среда, 30. април 2014.

torte...

 Minjon torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Lesnike prethodno ispeci u pecnici, skinuti tanku braon ljusku i samleti. Bademe preliti kipucom vodom, oljustiti i isto ispeci u pecnici, pazeci da ostanu svetli.
  2. 2
    Postupak je isti za sve tri kore: penasto umutiti belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati orahe/lesnike/bademe i dodati kasiku brasna.
  3. 3
    Sipati u pleh oblozen masnim papirom i peci na 180-200 C, oko 20 minuta.
  4. 4
    U medjuvremenu pripremiti fil: kuvati na pari zumanca i secer, pa kad se zgusnu dodati cokoladu.
  5. 5
    Ohladjeni fil izmesati sa umucenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odgore staviti koru sa lesnicima.
  6. 6
    Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti cokoladnom glazurom.
  7. 7
    Za dekoraciju umutiti penasto maslac i rastopljenu cokoladu (1:1), i spricem sa zvezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mlevenim grilijasem ili posuti mlevenim lesnicima.                             

    Ferrero

    Ferrero torta

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pripremiti kalup promjera 26 cm.
      Otopiti maslac i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi.

    2. 2
      Kalup namastiti s maslacem ili margarinom , posuti sa mrvicama (pogledaj u sastavu " za kalup " .
    3. 3
      Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno, pecilni prašak , vanilin šećer ,  mrvice, pržene lješnjake samljeven na sitno , otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.Pripremljenu smjesu staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta .

    4. 4
      Pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatkog vrhnja ( misli se na šlag istučen pa onda dodan u kremu od mascarponea i nutele ) .Otopiti 200Gr čokolade sa uljem na pari, istresti u vrećicu za ukrašavanje, napravit čipku za ukras oko torte, ohladiti je u zamrzivaču.
    5. 5
      Ostatak čokolade ostavite, jer će Vam trebati za daljnje korištenje.
    6. 6
      Ohlađeni biskvit prerezati na tri kore.Prvu koru malo namočiti sa nesquk-om(malo jačeg okusa),filati kremu, preliti u tankom mlazu čokoladu koja je ostala u vrećici, posuti malo mljevenih lješnjaka i napolitanki, te ponoviti postupak sve do gornje kore.
    7. 7
       Sa ostatkom kreme premažite tortu okolo i dekorirati je sa čokoladnom čipkom,

     Torta Ferrero Rocher

    Torta Ferrero Roche

    Sastojci

    • Sastojci za biskvit:

    •  5 jaja
    •  100 g šečera
    •  1 kesiva vanilinog šećera sa ukusom ruma
    •  200 g tostiranih i mlevenih lešnika
    •  25 g ne zaslađenog kakao
    •  35 g brašna
    •  1 kesica praška za pecivo
    • Sastojci za fil:

    •  200 g omekšalog putera
    •  200 g čokolade ( kod mene je pola sa 70% kakaoa i pola mlečna čokolada )
    •  160 g nutella
    •  60 g napolitanki sa punjenjem od lešnika
    • Sastojci za ganache:

    •  100 g čokolade sa 70% kakao
    •  50 g mlečne čokolade
    •  25 g putera
    •  60 ml pavlake
    • i još:

    •  12 čokoladnih pralinica Ferrero Rocher

    Priprema

    1. 1
      Umutiti jaja sa dodatkom šećera i vanile u gustu i svetlu smesu.
      U posebnu činiju izmešati lešnike, koje ste pre mlevenja, malo ispekli i oljuštili,brašno, kakao i prašak za pecivo.
      Umešati veoma pažljivo, dodavajući malo po malo u umućena jaja.
      Podmazati kalup za tortu,  prečnik 22cm i prekriti samo dno sa papirom za pečenje.
      Isipati smesu,poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 25 do 30 minuta.
      Ostaviti da se ohladi u kalupu, prevrnuti biskvit na žicu za hlađenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
    2. 2 Ferrero Roche torta
      Ohlađen biskvit preseći na pola i ostaviti da se i dalje hladi.
    3. 3 Ferrero Roche torta
      Na pari otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi i malo zgusne ali pazite da vam se ne ohladi.
      Dodati u čokoladu puter i nutelu i umutiti sa mikserom.
      Dodati sitno iseckane napolitanke i sve izmešati sa spatulom.

    4. 4
      Staviti na tacnu jedan deo biskvita sipati preko biskvita fil, poravnjati i staviti preko fila drugi deo biskvita i malo pritisnuti rukom.
      Ostaviti u frižider nekoliko sati.
    5. 5
      Na pari otopiti čokoladu, puter i pavlaku, preliti tortu.
      Ukrasiti sa pralinama i ostaviti preko noći u frižider.
    6. 6
      Pre služenja torte, najbolje je izvaditi tortu sat dva, pre nego što ćete je poslužiti, inače fil je tvrd ako je sečete odmah po vađenju iz frižidera.

