Stari bakin kolač
Sastojci
-
4
jaja
-
1 šalica
šećera ( 2,5 dl )
-
1 šalica
ulja
-
1 šalica
mlijeka
-
2 šalice
brašna
-
2
vanilin šećera
-
2
praška za pecivo
-
3 - 4 velike žlice
džema po ukusu
-
malo mlijeka da se džem razrijedi da se lakše namaže
- 4 jaja
- 1 šalica šećera ( 2,5 dl )
- 1 šalica ulja
- 1 šalica mlijeka
- 2 šalice brašna
- 2 vanilin šećera
- 2 praška za pecivo
- 3 - 4 velike žlice džema po ukusu
- malo mlijeka da se džem razrijedi da se lakše namaže
Priprema
-
Izmutiti jaja sa šećerom i vanilin
šećerom, da smjesa bude svijetlo žuta i kompaktna, tj, dok se šećer
muteći ne otopi.Istresti prašak za pecivo pa dodati 1 šalicu brašna, i
ulje, mutiti dalje, zatim dodati drugu šalicu brašna i mlijeko. Sve
dobro uraditi. Istresti pola smjese u tepsiju vel 20×30 ( cca ). i
ispeći do pola. Na to namazati razrijeđeni džem i drugu polovicu smjese i
ispeći do kraja. Ohladiti i po želji posuti mjevenim šećerom.
-
Izmutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, da smjesa bude svijetlo žuta i kompaktna, tj, dok se šećer muteći ne otopi.Istresti prašak za pecivo pa dodati 1 šalicu brašna, i ulje, mutiti dalje, zatim dodati drugu šalicu brašna i mlijeko. Sve dobro uraditi. Istresti pola smjese u tepsiju vel 20×30 ( cca ). i ispeći do pola. Na to namazati razrijeđeni džem i drugu polovicu smjese i ispeći do kraja. Ohladiti i po želji posuti mjevenim šećerom.
Smizla
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti belanca, dodati secer, zumanca, mleko, ulje, 3 kasike dzema (ja sam koristila Podravkin od sipurka), brasno i prasak za pecivo. Nauljiti pleh, i sipati testo. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 20-ak min, proverite cackalicom da li je gotovo.
-
2
Kada se ohladi, izvadite kolac na tacnu, premazite dzemom, i ukrasite slagom.
-
3
Ja sam pekla u okruglom plehu, 28 cm precnik, i kolac je ispao divan kao torta… A od dzema ima neku divnu nezno breskva boju, izuzetno ukusan i fin.
Starinski kolač
Sastojci
- 5 jaja
- 5 šoljica (1dl) šećera
- 5 šoljica brašna
- 2 šoljice ulja
- 1 šoljica mleka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 kašičice kakaoa
- margarin i brašno za premazivanje/posipanje pleha
- šećer u prahu
Priprema
-
1
Belanca umutiti u čvrst sneg.
Umutiti šećer i žumanca , pa dodati sneg od belanaca, mleko, prosejano brašno, prašak za pecivo i ulje.
-
2
U podmazan i brašnom posut pleh sipati otprilike polovinu testa, u ostatak staviti kakao, dobro izmešati i lagano u mlazu sipati preko žutog testa. Da bi kolač bio šaren drškom kašike ''zarezati'' testo na nekoliko mesta.
-
3
Peći na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj pećnici, oko 30 minuta. Čačkalicom proveriti da li je kolač pečen (nekoliko puta ubosti u sredinu kolača, ako se ne zadržava ništa na čačkalici kolač je gotov).
-
4
Prohlađen kolač seći na kocke i posuti šećerom u prahu.
Gurabije
Sastojci
- 900gr brasna i jos malo ako je to potrebno
- 100 gr otopljenog putera
- 200 ml ulja-Najbolje bi bilo maslo domace ali ja nisam imala pa moze i ulje
- 200 gr pavlake
- 100 gr kajmaka a ako nemate onda nek bude ukupno pavlake 3oogr
- 300 gr secera
- 1 jaje
- 1 prasak za pecivo
- kocka
- badem
- suhe grozdice
Priprema
-
1
Te prhke lijepe gurabije..
-
2
Puter,ulje,secer pavlaku ili kajmak i prasak za pecivo ako imate umutiti dobro.
-
3
Dodavati brasno.
-
4
Tijesto nek vam bude mehko.malo mekse i nek se ne lijepi za ruke...Mene ono uvijek posjeti na plastelin.Tako neka gustoca.
-
5
Gurabijice oblikovati i u svaku staviti po kocku,badem ili suhu grozdicu
-
6
Ka dih stavite u rernu koju ste zagrijali one ce jos malo narasti.
-
7
Pecite ih na temperaturi od 200c dok ne porumene.
Šapice
Sastojci
- 2 jaja
- 7 kašika šećera
- 1 prašak za pecivo
- 250 g masti
- 450 g brašna
- 150 g krupno mljevenih oraha
- 100 g mljevenog šećera
Priprema
-
1
Pjenasto umutiti jaja i šećer , pa dodati mast (može i margarin), i prašak za pecivo. Mast pri tome treba da je na sobnoj temperaturi kako bi se mogla mutiti. Kad dobijete lijepu glatku kremu dodajte i brašno.
-
2
Dodajte oko 300g i orahe koji ne moraju biti baš najsitnije samljeveni, lijepo je da se malo grickaju kroz šapice, i mutite spiralnim mutilicama , pa izručite tijesto na pobrašnjanu podlogu i nastavite mijesiti rukama dodajući postepeno brašno. Potrebno je dobiti tijesto tako da se ne lijepi za podlogu, a meni je za njega prošlo manje od pola kile brašna.
-
3
Tijesto zamotati u plastičnu kesu i ostaviti u frižideru da odmori pola sata, pa nakon toga puniti kalupe. Kalupe treba puniti ravno, ne pretjerivati u količini jer će šapice tokom pečenja porasti.
-
4
Peku se oko 15 min na 220C, tj. dok ne porastu i počnu lijepo da rumene. Tople ih treba izvaditi iz kalupa i uvaljati u mljeveni šećer.
Нема коментара:
Постави коментар