Ćufte u paradajz sosu
Sastojci
- 400 g junećeg mlevenog mesa
- 1 mala glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 parče starog hleba(samo sredina)
- 1 kašičica vegete
- soli po ukusu
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 jaje
- malo seckanog peršuna, bibera
za sos
- 300 ml soka od paradajza
- 400 ml vode
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica soli (ili po ukusu)
- seckani peršun
Priprema
-
1
U posudi pomešajte sve sastojke za ćufte. Crni i beli luk iseckajte vrlo sitno, sredinu od hleba natopite sa malo vode pa istiskajte medju dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrite prianjajućom folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vreme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte, mada možete i malo veće, kako volite. Meni je od ove količine izašlo 17 komada
-
2
Ćufte možete pržiti u tiganju, pa ih izvaditi na tanjir i onda kasnije spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ja sam to malo pojednostavila pa ako vam se svidja ovaj način vi uradite kao ja, ovako: odmah uzmite dublju šerpu u kojoj ćete krčkati ćufte u sosu i sipajte ulje za prženje, da oblije dno pa još malo. Ćufte pržite u zagrejanom ulju, okrenite i ispržite sa obe strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gde ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima mešajte, propržite ga malo pa dodajte alevu papriku, promešajte zajedno i nalite paradajz iz flaše. Ja koristim domaći paradajz, mleven svež i ostavljen za zimu u flašama, ali svakako može da posluži i kupljen.
-
3
Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promešate uz dolivanje vode malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li redji ili gusti sos. Na kraju dodajte seckan peršun
Torta sa turskim keksom
Sastojci
- 4 Pudinga vanilija
- 10 žlica šećera
- 2 Limun šećera
- 1500 ml mlijeka
- 320 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 500 ml Šlaga 5+
- 600 g turskog keksa (ili Petit beurre keksa)
Priprema
-
1
Pomiješajte prašak za puding sa 10 žlica šećera i Limun šećerima.
-
2
Od 1,5 l hladnog mlijeka oduzmite 15 žlica i dobro ih promiješajte s pudingom i šećerom tako da dobijete homogenu smjesu.
-
3
Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
-
4
Ostavite da se ohladi, povremeno miješajući da se ne bi stvorila korica.
-
5
Margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga umiješajte u ohlađeni puding.
-
6
Šlag 5+ izmiksajte dok ne postane čvrst.
-
7
U lim za pečenje veličine 35X25 cm složite red keksa, red kreme s pudingom, red šlaga. Postupak ponavljajte 6 puta i završite šlagom.
Posluživanje
Dobro ohladite, ukrasite po želji i poslužite.Savjet
Tortu napravite dan ranije kako bi prije posluživanja keks omekšao, a svi se okusi sjedinili.Napomena
U dogovoru sa uredništvom, dopisujem ovde originalni recept ove torte.SASTOJCI:
600 g turskog keksa (2 pakovanja)
400 g belog šlag krema
200 g prah šećera
250 g margarina
1 l mleka
3 pudinga od karamele (ili vanile)
400 ml kisele vode
9 kaš. šećera
PRIPREMA:
Na klasičan način skuvajte puding u mleku sa 9 kaš. šećera, ostavite da se ohladi povremeno mešajući kako se ne bi stvorila korica, pa u ohladjen puding umešajte prethodno umućen margarin sa prah šećerom.
Šlag kremu umutite sa kiselom vodom posebno.
Na poslužavnik naredjajte red keksa (4x5 kom), premažite pudingom pa šlagom i tako nastavite 6 puta. I zadnji sloj keksa se premazuje pudingom i šlagom. Tortu dodatno ukrasite šlagom po vašem ukusu.
I jedna važna napomena:
KEKS NIJE POTREBNO KVASITI!
Tortu napravite dan ranije i ostavite da se keks navlaži od kreme pa je poslužite.
Iako je veoma kremasta, nevjerojatno je stabilna i izuzetno dobro se reže.
