субота, 10. мај 2014.

neki novi kolaci....

    Kuglice sa čokoladnim mlijekom


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U Dublju posudu stavite cokoladno mlijeko,i secer.Mijesajte dok se secer ne rastopi.Dodajte na listice narezani maslac,pa mijesajte dok se maslac ne rastopi.PAZITE DA TEKUCINA NE UZAVRI:(jer ako se to desi,smijesa  ce pustiti masnocu,i lijepiti ce se za ruke,kada ih budete oblikovali)!!
  2. 2
    Uz stalno mijesanje dodajte,cokoladu u prahu,(ili nutellu).,zatim kokosovo brasno,i rum po ukusu.
  3. 3
    Na kraju,dodajte mljeveni plazma keks,i sve jos jednom dobro izmijesajte.
  4. 4
    Stavite smijesu da se ohladi.Oblikujte vece ili manje po zelji,kuglice,uvaljajte ih u kokosovo brasno,i drzite ih na hladnom mijestu do upotrebe.

Posluživanje

Mali moj savjet; mljeveni plazma keksi se dodaju u smijesu na kraju,postupno mijesajte,da smijesa ne bude ni gusta ni rijetka,,kompaktna,da se mogu lijepo raditi kuglice,kada se smijesa ohladi.Pa je vrlo moguce da ne utrosite mijeru keksa kao sto  je zapisano u sastojcima(dakle onako "odokativno"

     romansa


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U dubljoj posudi sjedini kakao, orahe i mleveni keks.
    prokuvaj vodu i secer kao za bajaderu,dodaj margarin.
    kada se margarin istopi izmesaj sa keksom i ostalim sastojcima.


  2. 2
    pravi kuglice
  3. 3
    svaku kuglicu udubi prstom
  4. 4
    ovako izgleda udubljena kuglica
  5. 5
    uvaljaj u orase
  6. 6
    slazi na tacnu
  7. 7

    svako udubljenje puni eurokremom

 turbani


Sastojci

  •  2 kom jaja
  •  2 male soljice za kafu ulja
  •  4 male soljice za kafu toplog mlijeka
  •  35-38 supenih kasika brasna
  •  1i po kesica instant suhog kvasca
  •  2 supene kasike secera
  •  2-3 kasike kakaa za tamni dio tijesta
  •  2-3 kasike kokosa u svijetli dio tijesta- ali moze i bez njega
  •  agda 700 gr secera
  •   1 l vode

Priprema

  1. 1
    pjenasti izmiksati jaja sa secerom pa dodavati postepeno ulje mlijeko, zatim kvasac i kasiku po kasiku mekog brasna.
  2. 2
    zatim tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela u jedan dio dodati kakao a u drugi kokos, i ostaviti 45 min da se dize.
  3. 3
    premijesiti tijesto na radnoj povrsini i od svakog odvojiti po 24 loptice, moze i manje ovisno kolike turbane zelite
  4. 4
    razvuci jednu svijetlu i jednu braon lopticu u valjke,valjke u pletenice i brzo u krug tj. u turban,zavuci kraj turbana ispod da se prilikom pecenja ne odvoji
  5. 5
    peci na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata da lagano potamne.
  6. 6
    agdu skuhati od 700 gr secera i 1 l vode cisto da bude mlaka kad budemo zalijevali turbane. i OBAVEZNO IH POLAKO ZALIJEVATI, da postepeno upiju agdu sve ce upiti. i povremo ih u toku hladjenja okretati da budu bas bas socni.. u prvih pola sata to radite svakih 10 min..i ne treba vise.

Minjon kocke

Slatki zalogajčići ispunjeni bogatom aromom badema, lešnika i oraha!

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Ušpinujte šećer sa vodom. Šećer špinujete posebno za svaki deo.
    Vodite računa da ga ne prešpinujete.
    U šećer dodajte ostale sastojke.

  2. 2
    Za tamni deo: orahe, čokoladu i na kraju maslac. Mešajte dok se masa ne ujednači. Dobijenu masu razlijte tanko da bude debljine oko 3 mm.
  3. 3
    Za beli deo u ušpinovan šećer dodajte badem, belu čokoladu, aromu badema i na kraju maslac. Sve ujednačite i masu izlite preko tamnog dela.
    Badem uvek pre nego što ga sameljem ogulim pa propečem u rerni da da lepšu aromu.
  4. 4
    Za krem deo u ušpinovan šećer dodajte lešnike, belu čokoladu i na kraju maslac. Najbolje da lešnike pre nego što ih sameljete fino ispečete u rerni, daće lepšu aromu.
    Dobijenu masu rasporedite preko belog dela.
    Dimenzije tacne u kojoj sam razlivala su 25x35 cm.
  5. 5
    Od gore stavite glazuru od čokolade i ulja, koje ste istopili na pari.
    Ukoliko želite možete i pre nego što stavite glazuru iseći kolač na kockice, pa svaku kockicu glazirati čokoladom. Samo će vam tada trebati dosta više čokolade za glaziranje.

Posluživanje

Pre sečenja, ostavite da se kolač stegne. Negova ukupna debljina treba biti kao kod bajadere.
Secite na kockice.

                                 Mortadela


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U lonac,na stednjaku,sipamo vodu,dodamo secer,margarin i promjesajmo.Kad sadrzaj u loncu prokljuca sklonimo lonac sa stednjaka.Dodamo cokladu izlomljenu na komade ,crvenu boju i mjesamo dok se cokolada ne rastopi.Zatim dodamo mljevene orahe i promjesamo.
  2. 2
    U zdijelu sa secerom u prahu sipamo sok od pola limuna,promjesamo,a zatim umjesimo smjesu rukom.Od smjese oblikujemo 7 duguljastih stapica razlicite duzine.
  3. 3
    Na foliju nanesemo smjesu iz lonca i rasirimo je rukama formirajuci pravokutnu koru.Na koru poredamo duguljaste stapice.Pomocu folije uvijemo smjesu u rolat.Uvijemo smjesu u foliju i ostavimo da se ohladi i stegne.
  4. 4
    Na kraju pospite rolad secerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар