недеља, 11. мај 2014.

kolacici....

  Kolačići sa lješnjacima i jezgrom oraha


Sastojci

  • Tijesto :

  •  600 gr. ostrog brašna
  •  160 gr. šečera
  •  1 kesica vanilin šečer,( može i žlica ekstrakta)
  •  1-2 žlice ruma
  •  200 gr. omekšalog maslaca
  •  2 jaja
  •  200 gr. mljevenih lješnjaka
  •  6 žlica mlijeka
  •   Jezgra od oraha za odozgo
  • Glazura od čokolade za umočiti :

  •  300 gr. čokolade za kuhanje,ili bijele čokolade za kuhanje

Priprema

  1. 1 Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha
    Pečnicu zagrejte na 200 stepeni.
    Od sastojaka za tijesto zamjesite tijesto.
  2. 2 Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha
    Na vagu izmjerite tijesto tako da svaka kuglica bude teška od 50-52 grama.U jedan tanjir stavite malo mlijeka i svaku kuglicu malo povaljajte u mlijeko ( to je zato da vam testo pri oblikovanju valjka ne puca) .Od svake kuglice napravite tanak valjak....tanka kobasica kao vaš najmanji prst na ruci.Savijte kao puž...tako da kad počnete savijati ostavite malu rupicu na početku gde ćete na kraju utisnuti jedro oraha,....savijte kao puž, kraj valjka malo pritisnite da se zaljepi za kolačić i da vam ne štrči i odljepi se u toku pečenja.
  3. 3 Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha
    Postavite puževe na papir za pečenje, u sredini utisnite po jedno jedro oraha i pecite tačno 12 minuta na 200 stepeni ...ni manje ni više...gledajte na sat da bude tačno, jer ako ih prepečete ima da budu tvrde.
  4. 4 Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha
    U dve šire šaljice za kafu ( izmjerite prije dali vam kolačić ulazi u rupu) sa 1 žličicom ulja rastopite obe čokolade svaka u svoju šoljicu posebno u mikrotalasnu pečnicu.
  5. 5 Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha
    Ohlađene kolače uronite u rastopljenu čokoladu sa donjim deo gde se završava puž i postavite nazad na papir za pečenje i stavite u frižider da se ohladi čokolada.
  6. 6 Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha
    Napomena: Ako vam je tijesto presuho i puca dodajte malo mlijeka, a ako vam je premekano onda dodajte još malo brašna.

Нема коментара:

Постави коментар