недеља, 11. мај 2014.

dekorativni rolat...2

       Rolada Proljece - 

     oslikani biskvit sa jagodama i slagom


Sastojci

  • Smjesa 1

  •  3 zumanjak
  •  75g secer
  •  2 zlicice vanilija secer
  •  50ml mlijeko
  •  40ml ulje
  •  80g brasno ( glatko)
  • Smjesa 2

  •  3 bjelanjak
  •  2 zlicice secer
  •  na vrh zlicice cream tartar ( ili 2 zlicice limunovog soka)
  • Ostalo

  •  3-4 jagode
  •  par kapi crvena boja
  •  par kapi zelena boja
  •  200ml slatko vrhnje
  •  2 zlicice secer
  •  nekoliko komada masni papir

Priprema

  1. 1
    Pripremite dvije zdjele.
    Odvojite zumanjke od bjelanjaka.
    Prvo pripremiti smjesu 2, sa elektricnom mjesalicom dobro izmjesati da snijeg sa ostalim sastojcima, treba postati cvrst, da se mogu kreirati "roscici". Ostaviti po strani.
  2. 2
    Zatim u zutanjke dodati secer i pjenasto umutiti sa elektricnom mijesalicom.
    Dodati ostale sastojke za smjesu 1 i nastaviti sa mijesanjem da smjesa problijedi.
  3. 3
    Sada dodati tuceni bjelanjak u smjesu br 1 i samo sa spatulom ili drvenom kuhacom izmjesati dvije smjese, nikako ne sa elektricnim mikserom.
  4. 4
    Odvojiti 2 zlice smjese u jednu malu posudicu i dodati par kapi crvene boje i dobro izmijesati. Zatim odvojiti 1 zlicu  u drugu malu posudicu i dodati zelenu boju i izmijesati.
    Moja zelena bila je presvijetla, pa napravite mnogo tamnije nego sto je na slici.

    S obzirom da se u biskvitnu smjesu dodaje ekstra tekucine u obliku boje, savjetovala bi da dodate malo ekstra brasna na vrh zlicice da smjesa ne bude prerijetka, pogotovo za listice. Moja zelena smjesa bila je prerijetka pa nisam mogla lijep oblikovati listice.
  5. 5
    U plitku tavu dodati malo ulja i premazati . Zatim odrezati masni papir odredene velicine i staviti na premazanu tavu. Dobro pritisnuti da se zalijepi. Preko papire dodati jos malo ulja i premazati sa kisticem ili papirnatim ubrusom.

    Moja tava je dimenzije 30cm x 21cm. Rolada je izasla 1 cm debela.
  6. 6
    Crvenu boju staviti u vrecicu za icing ( ili odgovarajucu plasticnu spricu za dekoriranje ) , odrezati na vrecici vrh oko 2mm. Dodati crvenu smjesu.
  7. 7
    Istiskati smjesu na namasceni papir u obliku jagoda, najjednostavnije je da se crtaju srca. Posto mi je ovo bilo prvi put malo sam zeznula oblik, napravite duguljasta srca jer ce vise liciti na jagode nego sto je to meni ispalo.
    Najprije napravite konturu srca pa onda dodajte ekstra smjese u sredinu. Za ovo treba strpljenja i nikako se nemojte zuriti :) Mozete prvu jagodu isprobati na tanjuru.

    Umjesto jagoda probajte sa cvjeticima, ja sam se zurila pa sam pravila samo jagode iako sam htjela mix jagoda i cvjetica.
  8. 8
    Kada ste zavrsili sa crvenom, sada dodati zelenu smjesu u odgovarajuce vrecice za icing i dodati listice.
  9. 9
    U prethodno zagrijanu pecnicu na 170 C stupnjeva peci jagodice samo 1 minutu. Pazite, pecnica obavezno mora biti vec potpuno zagrijana.
    Izvaditi i provjeriti ako su se jagodice stvrdnule odnosno napravila korica na povrsini.


  10. 10
    Zatim dodati ostatak smjese preko jagodica. Dodavajte polako odlijevajuci i pomicuci zdjelu sa smjesom sa jedne strane tave prema drugoj, nemojte sve odjedanput istresti na sredinu.
  11. 11
    Zatim sa nozem polako izravnati, pa onda tavu malo prodrmati lijevo-desno da se smjesa potpuno izravna.
  12. 12
    Staviti nazad u pecnicu i peci oko 10-15 minuta zavisi od pecnice, Ako imate pecnicu sa ventilatorom, nemojte ga koristiti. Ja sam moj biskvit pekla 11-12 minuta.
  13. 13
    Kad je gotovo izvaditi i ostaviti da malo ohladi 10 minuta.
    Sada ce vam trebati ili jos jedna ravna tava ili resetke na koji stavite komad masnog papira kojeg ste premazali sa uljem. Preklopite preko biskvita i okrenite naopako.
  14. 14
    Sada pazljivo odvojiti tavu od biskvita. I onda polako odlijepiti masni papir.

