Najbolja Cokoladna torta
Sastojci
- 473 gr tamne cokolade (60%kakaa ili vise)
- 80 gr kvalitetnog kakaa
- 177 gr maslaca
- 5 jaja
- 230 - 240 gr tamnog secera
- 1 zlicica mlevene kafe
- 1 zlica glatkog brasna
- Za glazura:
- 100 gr tamne cokolade preko 60 %
- 50 gr bele cokolade
Priprema
-
1
Pripremiti i odmeriti sve potrebne sastojke.
-
2
Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva.
-
3
Pripremite kalup za torte ( 20 -22 cm ) pa obloziti dno papirom za pecenje a stjenke/stranice premazati maslacem.
-
4
Na pari ili laganoj vatri rastopiti zajedno maslac i cokoladu uz konstantno mesanje a kada se dobije jednolicna smesa, umesajte kaka u prahu i mlevenu kavu. Sjediniti smesu i ukoloniti sa vatre.
-
5
U medju vremenu u drugoj posudi pjenacom pomesajte jaja, secer i glatko brasno. Kada ste dobili pjenastu smesu, ulijte je u malo ohladjenu smesu od tamne cokolade i sjedinite pjenacom.
-
6
Dobijenu smesu istresite u vec pripremljen okrugli kalup za torte.
-
7
Pecite u pecnici odprilike 45 minuta na 175 stupnjeva.
-
8
Kada je kolac pecen trebao bi biti veoma socan iznutra.
-
9
Malo prohladjen kolac po vrhu u jednakom sloju premazati rastopljenom tamnom cokoladom. Napravite fisek od papira ( mozete se posluziti i zlicicom ), odsecite vrh da napravite mali otvor, sipajte istopljenu belu cokoladu, istiskujte je u tankom mlazu praveci koncentricne krugove.
-
10
Posluzite se duzim drvenim stapicem ( koristite nezasiljeni deo) i " crtajte zrake " polazeci jednom od centra ka spoljnoj ivici a drugi put od spoljne ivice ka centru.
-
11
Ovako.
Нема коментара:
Постави коментар