Puz Torta
Sastojci
Tamni(braon) biskvit
- - 8 jaja
- - 8 zlica secera
- - 12 zlica oraha
- - 4 zlice brasna
Zuti biskvit
- - 5 jaja
- - 5 zlica secera
- - 5 zlica brasna
- - narendana limunova korica,malo sokaod limuna
Bijela krema
- - 1/2 lit. mlijeka
- - 6 zlica brasna(3zl.obicnog+3zl.gustina)
- - 250gr secera
- - 250gr maslaca
- - 3 vanilin secera
cokoladna krema
- - 200gr oraha
- - 60-100ml mlijeka,vrelog
- - 5 zlica secera
- - 50gr maslaca
- - 100gr cokolade za kuhanje
jos potrebno
- - 2 narandze
- - 2 vrecice slaga
Priprema
-
1
Biskvite ispeci na uobicajen nacin!
-
2
Ja nisam odvajala jaja, nego sam ih zajedno dobro mixala sa secerom ,
pa dodavala ostale sastojke. -
3
Svaki biskvit posebno ispeci u srednjem kalupu za torte.
-
4
Kalupe obloziti papirom za pecenje ili namazati maslacem i pobrasniti.
Peci od 15-20 minuta na 180c, zavisi od jacine rerne. -
5
Oba biskvita ohladiti, prerezati na pola.
-
6
Smedi biskvit ce biti podloga i pokrivac za tortu.
-
7
Zutu biskvit, kada presjecete na pola, svaku polovinu premazite cokoladnom
kremom i podijelite na osam(8)trokuta—kao kad rezete picu !!!! -
8
Svaki trokutic, onako premazan, savijte u kiflicu…to je srednji biskvit,
kad se sve kiflice poslazu, dobijete taj ,srednji biskvit.! -
9
Cokoladna krema
Popariti orahe sa vrelim mlijekom, cokoladu, secer i maslac, otopiti na niskoj temperaturi, pa je sjediniti sa orasima. -
10
Bijela krema
U mlijeku skuhati brasno, koje smo razmutili u malo mlijeka, odvadenog od onih 1/2 lit.,pa prohladiti i dodati, dobro izraden maslac i secer. -
11
Tortu slagati, ovako:
-tamni biskvit, natopiti sa malo narandzinog soka
-bijela kema
-zuti biskvit, sada-kiflice sa cokoladnom kremom, natopiti sa sokom
-bijela krema
-tamni biskvit, natopiti sa sokom -
12
Tortu premazati sa bijeliom kremom i ukrasiti slagom !!
Japanka1
Sastojci
kore ( mera za jednu, prave se ukupno 3)
- 3 jaja
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
za dve kore još po...
- 1 kašika kakaa
- 1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
preliv za kore
- 250 gr šećera
- 250 gr vode
- malo soka od limuna
beli fil
- 750 ml mleka
- 10 kašika šećera
- 6 kašika oštrog brašna
- 250 gr putera
braon fil
- 80 gr čokolade
- 10 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 125 gr putera
- 250 gr mlevenih oraha
Priprema
-
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
-
1
U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
-
Beli fil
Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
-
Braon fil
Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.
-
Filovanje
-
1
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
-
2
Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.
-
3
Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.
Нема коментара:
Постави коментар