Mramorni jogort kolač
Sastojci
sastojci se mjere u čašama od jogorta – 2 dcl
- 1 čaša jogorta
- 1 čaša šećera
- 2 čaše brašna
- 3/4 čaše ulja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 3 žlice kuhane kave
- masnoća i brašno za kalup ili masni papir
Priprema
-
1
Uključiti pećnicu na 175-180 st.C
-
2
Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pečenje.
-
3
Miksati jaja sa šećerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenično brašno sa praškom za pecivo i jogort.
-
4
Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kavu.
-
5
U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveći šare kao na mramoru.
-
6
Peći 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm).
- 7
Mrkvin kolač
Sastojci
- 3 jaja
- 15 žlica šećera
- 1 dl ulja
- 1 jogurt
- 1 vanilin šećer
- 20 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 30 dkg ribane mrkve
- par žlica ulja
Priprema
-
1
Recept prepisujem s njezinog papirića:
Pomiješaj jaja, šećer, ulje, jogurt i vanilin šećer.
U drugoj posudu pomiješaj suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i cimet.
Postepeno uz miješanje sjedini smjese, dodaj naribanu mrkvu i još par žlica ulja.
-
2
Peci 30 minuta na 220 °C i ostavi da se ohladi.
-
3
Napomena: ja sam kolač pekla na 180°C jer je moja pećnica jaka i isto mi je bilo dovoljno oko 30-tak minuta. Prethodno sam je zagrijala, a pleh sam normalno namastila i posula malo krušnim mrvicama (možete i brašnom)
Kolač sve po dva
Sastojci
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g Pšenične krupice
- 200 g brašna
- 2 naribane jabuke
- 1 Prašak za pecivo
- 1 Vanilin šećer
- malo ruma
- 50 g Džema
- 50 g nasjeckanih oraha
Priprema
-
1
U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, gris i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo.
-
2
Na kraju umiješajte naribane jabuke i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (veličine 20×35 cm).
-
3
Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
-
4
Pečeni kolač premažite džemom od marelica i pospite nasjeckanim orasima.
Lešnik štanglice
Sastojci
Kora
- 4 belanceta
- prstohvat soli
- 80 g secera
- 20 g brasna
- 80 g pecenih, mlevenih lesnika
Fil
- 8 zumanaca
- 120 g secera
- 50 g brasna
- 170 g mleka
- 90 g cokolade za kuvanje
- 110 g putera
Ostalo
- 30-ak g pecenih, mlevenih lesnika
Priprema
-
1
U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.
-
2
Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.
-
3
Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.
-
4
Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.
Kokos kolač
Sastojci
biskvit
- 4 žumanjka
- 8-10 žlica šećera
- 1 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 12 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 1 žlićica instant kave
- 4 bjelanjka snijeg
fil
- 10 dkg kokosa
- 3 žlice oštrog brašna
- 8 žlica šećera
- 1/2 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
glazura
- 10 dkg tamne čokolade
- 5 dkg putra ili margarina
- ulja toliko da dobijete glatku glazuru
Priprema
-
1
Žumanjke, šećer, mlijeko i ulje dobro izmutite, stavite brašno, prašak za pecivo, promješajte, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite smjesu na dva dijela, u jedan dodajte kakao pomješan sa instant kavom u malo vruće vode, sve zajedno promješajte i stavite u namazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 180 C da porumeni. Dok se bisvit peče pomješajte zajedno kokos sa brašnom, šećerom i hladnim mlijekom, stavite kuhati da zakuha, do tada će tamni biskit biti dovoljno pečen da fil možete preliti po njemu, na fil stavite žuti biskvit. Pecite dok kolač porumeni i malo se odvoji od tepsije. Hladan kolač po želji ukrasite čokoladnom glazurom.
Čokoladne kocke sa malinama
Sastojci
biskvit
- 2 jaja
- 220g šećera
- 200ml jogurta
- 200ml ulja
- 320g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice kakaoa u prahu
- 250g malina
preljev
- 200 ml hladnog mlijeka
krema
- 500ml slatkog vrhnja
- 200g čokolade
Priprema
-
1
Izmiksajte jaja,šećer,jogurt ,ulje polovicu malina i na kraju dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo.Sada lagano umješajte preostalu polovicu malina
-
2
Sve skupa izlijte u dobro namašteni lim promjera 24 x42
Pecite na 200 stupnjeva otp.35 minuta
-
3
Ohlađeni biskvit prelijte sa hladnim mlijekom
-
4
Ganasch :na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i čokoladu dok se dobro čokolada ne otopi.
Preljte po biskvitu i dobro ohladite
-
5
Ohlađeni kolač izrežite na kockice i ukrasite malinama
Ruzice
Sastojci
Priprema
-
1
Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo sa pripremljenim kvascem i ostaviti da odmara 20 minuta.
-
2
Razviti koru debljine 0, 5, cm (oko 35×35 cm), pa preko cele povrsine namazati filom od umucenog maslaca i secera.
-
3
Zaviti kao rolat i seci na 4 cm duge komade.
-
4
Staviti ruzice na podmazan pleh ali paziti da se ne dodiruju.
-
5
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 minuta.
-
6
Pre kraja pecenja, staviti da provri mleko i secer, pa jos toplo preliti preko svake ruzice. Zapeci jos malo.
- 7
-
1
Нема коментара:
Постави коментар