-
1
Kore
-
2
Jaja umutiti mikserom. Dodavati šećer, vodu,
brašno, prašak za pecivo uz mućenje mikserom. Žicom umešati kakao,
cimet i mlevene lešnike.
Pleh dimenzija 26×20 cm obložiti pek papirom, uliti smesu i peći 10 minuta na 200 stepeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi dok se priprema fil od višanja.
-
3
Fil od višanja
-
4
U 150 ml vode dodati šećer i staviti da proključa.
Višnje usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.
Prašak za puding razmutiti sa nekoliko kašika hladne vode da se dobije homogena tečnost bez grudvica.
U ključalu vodu dodavati u tankom mlazu razmućeni prašak za puding uz
neprestano mešanje. Kuvati 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano
mešanje. Treba da se dobije gusta skoro lepljiva masa. Skinuti sa vatre.
U vrelu masu energično umešati usitnjene višnje.
Odmah premazati koru ovim filom i ostaviti da se hladi u frižideru.
-
5
Umutiti Ness kafu i lagano popiti dok se fil od višanja steže. Praviti krem od vanile.
-
6
Krem od vanile
-
7
Od 400 ml mleka odvojiti 100 ml i pomešati
sa praškom za puding da se dobije homogena tečnost bez grudvica.
Preostalom mleku dodati burbon vanil šećer i med i staviti da proključa.
U ključalo mleko dodavati u tankom mlazu razmućeni prašak za puding uz
neprestano mešanje. Kuvati 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano
mešanje.
Skinuti sa vatre i umešati mileram. Dodati aromu vanile. Promešati.
Preliti preko fila od višanja i ostaviti u frižideru da se hladi najmanje sat vremena.
-
8
-
9
Napomene
-
10
Glazura
Dok
je topla, glazura će biti retka kao mleko. Kada se sipa na hladan fil
brzo se steže. Treba je naneti brzo i da bude što tanja. Deblja glazura
je dosta tvrda, teško se seče i lomi se prilikom sečenja kolača, ali
je fantastičnog ukusa i krcka kao čokoladne glazure sa sladoleda. Da ne
bi pucala prilikom sečenja, nakon nanošenja na kolač, staviti kolač
kratko u frižider da se glazura počne stezati, pa kada bude gusta kao
čvršći eurokrem iseći glazuru nožem na kocke. Hvala Chici na sugestiji -
komentar 128.
Krem od vanile
Krem pravim sa praškom za puding Dr Oetker - vanila ili Alevin prašak
za puding. Ako koristite od nekog drugog proizvođača, krema može biti
retka, pa je potrebno dodati dve ravne kašike gustina ili jednu kašičicu
mlevenog želatina, pripremljenog po uputstvu sa kesice. Mileram mora
biti čvršći / gušći.
-
U obliku torte
-
1
Rađena je u kalupu prečnika 20 cm. Za
kalup 24 cm potrebno je sastojke povećati 1,5 put, a dupla količina
sastojaka je za kalup prečnika 26cm. Kako je torta nešto viša od kolača,
poželjno je kremi dodati 5 g mlevenog želatina kako bi bila čvršća.
-
2
Rađena u kalupu 26x26 cm od duple količine sastojaka i uz upotrebu želatina za kremu od vanile.
Za dekoraciju je poslužila Animodina
glazura poput ogledala.
Na gotovu tortu sam postavila obruč za torte prečnika 22 cm i unutar
obruča izlila glazuru. Kada se glazura stegla, uklonila sam obruč,
ukrasila ivice šlagom i postavila na glazuru prethodno napravljene
ukrase od bele čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар