понедељак, 5. мај 2014.

liker moje mame....i peciva...

  Kruškovac 

Kruškovac tete Jele

Sastojci

  • kruškovac

  •  1 l rakije (lozovače)
  •  0,5 l vode
  •  40 dag šećera
  •  2 bočice arome kruške

Priprema

  1. 1
    Šećer karamelizirati i uliti vodu, kad se šećer otopi, maknuti sa vatre…. Ohladiti. Dodati aromu kruške i sve zajedno pomiješati s rakijom.

    Mekane Kifle iz Pekare            

Priprema1

  1. U vecu posudu uspite vodu, izmrviti kvasca u vodu pa dodajte secer, sol, malo brasna, dobro izmesajte, jos brasna. Na radnoj povrsini umesite testo.2
  2. Od testa odma otkidajte komade ca 100 - 120 gr. Svakom komadicu ivice spojite iznutra, pa okrenite naopako.3
  3. Svaki deo testa kojeg ste okrenuli naopako, sa rukama oblikujte kuglu ( vrtite/virkajte ), dok se doljna strana, ivica potpuno ne izgube.4
  4. Oblikovane loptice redjate na lagano pobrasnjenoj radnoj povrsini. Nauljite svaku lopticu. Prekrijte prozirnom folijom ili najlomskom vrecom. Neka stoji 10 - 15 minuta. Testo trebalo bi biti mekse nego sto ste ga umesili, ako nije, nek jos malo ostoji.
  5. 5
    Ukopcati pecnicu na 50 - 70 stupnjeva. Ovisno od rerne.
     Treba da bude dobro topla ali ne previse da se kifle nebi osusile. Kifle treba da uskisnu a ne da se isuse. Jer ce vam sluziti da kifle narastu.
     6
  6. Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na radnu povrsinu.7
  7. Svaki valjak, sa oklagijom razvaljajte u tanku elipsu, a naj tanje, razvaljat deo testa koji ce se zadnji uviti, jer ce on ici dole da bi se zalepijo.8
  8. Svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama.9
  9. Kada umotate kiflu redjajte na podmazna pleh. Mozete umotanu kiflu gornji deo umociti u susam, donji deo de je kraj okrenite na dno tepsije. Ili bez susama koje ce biti sa salc ( slani preljev, gustine jogurta ).

  10. 10
    Umotane kifle poprskajte sa toplom vodom, a potom stavite u pecnicu koju ste prethodno zagrejali na 50 - 70 stupnjeva na 15 - 30 minuta, ovisno od toplote rerne.
  11. 11
    Posle 15 - 30 minuta izvaditi i ostaviti sa strane. Rernu podesiti na 220 stupnjeva. Posle 5 - 10 min vratiti kifle u pecnicu i peci 10 minuta ili dok ne narastu i poprime blagu zlatnu boju. Izvaditi iz pecnice, pa preliti preljevom ( pomesati brasno, sol i vodu , da bude konsistens gustog jogurta ). Vratiti u pecnicu na par nibuta. Izvaditi iz pecnice i premazati uljem svaku kiflu.

Tursko pecivo sa krumpirom i feta sirom


Sastojci

  •  350 g brašma
  •  1 žličica instant kvasca
  •  1 žličica šećera
  •  240 ml toplog mlijeka
  •  1/2 žličice soli
  •  1 kom krompir (srednje veličine )skuhan i pasiran
  •  1oo g feta sira
  •   maslinovo ulje za premazivanje (može i bjelanjak pomješan sa malo vode)
  •   za posipanje sjemenke sezama...ćurekota...suncokreta

Priprema

  1. 1
    U dublju posudu stavite brašno, napravite udubinu u sredini , stavite kvas,žličicu šećera,ulijte toplo mlijeko.
    Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena.
    Nakon toga dodajte sve sastojke, osim sira. Mijesite dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
    Pustite da odstoji 30 minuta, a zatim  dodajte smrvljeni sir.
    Kad ste umijesili sir,ostavite tijesto da raste cca 1.5-2 sata zatim tijesto podijelite na 10 kuglica, svaku kuglicu malo oblikujte, posložite u škrovadu obloženu papirom za pečenje, premažite uljem ili bjelanjkom,pospite sjemenkama i pecite u zagrijanoj pećnici 20-ak min na 190° dok ne dobiju lipu boju.

Нема коментара:

Постави коментар