недеља, 11. мај 2014.

jos jedna cokoladna....

            Najbolja Cokoladna torta

Ova torta koja se lako priprema i nezahteva ruke profesijonalca, a zadovoljice i zahteve najvecih sladokusaca. Ako pripremate ovu tortu ali zbog ukusa i izgleda necete sazaliti ni trenutka. Pripremanje je pravo zadovoljstvo, a sluziti i jesti pravi uzitak.Jako socna torta sa 700 gr omiljene i kvalitetne cokolade a samo sa jednom zlicom brasna koja se topi u ustima.

Sastojci

  •   473 gr tamne cokolade (60%kakaa ili vise)
  •   80 gr kvalitetnog kakaa
  •   177 gr maslaca
  •   5 jaja
  •   230 - 240 gr tamnog secera
  •   1 zlicica mlevene kafe
  •   1 zlica glatkog brasna
  •   Za glazura:
  •   100 gr tamne cokolade preko 60 %
  •   50 gr bele cokolade

Priprema

  1. 1
    Pripremiti i odmeriti sve potrebne sastojke.
  2. 2
    Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva.
  3. 3
    Pripremite kalup za torte ( 20 -22 cm ) pa obloziti dno papirom za pecenje a stjenke/stranice premazati maslacem.
  4. 4
    Na pari ili laganoj vatri rastopiti zajedno maslac i cokoladu uz konstantno mesanje a kada se dobije jednolicna smesa, umesajte kaka u prahu i mlevenu kavu. Sjediniti smesu i ukoloniti sa vatre.
  5. 5
    U medju vremenu u drugoj posudi pjenacom pomesajte jaja, secer i glatko brasno. Kada ste dobili pjenastu smesu, ulijte je u malo ohladjenu smesu od tamne cokolade i sjedinite pjenacom.
  6. 6
    Dobijenu smesu istresite u vec pripremljen okrugli kalup za torte.
  7. 7
    Pecite u pecnici odprilike 45 minuta na 175 stupnjeva.
  8. 8
    Kada je kolac pecen trebao bi biti veoma socan iznutra.
  9. 9
    Malo prohladjen kolac po vrhu u jednakom sloju premazati rastopljenom tamnom cokoladom. Napravite fisek od papira ( mozete se posluziti i zlicicom ), odsecite vrh da napravite mali otvor, sipajte istopljenu belu cokoladu, istiskujte je u tankom mlazu praveci koncentricne krugove.
  10. 10
    Posluzite se duzim drvenim stapicem ( koristite nezasiljeni deo) i " crtajte zrake " polazeci jednom od centra ka spoljnoj ivici a drugi put od spoljne ivice ka centru.
  11. 11
    Ovako.

Нема коментара:

Постави коментар