недеља, 18. мај 2014.

recepti koji se prenose sa generacijama....

  Masaterini čupavci 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
  2. 2
    Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
  3. 3
    Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
  4. 4 ČupavciBiskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

   Bakini čupavci


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pećnicu upaliti na 180°C.
    Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg.
    U drugoj posudi žumanjke umutiti sa šećerom i uljem. Dodati mlijeko, prosijano brašno sa praškom za pecivo (malo po malo) i sol.
    Ručno dodati snijeg od bjelanjaka.

  2. 2
    Pleh dimenzija 30x30 obložiti papirom za pečenje, te uliti i poravnati pripremljenu smjesu.
    Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min (dok lagano ne porumeni i čačkalica suha izađe van).
    Ohladiti biskvit.*
  3. 3
    Kad se biskvit ohladio, narezati ga na kockice (ja sam ih rezala na dimenzije 5x5 cm). Staviti na laganu vatru maslac i čokoladu i otopiti. Dodati mlijeko (ne odjednom, već dok ne dobijete rjeđi, al ne prerijedak umak**). Kad proključa, skinuti s vatre.


  4. 4
    U duboki pijat staviti kokos.
    Kockice biskvita ubaciti u umak, okretati da upije čokoladu sa svih strana (pomozite si pinjurom), ocijediti, te staviti u pijat sa kokosovim brašnom da se kokos zaljepi sa svih strana :)
  5. 5
    Gotovog čupavca slagati na pladanj (obložen papirom za pečenje) i pustiti da se potpuno ohladi.

    Čupavci budu meki, sočni i tope se u ustima.

     Rum čupavci


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Rastopite margarin pa u toplo dodajte med.
    Izmiksajte jaje, pa dodajte med i margarin, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.

  2. 2
    U namazani protan veličine 20x30 izlijte smjesu pa pecite na 180 stupnjeva oko 25 min.
  3. 3
    Ohlađeni biskvit izrežite na bolje manje kockice, ja sam na veličinu 2,5x4 cm.
  4. 4
    Rastopite sve sastojke za preljev pa umačite kockice biskvita te uvaljajte u kokos.

     Katičine rolice


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Peku se dva ovakva biskvita.
    Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žutanjak, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode).
  2. 2
    Biskvit peči na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170*C oko 10 - 15 min. (ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
  3. 3
    Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
  4. 4
    Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja.
  5. 5
    Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom.
  6. 6
    Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac.  Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit.
  7. 7
    Eh, sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi.

Posluživanje

Sigurna sam da ćete ovim čupavcima oduševiti sve koji će ih probati ;-) ... i izgledom i okusom.
Veličina pleha u kojem pečem biskvite je 30 x 40 cm. Od ove količine ispadne 40 - 50 rolica.
  1.      Ruske kape


    Ruske kape

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Dobro umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ostale sastojke. Sve dobro izmiješati i ispeći koru.
    2. 2
      Brašno razmutiti sa malo mlijeka a ostatak mlijeka i 4 kašike šećera staviti da zavri. U zavrelo mlijeko dodati razmućeno brašno i skuvati fil.
      Fil ohladiti uz povremeno mješanje.
      Margarin umutiti sa šećerom u prahu pa zatim dodati ohlađen fil od brašna.
    3. 3
      Toplu koru čašom ili okruglom modlom sjeći na krugove. Zatim svaki krug vodoravno presjeći po pola.
      Isječene krugove filovati po pola, spojiti ih, pa filovati i okolo, zatim ih uvaljati u kokos.
      Ruske kapice
      Svaku rusku kapu premazati čokoladnom glazurom.

      Ruske kape


    Ruske kape

    Sastojci

    •  KORA:
    •  4 kom jaja
    •  8 kasika secera
    •  7 kasika ulja
    •  20 kasika brasna
    •  20 kasika mlijeka
    •  2/3 paketica praska za pecivo
    •  2 kasike kakaa
    •  FIL:
    •  2 pudinga od vanilije (80 g)
    •  4 kasika gustina (fino prosijanog)
    •  4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
    •  8 dl mlijeka
    •  150 g bijele cokolade
    •  250 g maslaca
    •  GLAZURA:
    •  100 g tamne cokolade za kuvanje
    •  100 g bijele cokolade
    •   malo ulja
    •  Jos potrebno: 100-150 g kokosa

    Priprema

    1. 1
      KORA:
      Mutiti zumanca i secer par minuta.
      Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
      Pleh: okrugli 35cm.
      FIL:
      Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
      Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.

      Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
      Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
      Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta :)

Нема коментара:

Постави коментар