Suncokret pogača
Ovo je interesantan način rada ove pogače, ako ne uspem rečima da objasnim slika će pokazati.
Potrebno je:
5 dcl mleka
1 kašika šećera
2 kašike suva kvasca
1 kašičica soli
2 jaja
3 kašike ulja
1 kg brašna
Za premazivanje:
1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka
Priprema:
U mlako mleko staviti šećer i kvasac da stane 5 minuta, pa dodati jaja, so, ulje i brašno. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje
Izraditi testo i podeliti na dva dela
Jedan deo ostaviti po strani a drugi deo podeliti na 2 dela
Jedan deo razvaljati debljine 1 cm, staviti na sredinu jednu tacnu prečnika 15 cm i nožem iseći taj krug
Višak testa što je ostalo spojiti sa onom drugom polovinom, a krug testa staviti na sredinu tepsije prečnika 30 cm, prethodno obloženu sa papirom i dno i stranice.
Drugu polovinu testa podeliti na 2 dela i oba dela razvaljati u ploču debljine 1 cm. Ploče testa iseći u trake širine 1,5 cm.
Vidi sliku: broj 1. su obeležene trake koje se previjaju da bi stavili traku u suprotnom smeru, a brojem 2. su obeležene trake koje se vraćaju na onu porečnu traku što smo stavili.
Kad ispletemo mrežu, višak traka van kruga od 15 cm iseći nožem.
Višak što smo isekli od traka spojiti sa onom drugom polovinom testa što smo na početku ostavili na stranu. Od ovog testa razvaljati ploču 90 x 25 cm. Premazati sa uljem i uviti u rolnu. Ovu rolnu staviti oko mreže što je na sredini tepsije.
Krug oko mreže makazama seći 1 cm debljine ne do dna. Jedan krug pomeriti levo a drugi desno.
Umutiti 1 žumance sa 2 kašike ulja, 2 kašike mleka i premazati pogtaču. Semenke lana staviti izmedju mreže i kružića.
Ostaviti pogaču da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta.
Grčka pita
Ova slatka pita ima zanimljiv način savijanja i to u obliku lepeze.
Potrebno je:
500 gr kora za baklavu
3 kašike šećera
1 dcl ulja
1 kašičica cimeta
Za fil:
5 jaja
1 čaša šećera ( čaša od 2 dcl)
1 čaša ulja
2 čaše jogurta1 prašak za pecivo
Za sirup:
300 gr šećera
3 dcl vode
sok od 2 narandže
Priprema:
Pomešati 1 dcl ulja i 1 kašičicu cumeta.
Uzeti jednu koru, premazati ovlaš četkom, posuti sa prstohvat šećera. Koru na jednom kraju presaviti 2 cm i tako savijati da dobijemo oblik lepeze.
Tako savijenu koru staviti u pleh prethodno podmazan sa uljem ( pleh veličine 25 x 35 cm). Tako uraditi sa svim korama i redjati jedne do drugih.
Tako savijene kore, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i zapeći kore 10 minuta da po vrhu blago porumene.
Za to vreme umutiti 5 jaja sa čašom šećera, dodati ulje, jogurt i prašak za pecivo. Izvaditi pleh iz rerne preliti smesom kore. Pažljivo prelivati kašikom pomerati nabore kora da unutra udje umućena smesa.
Vratiti u rernu i peći na 180 stepeni 30 minuta.
Kad se ispeče ostaviti da se ohladi.
Napraviti sirup od šećera i vode, kad provri da vri 5 minuta i dodati na kraju sok od 2 narandže. Toplim sirupom preliti hladan kolač.
Pogača cvet
Potrebno je:
2 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
2 jaja
1 kašičica soli
2 kašike ulja
550 gr brašna
Za premazivanje:
1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka
semenke susama i lana
50 gr butera
Priprema:
U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac. Ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, so, ulje i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje, izraditi ga podeliti na 2 dela.
Jedan deo podeliti na 4 dela, a drugi deo na 3 dela.
Svaki od 4 dela razvaljati u krug 24 cm, premazati sa omekšalim puterom, staviti jedan na drugi.
Od ona 3 dela jedan deo ostaviti za unutar cveta a druga 2 spojiti i podeliti na 4 dela. Svaki od 4 dela razvaljati prečnika 18 cm, premazivati sa omekšalim puterom.
Krug od 24 cm staviti u pleh iz električnog šporeta, prethodno obložen papirom.
Krug iseći na 8 delova ali ne do kraja.
Vrhove testa saviti prema kraju kruga.
Drugi krug testa od 18 cm staviti unutra i iseći na 8 trouglova ne do kraja kruga i opet vrhove trougla saviti prema obodu kruga.
Kuglicu testa što smo ostavili staviti u sredinu cveta.
Umutiti 1 žumance, 2 kašike ulja, 2 kašike mleka i premazati pogaču, ostaviti da stoji 40 minuta. 170
Pogaču peći na 180 stepeni 20-30 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар