Čorba vitaminska bomba
Jedna divna čorba koju možete spremati i ljeti i zimi. Zimi će vas
grijati ako je jedete dok je još vruća a ljeti je pustite da se malko
prohladi tj da bude mlaka i može vam biti i komletan obrok. Recept je sa
Coolinarike.
Na ulju popržiti sitno nasjeckan crveni luk, dodati krompir izrezan na kockice, boraniju izrezanu na komade 2 cm dužine, papriku i šargarepu izrezane na kockice, sitno sjeckani bijeli luk i kocku za supu. Naliti vodom i kuvati oko 30 minuta da svo povrće bude skuvano.
Umutiti jaje viljuškom i u tankom mlazu sipati u čorbu. Ako nije dovoljno slana dosoliti ili dodati malo začima, zabiberiti i dodati sitno sjeckani peršun. Još malo prokuvati i uživati. U originalu u čorbu ide i kurkuma ali kako je ja nisam imala taj dio sam izostavila.
Potrebno je
300 gr krompira
300 gr boranije(može i zamrznuta)
4 šargarepe
1 crveni luk
1 čen bijelog luka
2 crvene paprike
1 jaje
1 kocka kokošije supe
biber
so ili začin
peršun
malo ulja
Na ulju popržiti sitno nasjeckan crveni luk, dodati krompir izrezan na kockice, boraniju izrezanu na komade 2 cm dužine, papriku i šargarepu izrezane na kockice, sitno sjeckani bijeli luk i kocku za supu. Naliti vodom i kuvati oko 30 minuta da svo povrće bude skuvano.
Umutiti jaje viljuškom i u tankom mlazu sipati u čorbu. Ako nije dovoljno slana dosoliti ili dodati malo začima, zabiberiti i dodati sitno sjeckani peršun. Još malo prokuvati i uživati. U originalu u čorbu ide i kurkuma ali kako je ja nisam imala taj dio sam izostavila.
Gulaš paprikaš
Ideju za ovaj recept sam dobila sa nekog američkog bloga. Vidjela sam
finu sliku za neki stew, prebacila u naše mjere, prevela i štampala tako
da nisam zapamtila odakle je tačno recept ali pošto sam dosta odstupila
od originala nije baš ni bitno. U originalu se od začina koristi i
cimet i allspice što kod mojih sigurno ne bi bilo dobro prihvaćeno a ni
ja nešto nisam imala volje da probam gulaš sa cimetom tako da sam to u
startu izbacila ali sam zato dodala svježu crvenu papriku koju obožavam u
ovakvim jelima. Ako se jelo malo više zagusti dobije se nešto slično
gulašu a ako se ostavi sa malo više čorbice onda je više kao neki
paprikaš pa odatle i naziv gulaš paprikaš.
Crveni luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja da se zažuti. Kad se luk malo uprži dodati meso sjeckano na kocke pa sve još malo popržiti, dodati sjeckanu papriku, začine i bijeli luk, kratko prodinstati, naliti vodom pa kuvati da meso bude skoro kuvano. Može se dodati i lovor 1-2 lista. Ja sam probala i sa lovorom i bez i obije varijante su fine.
Pred kraj kuvanja dodati krompir isječen na krupnije kocke pa kuvati dok krompir ne bude fino kuvan a tečnost reducirana toliko da se napravi ili čorbica ili sos. Na kraju posuti sjeckanim peršunom. Nije potrebno da se jelo zaprži jer kad se krompir raskuva čorbica bude taman fino gusta ali je veoma važno da se izabere kvalitetan tj što bi kod nas rekli brašnjavi krompir.
Nama ovo bude za dva dana pa ga ja obično kuvam uveče ali bez krompira i podijelim na pola pa onda narednog dana kad dođem sa posla samo dodam krompir. Ja obavezno napravim još i neku salaticu na pr od paprika, šopsku , zelenu salatu ili salatu od paradajza uz ovo jelo odlično idu i projice ili kukuruzni hleb.
Potrebno je
450-500 gr mesa za gulaš
4 krompira srednje veličine
2 glavice crvenog luka
1 velika svježa crvena paprika
3-4 čena bijelog luka
začin C
biber
sjeckani peršun
lovor(po želji)
Crveni luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja da se zažuti. Kad se luk malo uprži dodati meso sjeckano na kocke pa sve još malo popržiti, dodati sjeckanu papriku, začine i bijeli luk, kratko prodinstati, naliti vodom pa kuvati da meso bude skoro kuvano. Može se dodati i lovor 1-2 lista. Ja sam probala i sa lovorom i bez i obije varijante su fine.
Pred kraj kuvanja dodati krompir isječen na krupnije kocke pa kuvati dok krompir ne bude fino kuvan a tečnost reducirana toliko da se napravi ili čorbica ili sos. Na kraju posuti sjeckanim peršunom. Nije potrebno da se jelo zaprži jer kad se krompir raskuva čorbica bude taman fino gusta ali je veoma važno da se izabere kvalitetan tj što bi kod nas rekli brašnjavi krompir.
Nama ovo bude za dva dana pa ga ja obično kuvam uveče ali bez krompira i podijelim na pola pa onda narednog dana kad dođem sa posla samo dodam krompir. Ja obavezno napravim još i neku salaticu na pr od paprika, šopsku , zelenu salatu ili salatu od paradajza uz ovo jelo odlično idu i projice ili kukuruzni hleb.
boranija
Potrebno je
400 gr teletine(ja koristim ribić)
400 gr boranije
4 krompira srednje veličine
3 šargarepe
2-3 čena bijelog luka
1 glavica crnog luka
200 gr praziluka
2 dl pasiranog paradajza
1 crvena paprika
1 zelena paprika
sjeckani peršun
začin
biber
sjeckani peršun
začin
biber
Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crni luk, dodati meso izrezano na
kockice pa sve još malo prodinstati. Zatim dodati šargarepu isječenu na
krupnije kocke, sjeckanu papriku, praziluk, bijeli luk, boraniju i sok
od paradajza. Kratko prodinstati povrće pa naliti vodom i kuvati dok i
povrće i meso budu fino skuvani a zatim dodati krompir izrezan na
krupnije kocke. Kuvati da krompir omekša. U originalnom receptu čorba se
zgusne sa malo brašna ali ja to nisam radila već sam umjesto toga
pustila da se malo ukuva i postigne odgovarajuću gustinu. Čorbu začiniti
po ukusu i posuti sjeckanim pešunom.
Nama ovo bude za dva dana tako da sam ja kuvala uveče ali bez krompira pa onda sjutradan dodavala krompir u polovinu a sledećeg dana u drugu polovinu. Uz neku sezonsku salatu i domaći hleb dobićete zdrav i ukusan ručak.
Sarma
Evo još jednog pravog zimskog jela. Mislim da nema kuće na našim
prostorima u kojoj se ne pravi sarma ali svako ima neki svoj recept koji
je bar malo različit od ostalih. Ovo je moj recept za sarmu od domaćeg
kupusa koji mi svake godine kiselimo.
Potrebno je
500 gr miješanog mljevenog mesa
veća glavica crnog luka
1 šargarepa
100 gr pančete
5 kašika pirinča
biber
aleva paprika
začin
ulje
1 štap njeguške dimljene kobasice
nekoliko komada rebara ili dimljenih kostiju
kiseli kupus
Na malo ulja prodinstati sitno sjeckani crni luk dok omekša pa dodati
šargarepu sjeckanu na kockice i još malo propržiti. Dodati pančetu
sjeckanu na kockice malo pržiti pa dpdati meso i dinstati uz dodavanje
malih količina vode. Kad se meso malo proprži dodati začine i pirinač i
promiješati pa skloniti sa ploče.
Kupus dobro oprati da bi se što više rasolio, nožem odstraniti
zadebljanje na sredini lista pa na svaki list staviti po kašiku fila i
uvijati sarmice. Na dno šerpe ili ekspres lonca složiti red listova,
sarme, preko sarmi složiti dobro oprano suvo meso pa sve pokriti
listovima kupusa. Naliti vodom da ogrezne i kuvati dok kupus i meso ne
omekšaju. Suvo meso koje se kuva na ovaj način ima odličan ukus i kod
nas se uvijek razgrabi.
Ja sarmu kuvam u ekspres loncu tako da bude gotova relativno brzo a onda
je prebacim u šerpu i podgrijavam po potrebi i to obično u tiganju jer
mi se tako najbrže i najbolje podgrije.
Uz sarmu odlično ide proja i sve vrste kukuruznog hleba.