Jučer sam probala i drugu verziju ove torte gdje ide 4 pudinga na 1,5 l mleka, kad se ohladi doda se umućeni margarin sa šećerom u prahu i još 150 g krupno mlevenih lješnjaka. Sve ostalo je isto. Također je izvanredna, pa što više volite.
Krofnice iz aparata
Sastojci
Slatke krofnice
-
2 kom
jaja
-
2 kašike
šećera
-
1 kesica
vanil šećera
-
1 kesica
praška za pecivo
-
16 kašike
brašna
-
1 čaša
jogurta
-
1/2 čaše (90ml)
ulja
- 2 kom jaja
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 16 kašike brašna
- 1 čaša jogurta
- 1/2 čaše (90ml) ulja
Slane krofnice
-
2 kom
jaja
-
1 kaf. kašičica
soli
-
8 kašika
kukuruznog brašna
-
8 kašika
belog brašna
-
1 čaša
jogurta
-
1 kesica
praška za pecivo
-
1/2 čaše
ulja
-
seckana salama, sir, seckani krastavčići i sl.
- 2 kom jaja
- 1 kaf. kašičica soli
- 8 kašika kukuruznog brašna
- 8 kašika belog brašna
- 1 čaša jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 čaše ulja
- seckana salama, sir, seckani krastavčići i sl.
-
1
Jaja umutite sa šećerom, ne treba da bude
naročito penasto, dodajte ostale sastojke i lepo umutite da se sjedini u
homogenu masu.
-
2
Uključite aparat za krofnice i kad se
lampica ugasi, znači da je aparat spreman. sipajte u svaku rupicu smesu,
poklopite i otprilike nakon 4-5 minuta su gotove. Proverite, zavisi od
jačine vašeg aparata.
Tako uradite i na dalje, dok ne utrošite svu smesu.
Nije potrebno podmazivati, ne lepe se.
Od ove mase izadje oko 28 krofnica.
-
3
Pospite ih prah šećerom i jedite vruće.
Po želji, možete ih preliti nekim topingom, ukrasiti čoko ili šarenim mrvicama, belom ili crnom čokoladom.
-
1
Jaja umutite sa šećerom, ne treba da bude naročito penasto, dodajte ostale sastojke i lepo umutite da se sjedini u homogenu masu.
-
2
Uključite aparat za krofnice i kad se lampica ugasi, znači da je aparat spreman. sipajte u svaku rupicu smesu, poklopite i otprilike nakon 4-5 minuta su gotove. Proverite, zavisi od jačine vašeg aparata.
Tako uradite i na dalje, dok ne utrošite svu smesu.
Nije potrebno podmazivati, ne lepe se.
Od ove mase izadje oko 28 krofnica.
-
3
Pospite ih prah šećerom i jedite vruće.
Po želji, možete ih preliti nekim topingom, ukrasiti čoko ili šarenim mrvicama, belom ili crnom čokoladom.
Podvarak od slatkog kupusa sa sudžukom
Sastojci
-
-
1 srednja glavica
svežeg kupusa
-
1 glavica
crnog luka
-
1-2 kom
šargarepe
-
1 struk
praziluka
-
1-2 čena
belog luka
-
1
sudžuk kobasica
-
2 kašičice
aleve paprike
-
so i vegeta po ukusu
-
malo
seckanog peršuna
-
1-2
lista lovora
-
oko 300 ml
paradajza iz flaše
-
ulje
- 1 srednja glavica svežeg kupusa
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 kom šargarepe
- 1 struk praziluka
- 1-2 čena belog luka
- 1 sudžuk kobasica
- 2 kašičice aleve paprike
- so i vegeta po ukusu
- malo seckanog peršuna
- 1-2 lista lovora
- oko 300 ml paradajza iz flaše
- ulje
Priprema
-
-
1
Crni luk, šargarepu i praziluk sitno
iseckajte i stavite da se dinsta na ulju. Kao i kiseli kupus, i ovaj
traži malo da je masniji pa dodajte ulja malo više. Pred kraj dodajte
sudžuk kobasicu isečenu na kolutove. Promešajte i propržite još malo
zajedno sa povrćem.
