субота, 10. мај 2014.

vrhunski recepti...cokoladne torte...



Čokoladna torta

ČOKOLADNA TORTA

Kora:
  • 4 jaja
  • 150 gr crne čokolade
  • 80 gr maslaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
Čokoladu i maslac otopiti na pari. Umutiti jaja i šećer, dodati čokoladu i brašno pa ispeći. (peći u kalupu 24 cm-na 180°oko 15 min)
Od ove smjese ispeći dvije tanje korice.
Krema:
  • 200 gr tamne čokolade u  3 dl vrhnja (slatke pavlake)
  • 200 gr mliječne čokolade  u 3 dl vrhnja (slatke pavlake)
  • 200gr bijele čokolade u 3 dl vrhnja (slatke pavlake)
Postupak pripreme je: Vrhnje i izlomljenu čokoladu staviti na šporet i miješati dok se čokolada ne otopi. Napomena: ne treba da provri. Ostaviti da se ohladi pa onda sipati, fil da bude u tečnom stanju.
Na prvu koru nanijeti pola tamne kreme i ostaviti da se malo stegne. Na tu kremu sasuti pola kreme sa mliječnom čokoladom i opet neka se stegne. Zatim nanijeti pola bijele kreme. Kad se i ona stegne staviti drugu koru i ponoviti postupak. Dobro preko noći ohladiti u frižideru.



Čoko

ČOKO

Sastojci:
3 čaše jogurta (ovu čašu koristim za ostale sastojke)
3 čaše brašna
2 čaše šećera
1 čaša ulja
3 kašie kakaa
1 prašak za pecivo
Preliv:
100 ml čokoladnog mleka ( za prelivanje kora)
Fil:
500 ml slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Sve sastojke za biskvit dobro izmešajte.
Zatim ga stavite u pouljen I brašnom posut pleh da se peče. Pecite ga 40 min. na 180ºC. Ohlađenu koru presecite na pola.
Na vatru stavite slatku pavlaku I čokoladu izlomljenu I mešajte dok se ne istopi. Skinuti sa vatrei I ostaviti da se ohladi, onda staviti u frižider 15-tak min.
Jednu polovinu fila istresti preko prve kore koju ste prelili  čokoladnim mlekom, staviti drugu koru takođe je preliti čokoladnim mlekom I na kraju preostali fil.


Čokoladna torta sa pistaćima
ČOKOLADNA TORTA SA PISTAĆIMA
Sastojci:
600 g keksa
250 g margarina ( sobne temperature)
100g šećera u  prahu
100 g čokolade za kuvanje( istopiti na pari)
Fil:
500 ml slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Keks samleti pa zamesiti sa ostalim sastojcima. U kalupu sa obručom formirati koru malo izdići stranice.
Fil:
Staviti na šporet pavlaku i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi ( ne treba da vri). Fil ohladiti pa onako tečan istresti preko kore i ostaviti u frižider da se stegne.
Dekorisati sa iseckanim pistaćima.


Čoko rum torta

ČOKO RUM TORTA

Sastojci:
3 jaja,
4 kašika
3 kašike brašna,
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa,
400 g čokolade (najbolje je pola čokolade za kuvanje, a pola obične mlečne),
600 dl slatke pavlake
0,5 dl ruma ( plus malo ruma za posipanje kore),
1 dl mleka (za posipanje kore)
Priprema:
Kora:
Penasto umutiti belanca sa šećerom pa dodati  izmešano brašno, kakao I prašak za pecivo. Presuti u podmazan I brašnom posut pleh pa peći na 180 stepeni 20 min. Ohladjenu koru staviti na tacnu za posluživanjenatopiti je mlekom I sa polovinom ruma I prekriti kremom.
Krema:
Na vatru staviti slatku pavlaku I izlomljenu čokoladu pa mešati dok se ne otopi. Skinuti sa vatre I povremeno mešati dok se ne ohladi. Ostaviti u zamrzivač pola sata dok ne počne krema da se steže onda je staviti na koru. Dekorisati sa rolerima.


Čokoladna fantazija

ČOKOLADNA FANTAZIJA

Sastojci:
150g margarina
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
1dcl mleka
2 kašike ulja
Zaliv za kore:
5 dl vode
5 kašika šećera
Za kremu:
400 g čokolade za kuvanje,
100 g mlečne čokolada
7,5 dcl slatke pavlake.
Priprema:
Pre svega, na vatru staviti  pavlaku I izlomljenu čokoladu. Mešati dok ne provri, odmah skinuti s vatre i mesajte dok se čokolada ne istopi. Treba se hladiti nešto vise od sat vremena,mozete ostaviti I u frizider, uz povremeno mešanje.
Testo:
Umutiti belanca u cvrst sneg sa 3 kašike šećera.
Posebno dobro  umutiti margarin sa 3 kašike šećera  i dodati žumanca. U to staviti mleko i ulje, a potom dodati brašno pomešano s praškom za pecivo, dodati kakao, promešati pa polako dodati sneg od belanaca, sve sjedinti. Izliti u namazan i pobrašnjen okrugli  kalup precnika 25 cm . Peći 20 minuta na 180 stepeni. Ohladiti i rezati na tri dela.
Kada se ohladi svaku koru nakvasiti sa zalivom.
Kremu podeliti na tri dela, onako u posudi, da vam bude lakše. Donju koru staviti na dno kalupa sa obručom,  dobro natopiti i onda mazati, ostaviti u zamrzivač 10-tak min,tako i drugu . Treći dio kreme rasporediti po celoj torti. po želji ukrasiti čokoladom I orasima.

Нема коментара:

Постави коментар