Bosanski lonac
Recept za bosanski lonac prvi put sam našla još kao klinka kad sam tek
počinjala da kuvam. Međutim taj nije bio ni nalik ovom koji je često
pravim i koji je omiljen kod nas. Imao je lijpu sliku sa zemljanim
loncem koja me je odmah privukla ali se taj prvi pokušaj završio
neslavno. Mnogo kasnije naišla sam na ovaj recept koji em se pravi u
ekspres loncu koji ja veoma često koristim em ima toliko različitog
povrća da sam se odmah odlučila da ga isprobam pa šta bude. Poslije te
prve probe pravila sam ga još puno puta i postao je jedno od naših
omiljenih kuvanih jela. Za razliku od ostalih ovo je i zdravije jer nema
ni puno ulja, slanine, suvog mesa a može se jesti i ljeti i zimi.
Originalni recept je ovdje a ja ću napisati sa malim izmjenama onako kako ja pravim.
Potrebno je
1 glavica kupusa (1 kg)
2 šargarepe
1 veća ili dvije manje crvene paprike
1 veća ili dvije manje zelene paprike može i babura
200 gr boranije
2 glavice crvenog luka
4 čena bijelog luka
3-4 krompira srednje veličine
4 dl paradajz soka
600-700 gr teletine(od vrata ili ribić, but)
so
biber
začin
mljevena slatka paprika
peršun
Papriku, crveni luk, bijeli luk i šargarepu isjeckati na kockice i pomiješati sa boranijom. Kupus isjeći na krupnije komade. Meso isjeći na krupnije kocke. Krompir isjeći na kocke.
U lonac sipati malo ulja, složiti 1/2 kupusa, 1/2 povrća, meso, krompir,
1/2 povrća, 1/2 kupusa. Paradajz sok pomijesati sa malo vode, dodati mu
začin, biber, malo mljevene paprike i naliti preko kupusa da ogrezne,
poklopiti i kuvati da omekša. Ja pošto pravim za sjutra obično ne
stavljam krompira a sjutradan dodam krompir i još malo prokuvam da
krompir omekša. Pred kraj kuvanja posuti sjeckanim peršunom. Poslužiti
uz salatu od paradajza i kukuruzni hleb ili proju.
Količina u receptu je ogromna. Ja obično za nas troje pravim pola i bude
nam za dva dana tako da prvog dana izdvojim pola, dodam krompir i kuvam
a u drugi dio krompir dodajem sledećeg dana.
Gulaš
Ovo je moj pokušaj da dostignem savršenstvo tj ukus gulaša iz konzerve. U
prodavnici obično bježim što dalje od mesnih konzervi, nekako nemam
želju ni da ih kupujem ni da ih jedem kad pomislim šta sve u njih
stavljaju i na šta vjerovatno njihova proizvodnja.Prije neku godinu sam
upoznala i jednog veterinara koji je imao praksu u fabrikama za preradu
mesa i rekao nam je da ko to vidi više nema želju da jede njihove
proizvode. Za razliku od mene dragi obožava gulaš iz konzerve pa sam ja
eksperimentisala i dodavala razne začine sve dok nisam dobila pozitivnu
ocjenu.
Potrebno je
500 gr mesa(može se koristiti svinjetina na pr od vrata ili teleći ribić)
1 velika glavica crvenog luka
2 lista lovora
ravna kašičica slatke mljevene paprike
biber
začin
čen bijelog luka
malo sjeckanog peršuna
prstohvat origana
1-2 dl paradajza soka, pasate ili smrvljenog pelata
Na malo ulja popržiti sjeckani luk, da postane staklast, dodati bijeli
luk i meso i pržiti još malo da se i meso isprži sa svih strana. Dodati
začine, paradajz naliti sa malo vode pa kuvati dok meso omekša. Ja gulaš
kuvam u ekspres loncu jedno 30-40min u zavisnosti od toga kakav je
lonac.
Kada je meso skuvano prokuvati ga još malo da tečnost malo ispari a onda
zgusnuti sos zaprškom od malo brašna i vode. Posuti sjeckanim pešunom.
Kupus
E evo jos nešto na kašiku. Kad zahladni zna se da je pravo vrijeme za kupus, pasulj, sarmu i raštan. To su kod nas uvijek bila jela koja se spremaju samo zimi kad je potrebno malo više energije za grijanje. Ja kao dijete kupus nisam nikako htjela da jedem a onda sam probala kupus kod muževih i tako spremljen kupus mi se svidio pa ga od tad i ja tako spremam. Njihov trik je bio u tome što u kupus dodaju malo soka od paradajza.