Za to vreme isečite kupus na dugačko, ne onako na sitne kockice kao
što obično seckate kiseli kupus, već kao za salatu samo malo deblje.
-
2
Dodajte kupus u šerpu, nalite malo vode
jer svež kupus sam po sebi pusti vodu pa da ne bude previše, dodaćete
kasnije još malo ako bude potrebno. Dodajte paradajz iz flaše, listove
lovora i alevu papriku, promešajte i poklopite pa ostavite da se na
tihoj vatri krčka. Povremeno promešajte i proverite da li treba da
dolijete još malo vode. Kupus će se skuvati od pare, pa ne preterujte sa
dolivanjem vode jer bi na kraju trebalo da ostane samo ulja, tj. da sva
voda ispari tokom kuvanja.
-
3
Kad je sva voda isparila i kupus se skuvao, posolite ga po ukusu, dodajte seckani peršun, promešajte i sve preručite u tepsiju.
Stavite u rernu na 180 st. da se lepo zapeče. Promešajte jednom za to vreme, tako će se kupus sa svih strana lepo zapeći.
-
1
Crni luk, šargarepu i praziluk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju. Kao i kiseli kupus, i ovaj traži malo da je masniji pa dodajte ulja malo više. Pred kraj dodajte sudžuk kobasicu isečenu na kolutove. Promešajte i propržite još malo zajedno sa povrćem.
Za to vreme isečite kupus na dugačko, ne onako na sitne kockice kao što obično seckate kiseli kupus, već kao za salatu samo malo deblje.
-
2
Dodajte kupus u šerpu, nalite malo vode jer svež kupus sam po sebi pusti vodu pa da ne bude previše, dodaćete kasnije još malo ako bude potrebno. Dodajte paradajz iz flaše, listove lovora i alevu papriku, promešajte i poklopite pa ostavite da se na tihoj vatri krčka. Povremeno promešajte i proverite da li treba da dolijete još malo vode. Kupus će se skuvati od pare, pa ne preterujte sa dolivanjem vode jer bi na kraju trebalo da ostane samo ulja, tj. da sva voda ispari tokom kuvanja.
-
3
Kad je sva voda isparila i kupus se skuvao, posolite ga po ukusu, dodajte seckani peršun, promešajte i sve preručite u tepsiju.
Stavite u rernu na 180 st. da se lepo zapeče. Promešajte jednom za to vreme, tako će se kupus sa svih strana lepo zapeći.
-
1
Pasulj "na tepsiju"
Sastojci
-
-
oko 700 g
pasulja
-
5-6 glavica
crnog luka
-
2 struka
praziluka
-
ulje za prženje luka
-
1 kašičica
vegete
-
2 kašičice
soli (ili po vašem ukusu)
-
3 kašičice
aleve paprike
-
2-3
suve paprike
-
seckani peršun
-
malo aleve paprike i malo ulja za zapršku
- oko 700 g pasulja
- 5-6 glavica crnog luka
- 2 struka praziluka
- ulje za prženje luka
- 1 kašičica vegete
- 2 kašičice soli (ili po vašem ukusu)
- 3 kašičice aleve paprike
- 2-3 suve paprike
- seckani peršun
- malo aleve paprike i malo ulja za zapršku
Priprema
-
-
1
U suštini, ovo je vrlo jednostavan
recept, svako ga sprema na neki svoj način, vrlo malo se razlikuje od
recepata koji ovde već postoje. Ovakav pasulj spremam za slavu, najviše
pohvala dobijem za njega iako se ubijem od pripreme kolača, pasulj se
uvek najlepše pojede.
Količine koje sam navela su taman za ovakve dve posude, srednje veličine.
-
2
Pasulj očistite, ako ima šta da se
odbaci, proberite, zatim ga lepo operite i stavite u veću šerpu, nalijte
vodom i stavite da se kuva, ne na prejaku vatru, poklopljeno.
Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu, hladnu i vratite da se kuva.
Ja ga uvek posolim dok se kuva.
Biće potrebno oko 2h najmanje da bi se lepo skuvao, a možda i više,
zavisi od vrste pasulja, videćete kad se odvoji ona ljuskica od zrna, a
možete i kašikom da probate, ako je zrno mekano to znači da je kuvano.
U toku kuvanja dolivajte po malo vode, ali ne preterujte jer treba da
uvri do kraja kuvanja, znači, ja tu vodu u kojoj se kuvao pasulj ne
prosipam nego je sve lepo ukuvam na laganoj vatri.
-
3
Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju
dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno
mešajte da ne zagori.
Pred kraj dodajte i iseckan praziluk i nastavite sa dinstanjem.
-
4
Dodajte u dinstani luk alevu papriku,
promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi
sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite pa
tek onda dodajte alevu papriku. Sve presipite u šerpu sa pasuljem, dobro
promešajte i vratite na laganu vatru da se malo prokrčka. Dodajte
vegetu i još malo posolite ako treba. Dodajte po želji seckani peršun,
jako lepo izgleda , a i ukusno je i zdravo ;)
-
5
Ovako pripremljen pasulj možete da
presipete u jednu veću tepsiju ili u dve manje vatrostalne. Ako volite,
na sredini tepsije ugurajte par suvih paprika, izuzetnog su ukusa posle.
Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica, ali
ne preterujte da se ne bi previše osušio, lepše je kad bude malo
sočniji.
-
6
U maloj šerpici zagrejte ulje i jednu
kašiku aleve paprike, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja
kad ga izvadite iz rerne, neposredno pre služenja.
-
1
U suštini, ovo je vrlo jednostavan recept, svako ga sprema na neki svoj način, vrlo malo se razlikuje od recepata koji ovde već postoje. Ovakav pasulj spremam za slavu, najviše pohvala dobijem za njega iako se ubijem od pripreme kolača, pasulj se uvek najlepše pojede.
Količine koje sam navela su taman za ovakve dve posude, srednje veličine.
-
2
Pasulj očistite, ako ima šta da se odbaci, proberite, zatim ga lepo operite i stavite u veću šerpu, nalijte vodom i stavite da se kuva, ne na prejaku vatru, poklopljeno.
Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu, hladnu i vratite da se kuva.
Ja ga uvek posolim dok se kuva.
Biće potrebno oko 2h najmanje da bi se lepo skuvao, a možda i više, zavisi od vrste pasulja, videćete kad se odvoji ona ljuskica od zrna, a možete i kašikom da probate, ako je zrno mekano to znači da je kuvano.
U toku kuvanja dolivajte po malo vode, ali ne preterujte jer treba da uvri do kraja kuvanja, znači, ja tu vodu u kojoj se kuvao pasulj ne prosipam nego je sve lepo ukuvam na laganoj vatri.
-
3
Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno mešajte da ne zagori.
Pred kraj dodajte i iseckan praziluk i nastavite sa dinstanjem.
-
4
Dodajte u dinstani luk alevu papriku, promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite pa tek onda dodajte alevu papriku. Sve presipite u šerpu sa pasuljem, dobro promešajte i vratite na laganu vatru da se malo prokrčka. Dodajte vegetu i još malo posolite ako treba. Dodajte po želji seckani peršun, jako lepo izgleda , a i ukusno je i zdravo ;)
-
5
Ovako pripremljen pasulj možete da presipete u jednu veću tepsiju ili u dve manje vatrostalne. Ako volite, na sredini tepsije ugurajte par suvih paprika, izuzetnog su ukusa posle.
Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica, ali ne preterujte da se ne bi previše osušio, lepše je kad bude malo sočniji.
-
6
U maloj šerpici zagrejte ulje i jednu kašiku aleve paprike, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja kad ga izvadite iz rerne, neposredno pre služenja.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар