zamotate u prozirnu foliju i 10-tak. minuta ostavite da "odmara"ne mora u frižideru..
-
2
Formirano glatko tijesto,rukama oblikujte u valjak,pa izrežite na jednake dijelove
-
3
Rukama oblikujte male loptice-kuglice ,i u sredinu svake stavite polovinu oraha.
Pecite na 180C-20-tak. minuta,da dobiju lijepu zlatnu boju,ali pazite da vam se ne prepeku.
-
4
U međuvremenu dok se kolačići peku vi pripremite šećerni sirup-agdu,šećer,vanilin šećer i vodu stavite na vatru da proključa,dodajte limunov sok,i ostavite da se sirup prohladi,mora biti mlak,pečene kolačiće izvadite iz pećnice i lagano svaki prelijte sa zaljevom.Ostavite ih da se dobro ohlade.
Drugi dan su najukusniji,kad odstoje.
Posluživanje
poslužite ih dobro rashlađene s turskom kafom ili hladnom limunadom i uživajte;)))u jednoj maminoj staroj kuharici sam pronašla da se po želji dodatno mogu ukrasiti kokosom,ali u tom slučaju ne stavljati orah u sredinu kolačića.....zovu se "egipatske kuglice"..
Нема коментара:
Постави коментар