Potrebno je
1 kg kupusa(bijelog ili kelja a može i pomiješano)
4-5 finih komada suvog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
1 šargarepa
biber
malo soka od paradajza(šoljica od kafe)
malo mljevene slatke paprike
Suvo meso dobro isprati pa prokuvati da bude do pola kuvano a zatim mu
dodati sitno nasjeckan kupus, sjeckani crni i bijeli luk, šargarepu
sjeckanu na kockice, biber, papriku i sok od paradajza. Ako je potrebno
dodati još malo vode da kupus bude do pola u vodi jer kuvanjem splasne.
Kuvati dok kupus omekša. Ja ovo obično radim u ekspres loncu. Kada je
kupus kuvan prebaciti ga u običnu šerpu i kuvati ga još malo da se
tečnost ukuva do željene gustine. Po potrebi posoliti mada je suvo meso
obično dovoljno slano tako da ga ja obično ne dosoljavam. Kupus se
odlično slaže sa projicama i kukuruznim hlebom.
Kada mi ostane malo kupusa ja ga obično zamrznem a onda po potrebi
odmrznem i ukuvam toliko da liči na podvarak pa ga služim kao prilog uz
prženo meso i pire krompir.
Gulaš paprikaš
Potrebno je
450-500 gr mesa za gulaš
4 krompira srednje veličine
2 glavice crvenog luka
1 velika svježa crvena paprika
3-4 čena bijelog luka
začin C
biber
sjeckani peršun
lovor(po želji)
Crveni luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja da se zažuti. Kad se luk malo uprži dodati meso sjeckano na kocke pa sve još malo popržiti, dodati sjeckanu papriku, začine i bijeli luk, kratko prodinstati, naliti vodom pa kuvati da meso bude skoro kuvano. Može se dodati i lovor 1-2 lista. Ja sam probala i sa lovorom i bez i obije varijante su fine.
Pred kraj kuvanja dodati krompir isječen na krupnije kocke pa kuvati dok krompir ne bude fino kuvan a tečnost reducirana toliko da se napravi ili čorbica ili sos. Na kraju posuti sjeckanim peršunom. Nije potrebno da se jelo zaprži jer kad se krompir raskuva čorbica bude taman fino gusta ali je veoma važno da se izabere kvalitetan tj što bi kod nas rekli brašnjavi krompir.
Nama ovo bude za dva dana pa ga ja obično kuvam uveče ali bez krompira i podijelim na pola pa onda narednog dana kad dođem sa posla samo dodam krompir. Ja obavezno napravim još i neku salaticu na pr od paprika, šopsku , zelenu salatu ili salatu od paradajza uz ovo jelo odlično idu i projice ili kukuruzni hleb.
Čorba od tikve
Tikva do sad u mojoj kuhinji nije bila
zastupljena ali sam par puta probala slanu pitu od tikve a kao klinci
smo u školi dobijali neku lisnatu slatku pitu od tikve koja mi je ostala
u veoma lijepom sjećanju. Do sad mi nije padalo na pamet ni da probam
da spremim nešto sa tikvom jer moj dragi nikako nije htio ni da proba
nešto takvo ali kako je sad prešao na malo zdraviji način ishrane rekoh
ajd da probam pa šta bude. I tako sam jedne nedelje kupila jednu finu
manju tikvu mislim da je to muskatna tikva mada nisam pitala prodavačicu
koja je tačno vrsta. Na internetu sam našla da su tikve veoma
zdrave.Bogate su pektinima i
finim biljnim vlaknima. Sadrže i provitamin A, zatim vitamine grupe B
(B1, B2, B3 i B6), vitamin C i folnu kiselinu a od minerala kalijum, fosfor, kalcijum, gvožde i mangan.
Potrebno je
300 gr tikve
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1 manji krompir
začin
biber
sjeckani peršun
Tikvu i krompir nasjeckati na kockice.
Luk bijeli i crni sitno nasjeckati i popržiti na malo ulja, dodati
tikvu i krompir pa kuvati dok svo povrće bude mekano. Štapnim mikserom
propasirati masu, začiniti je začinom i biberom, dodati sjeckani peršun i
još malo prokuvati.