    Pripremiti malo otopljene cokolade ili Nutelle, pa onda uz pomoc malog kistica ili cackalice dodavati sitne tockice po jagodicama.
  15. 15
    Podignuti biskvit zajedno sa masnim papirom koji ste dodali u postupku 11 i staviti na tavu u kojoj se biskvit pekao.
    Ponoviti postupak da biskvit ponovo okrenete tako da lezi na jagodicama.
  16. 16
    Pripremiti slag kremu. Umutiti vrhnje sa secerom, treba biti cvrsto. Dodati na biskvit.
  17. 17
    Premazati cijeli biskvit i onda izravnati sa nozem.

    Ako koristite cijele jagode onda ih poslagajte jednu iza druge po duzini.
  18. 18
    Na kraj koji ce biti u sredini rolade dodati sitno nasjeckane jagode. U originalnom receptu dodaju se jagode u cijelosti, meni se vise svida u komadicima ali vi kako zelite. :)
  19. 19
    Polako uz pomoc doljnjeg dijela masnog papira zavinuti kraj rolade, nemojte previse pretiskati da rolada ne popuca. Lagano nastaviti motati sa rukama. Okrenite roladu da sjedi na zavrsnom rubu.

    Krajeve rolade mozete odrezati da ljepse izgleda ako pripremate za goste.

  20. Umjesto obicnog slaga dodjate kremu po zelji, umjesto jagoda probajte sa nekim drugim vocem.
    Mozete voce poslagati preko cijelog biskvita ne samo na jednu stranu.
  21. Evo jos ideja sa istog bloga gdje sam nasla roladu sa jagodama:
    Sa cokoladom kao zirafa dizajn ili tiramisu verzija. Blog je na Malay jeziku, pa ce trebati Google Translator, ako trebate pomoc oko prijevoda, javite se!

        Dalmatinac, s kafom (101)


Sastojci

  •  6 kom jaja
  •  5 kasika secera
  •  6 kasika brasna prosijanog
  •   dasak praska za pecivo i truncica soli
  •  po 1 kasika kakaoa i mlijeka
  • krema

  •  125 gr putera
  •   secera po ukusu
  •  1 kom zumance
  •  1 kasika ness kafe

Priprema

  1. 1
    Mutite zumanca sa secerom. Dodajte brasno, prasak za pecivo i truncicu soli. Sve izmjesajte u kompaktnu masu.
  2. 2
    Posebno umutite bjelanca u cvrst “snijeg” i polovinu istresite u prethodnu masu. Lagano prevrcite spatulom masu kako bi je sjedinili, vodeci racuna da masa “ne padne”. Kad to sjedinite, dodajte drugi dio umucenih bjelanjaka i isto radite.
  3. 3
    Kakao ili Ness kafu pomijesajte s jako malo vode a zatim dodajte par kasika (2-3 da bi tamna masa bila iste gustoce kao svijetla) mlijeka, zavisi od oduzete kolicine.
    Od umucene I mase izvadite nekoliko kasika “tijesta” i umijesajte u razmucenu kaficu. Na pobrasnjen pek papir naizmjenicno stavljajte prvo ovu masu koja ce imitirati crne fleke a preko istresite svijetli dio. Stavite peci u zagrijanu rernu 18-20 minuta (zavisi od rerne) vodeci racuna da ne potamni.
  4. 4
    Izvadite i ostavite da se rashladi a zatim nanesite kremu, uvijajte rolat odvajajuci ga od papira i odlozite u frizider. Rezite i sluzite se, uz kaficu.
  5. 5
    Krema:
    Umutite puter sa secerom, dodajte jedno zumance i nastavite mutiti. Kad ste masu dobro umutili, dodajite kafu razmucenu sa malo vode i nastavite mutiti dok se krema ne sjedini..

Dvobojni rolat

               

Sastojci

Biskvit:

Fil:

Priprema

  1. 1 Dvobojni rolat
    Umutiti pijenasto bjelanjke, dodati šećer, zatim jedno po jedno žumance. Pažljivo umiješati brašno i gustin. Smijesu podijeliti na dva dijela, pa u jedan dodati kakao.
    I tamnu i svijetlu smijesu sipati u špric, pa preko masnog papira naizmjenično povlačiti kose pruge dok se ne popuni dno pleha.
    Peći na 200°C oko 20 minuta.
    Pečenu koru izvaditi na krpu i uviti u rolat.
  2. Fil:
  3. 1
    Razmutiti brašno i šećer sa malo hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zagrijati pa skuvati krem. Dodati kokosovo brašno i ostaviti da se ohladi.
    U ohlađenu kremu dodati umućenu slatku pavlaku i želatin pripremljen po upustvu sa vrećice.
  4. 2
    Pečenu koru premazati pripremljenim filom i urolovati. Ostaviti da se stegne pa sjeći na parčad.

Нема коментара:

Постави коментар