Masaterini čupavci
Sastojci
Tijesto:
- 3 jaja
- 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
- 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
- 16 jušnih žlica brašna (300 g)
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
Krema:
- 250 g margarina
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 veću žlicu ruma
- 200 ml mlijeka
- čašu od 200 ml kristal šećera
Ostalo:
- 300 g krupnije mljevenog kokosa
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
-
2
Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
-
3
Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
- 4 Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Bakini čupavci
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 15 žlica šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 17 žlica brašna (mekog)
- 1 vrećica praška za pecivo
- malo soli
Čokoladni umak
- 250 g čokolade za kuhanje
- 250 g maslaca
- oko 2 dl mlijeka
i još....
- 300 g kokosa
Priprema
-
1
Pećnicu upaliti na 180°C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg.
U drugoj posudi žumanjke umutiti sa šećerom i uljem. Dodati mlijeko, prosijano brašno sa praškom za pecivo (malo po malo) i sol.
Ručno dodati snijeg od bjelanjaka.
-
2
Pleh dimenzija 30x30 obložiti papirom za pečenje, te uliti i poravnati pripremljenu smjesu.
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min (dok lagano ne porumeni i čačkalica suha izađe van).
Ohladiti biskvit.*
-
3
Kad se biskvit ohladio, narezati ga na kockice (ja sam ih rezala na dimenzije 5x5 cm). Staviti na laganu vatru maslac i čokoladu i otopiti. Dodati mlijeko (ne odjednom, već dok ne dobijete rjeđi, al ne prerijedak umak**). Kad proključa, skinuti s vatre.
-
4
U duboki pijat staviti kokos.
Kockice biskvita ubaciti u umak, okretati da upije čokoladu sa svih strana (pomozite si pinjurom), ocijediti, te staviti u pijat sa kokosovim brašnom da se kokos zaljepi sa svih strana :)
-
5
Gotovog čupavca slagati na pladanj (obložen papirom za pečenje) i pustiti da se potpuno ohladi.
Čupavci budu meki, sočni i tope se u ustima.
Rum čupavci
Sastojci
Priprema
-
1
Rastopite margarin pa u toplo dodajte med.
Izmiksajte jaje, pa dodajte med i margarin, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.
-
2
U namazani protan veličine 20x30 izlijte smjesu pa pecite na 180 stupnjeva oko 25 min.
-
3
Ohlađeni biskvit izrežite na bolje manje kockice, ja sam na veličinu 2,5x4 cm.
-
4
Rastopite sve sastojke za preljev pa umačite kockice biskvita te uvaljajte u kokos.
Katičine rolice
Sastojci
Biskvit:
- 2 kom jaja
- 6 dag šećera
- 6 dag brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- pola žlice vode (+ može malo ulja)
Krema:
- 2 kom jaja
- 10 dag šećera
- 10 dag čokolade
- 20 dag maslaca (ili margarina)
Za umakanje:
- 2 dcl mlijeka
- 20 dag čokolade
- 10 dag šećera
- 15 dag maslaca (ili margarina)
- 20 dag kokosovog brašna
Priprema
-
1
Peku se dva ovakva biskvita.
Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žutanjak, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode).
-
2
Biskvit peči na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170*C oko 10 - 15 min. (ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
-
3
Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
-
4
Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja.
-
5
Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom.
-
6
Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac. Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit.
-
7
Eh, sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi.
Posluživanje
Sigurna sam da ćete ovim čupavcima oduševiti sve koji će ih probati ;-) ... i izgledom i okusom.Veličina pleha u kojem pečem biskvite je 30 x 40 cm. Od ove količine ispadne 40 - 50 rolica.
Ruske kape
Sastojci
Kora:
- 6 jaja
- 400 gr šećera
- 400 gr brašna
- 3 šoljice (male za crnu kafu) ulja
- 2 kašike kakaa
- 1 praška za pecivo
Fil:
- 1/2 l mlijeka
- 4 kašike kristal šećera
- 9 kašika brašna
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
Još:
- 200 gr kokosa
Priprema
-
1
Dobro umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ostale sastojke. Sve dobro izmiješati i ispeći koru.
-
2
Brašno razmutiti sa malo mlijeka a ostatak mlijeka i 4 kašike šećera staviti da zavri. U zavrelo mlijeko dodati razmućeno brašno i skuvati fil.
Fil ohladiti uz povremeno mješanje.
Margarin umutiti sa šećerom u prahu pa zatim dodati ohlađen fil od brašna.
- 3
Ruske kape
Sastojci
- KORA:
- 4 kom jaja
- 8 kasika secera
- 7 kasika ulja
- 20 kasika brasna
- 20 kasika mlijeka
- 2/3 paketica praska za pecivo
- 2 kasike kakaa
- FIL:
- 2 pudinga od vanilije (80 g)
- 4 kasika gustina (fino prosijanog)
- 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
- 8 dl mlijeka
- 150 g bijele cokolade
- 250 g maslaca
- GLAZURA:
- 100 g tamne cokolade za kuvanje
- 100 g bijele cokolade
- malo ulja
- Jos potrebno: 100-150 g kokosa
Priprema
-
1
KORA:
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
FIL:
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta :)
Нема коментара:
Постави коментар