Moj riblji ručak
Kod nas se kad je o ribi riječ najviše koristi pastrmka. Nekako mi je
ona najukusnija, prilično se jednostavno čisti od koščica tako da mogu
dok ja ručam fino da nahranim i ćerkicu. S vremena na vrijeme probamo mi
i po neku oradu ili oslica ali pastrmci se uvijek vratimo. Nekad smo
mnogo jeli i šarana ali kako se on lovi u jezeru koje je vjerovatno
prilično zagađeno nekako me prošla volja da ga jedem. Za pastrmku znam
da može da preživi samo u čistoj vodi i onda sam nekako najsigurnije kad
nju jedemo. Pored toga mi imamo i djeda ribolovca koji kad ima dobar
dan ulovi i po nekoliko kg pastrmke tako da nas sve snabdijeva ribom
koju ja onda koristim i za prženje i za čorbicu. Možda se mnogi od vas
neće složiti sa idejom da se čorba može napraviti i od pastrmke međutim
prva riblja čorba koju sam ja probala tj koju sam pojela bila je
napravljena upravo od pastrmke. Prije jedno15 god kad smo se tek
upoznali moj mužić je odlučio da pokaže svoje kuvarsko umijeće i
napravio je čorbicu koja se meni veoma dopala. Prije toga se ribljoj
čorbi nisam primicala ni na puškomet ali da li zbog recepta ili zbog
kuvara tek od tad je riblja čorba redovno na našem stolu.
Potrebno je za čorbu
1 pastrmka
1 kolut celera
lišće celera
1veća ili dvije manje šargarepe
1 glavica crvenog luka
bijeli luk u prahu
peršun
začin
biber
aleva paprika
ljuta tucana paprika
sok od paradajza oko 2 dl ili više po ukusu
ravna kašika brašna
Ribu, celer, šargarepu i luk staviti u šerpu i kuvati. Pošto se riba veoma brzo skuva treba je izvaditi poslije jedno 10-15 min i ostavit da se prohladi a povrće kuvati da omekša.
Kada se riba ohladi očistit je od kože i koščica. Supu procijediti pa joj dodati šargarepu sjeckanu
na kolutove i celer isjeckan na kockice. Luk usitniti štapnim mikserom i takodje vratiti u čorbu.
Naliti paradajzom po ukusu, dodati papriku, biber, bijeli luk, začin i
vratiti na ploču da proključa. Po potrebi dodati još vode. Kada čorba
proključa dodati joj zapršku napravljenu od brašna i malo vode i
ostaviti da se još malo kuva da postigne željenu gustinu. Posuti
sjeckanim peršunom. Uz čorbu poslužiti i tucanu ljutu papriku tako da
svako sam može da zaljuti čorbu po želji.
Čorbica nam je kao predjelo a glavno jelo je pržena pastrmka sa prilogom
od blitve i krompira i grilovano povrće koje se meni fantastično slaže
sa prženim mesom pa tako i sa ribom.
Pržena riba
po jedna pastrmka srednje veličine po osobi
brašno
so
ulje za prženje
Kod nas najbolje prolazi pržena riba tako da je ja najčešće tako
spremam. Dakle samo je posolim, uvaljam u brašno i pržim na ulju da fino
porumeni. Znam da ovo i nije baš najzdraviji način za pripremanje ribe
ali samo tako se dobiju krckavi repići koje moja duša tamani
Uz ribicu obično napravim i prilog od krompira i blitve.
Originalni recept je ovdje a ovo je moja obrada
Krompir sa blitvom
2 veća krompira
250 gr blitve
2 čena bijelog luka
so
maslinovo ulje
Krompir oguliti i nasjeći na krupnije kocke pa kuvati u slanoj
vodi.Blitvu oprati, otkinuti peteljke pa je nasjeći na krupnije komade i
pred kraj kuvanja je dodati krompiru.
Sve još malo prokuvati da i blitva omekša, procijediti, dodati sitno
sjeckani bijli luk, vratiti na poloču i kratko promiješati da tečnost
koja je preostala uvre a zatim skloniti sa ploče i naliti maslinovim
uljem, promiješati , poklopiti i ostaviti jedno 10 min dok se riba prži
da se ukusi povežu. Uz ribu obavezno poslužiti i marinadu od malo
bijelog luka, sjeckanog peršuna, ulja i sirćeta.
Grilovano povrće
1 tikvica
10 čeri paradajza
mala glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
so
maslinovo ulje
Svo povrće oprati tikvice nasjeći na kolutove, crveni luk takođe,
paradajz na polovine a bijeli luk sitno nasjeckati. Svo povrće
pomiješati naliti maslinovim uljem pa onda pržiti na gril tiganju dok
fino omekša.
Na kraju kad se ovako naradite red je da sjednete i uživate u rezultatima svog rada
Prijatno :-)
Нема коментара:
Постави коментар