    Milenium Torta 

    Milenium torta

    Sastojci

    Priprema

    1. Za podlogu:
    2. 1 ...nešto se sprema.. :DDD
      Popržite lješnjake i očistite ih od ljuskica, sameljite na krupnije komadiće i pomiješajte s otopljenom čokoladom. Stavite dobivenu masu na masni papir u kalup za torte veličine oko 20 cm.
    3. 2
      Stisnutu i ohlađenu čokoladnu podlogu okrenite i maknite papir, dobit ćete predivnu čokoladnu podlogu punu lješnjaka.
    4. Za ganache mousse kremu:
    5. 1 Ganache mousse krema
      Slatko vrhnje, mlijeko i čokoladu stavite na laganu vatru da se otopi i kada zavrije, maknite na stranu da se hladi. Krema ne smije biti tvrda, nego tekuća, a opet hladna. Miksajte je nekoliko minuta dok ne dobijete pjenu poput moussa. Premažite preko podloge i stavite u hladnjak da se hladi.
    6. Za mousse od bijele čokolade:
    7. 1
      Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu bijelu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Bijelu mousse kremu nanesite preko tamne kreme i vratite u hladnjak.
    8. Za mousse od tamne čokolade:
    9. 1
      Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu tamnu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Kremu od tamne čokolade nanesite preko bijele kreme i vratite u hladnjak.
    10. Preljev preko torte:
    11. 1
      Prokuhajte slatko vrhnje. Mliječnu čokoladu stavite u jednu posudu, a tamnu čokoladu (70% kakaa) i čokoladu za kuhanje u drugu posudu.
    12. 2
      Ravnomjerno podijelite vrhnje po čokoladama i dobro sve špatulicom promiješajte da se čokolade otope i da nema grudica.
    13. 3
      Ohladite i pojedinačno svaku prelijte po torti. Prvo mliječnu čokoladu prelijte i stavite hladiti. Zatim prelijte tamnu smjesu čokolada te prelijte i stavite hladiti.

    MalinaSto čokolAdna mouSse faNtaZija The Torta ili MalinaSto čokolAdna mouSse faNtaZija od mmMm toRte :)))

    Sastojci

    Za rolade:

    Za kremu:

    Priprema

      1. 1
        Jaja, šećer i vanilin šećer stavite u posudu i električnom miješalicom miješajte dok se šećer ne otopi, a jaja postanu pjenasta.
      2. 2
        Miješalicu ostavite sa strane i ručno umiješajte ulje i vodu.
      3. 3
        Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte. Dodajte smjesi s jajima i lagano pjenjačom umiješajte tako da dobijete jednoličnu biskvitnu smjesu.
      4. 4
        Dobivenu smjesu rasporedite na dva pleha (30x41 cm) obložena papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.
      5. 5
        Pečene biskvite izvadite iz pećnice i zarolajte ih po dužini zajedno s papirom za pečenje, pa ih umotajte kuhinjskom krpom kako biste ih zadržali čvrstim.
      6. 6
        Pustite ih da se ohlade, razmotajte ih, odvojite od papira za pečenje i premažite džemom. Ponovno ih zarolajte, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohlade.
      7. 7 podloga The Torte
        Ohlađene rolade narežite na ploške debljine otprilike 1 cm. Okrugli kalup za torte (28 cm) zamotajte prozirnom folijom, pa ga obložite narezanim ploškama rolade. Prvo ploškama obložite rub okvira za torte tako da stavljate plošku do ploške okomito, pa zatim vodoravno polegnite preostale ploške.
      8. 8
        Za kremu maline očistite, operite, dodajte im par žlica vode, šećer i stavite na vatru. Neprestano ih miješajte kako bi se maline raspale, a šećer u potpunosti rastopio. Kada zakuha, vatru smanjite i lagano miješajući pirjajte oko 5 minuta.
      9. 9
        Maline usitnite štapnim mikserom, dodajte im omekšanu želatinu i lagano miješajte dok se želatina do kraja ne otopi. Uklonite s vatre, pustite da se ohladi do sobne temperature, pa stavite u hladnjak da se želatina u potpunosti stisne.
      10. 10
        Kad se želatina s malinama stisne, mascarpone pomiješajte sa šećerom u prahu u jednoj posudi, a u drugoj vrhnje istucite u šlag. Šlag i mascarpone lagano zajedno promiješajte, pa razdvojite na dva jednaka dijela.
      11. 11 maline i mascarpone
        U jednu polovicu pjenjačom umiješajte želirane maline, a u drugu polovicu otopljenu bijelu čokoladu.
      12. 12
        U pripremljeni kalup za tortu obložen ploškama rolade prvo stavite kremu s malinama, poravnajte, pa premažite kremom s bijelom čokoladom.
      13. 13 The Torta
        Stavite u hladnjak na barem 4 sata kako bi se torta dobro ohladila i stisnula.torte... 

Нема коментара:

Постави коментар