субота, 12. април 2014.

     Nesquik-san torta


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Braon korica:
    Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrst sneg i lagano dodati prah pudinga  od cokolade.Ispeci koricu.
  2. 2
    Zuta korica:
    Umutiti  5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati prah prah puding od vanile.Ispeci koricu.
  3. 3
    Bela korica:
    Umutiti  5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati 3 kasike gustina.Ispeci koricu
  4. 4
    Fil:
    16 zumanaca umutiti sa 10 kasika secera,pa dodati 10 kasika brasna i 2 dcl mleka.Sve to zakuvati u 8 dcl mleka.U vruce umesati 200 g nesquika, a kada se sve ohladi dodati margarin,izmiksati i dodati jos 200 g nesquika.                                                                  
  5.  Posebno umutiti 300 g slaga sa 3 dcl mleka.
  6. 5
    Korice peci u plehu 25x30 oko 15 min na 180C.      
  7.  Redosled slaganja: bela kora,fil,slag,zuta kora,fil, slag,braon kora,fil,slag.                                          Jos samo da napomenem da ce se korica pokupiti ako se prepece.Meni je znak da je gotovo kada vidim da je pocela da se odvaja od stranica pleha.

      Torta Čarobnica


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Kore:
    Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku.
  2. 2
    Kore peći u plehu koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je dimenzija  38x22cm.
    Pečete tri ovakve kore.
  3. 3
    Fil 1:
    Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
  4. 4
    Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
    Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2.
    Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
  5. 5
    Fil 2:
    Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1.
  6. 6
    Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
    Filovanje:
    Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1.
  7. 7
    Po receptu od gore ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja. Ja je nisam stavljala, ako volite možete staviti.
    Umutite 2 dl slatke pavlaake i sa strane ukrasite tortu, od gore treba ostati čokoladna.
    Još nešto, umesto lešnika ja sam koristila orahe. Verujem da je sa lešnicima još ukusnija!

     coko-rum torta


Sastojci

  •  6 jaja
  •  12 kas secera
  •  6 kas brasna
  •  6 kas ulja
  •  100 gr topljene cokolade za kuvanje
  •  1/2 praska za pecivo
  •  1l slatkoh vrhnja
  •  0.5 dcl ruma
  •  250 gr milka cokolade
  •  150 gr menaz cokolade,ili dorina za kuvanje
  •  3 dcl mleka(za preliv kora)
  •  2kas kakao

Priprema


  1. 1
    priprema biskvita :
    umutiti jaja sa secerom,dodati ulje,100gr.otopljene i progladjene cokolade za kuvanje,brasno ,2 kas kakao, prasak za pecivo.peci  na 200c u okruglom kalupu za torte 28cm.kada je pecena i ohladjena kora prececi je na 2 jednaka dela
  2. 2
    proprem fila :
    zagrejati 500ml slatkoh vrhnja,izlomiti 250 grama milka cokolade,i 150 grama menaz cokolade,da se otopi u slatkom vrhnju( ne sme da vrije)
    Kada se cokolada otopila fil staviti u zamrzivac na pola sata,ako vam fil nije dovoljno gust,mesanjem kasikom na sobnom temparaturi fil ce da se zgusne.
  3. 3
    umutiti 500ml slatkog vrhnja,i dodati 3-4 kasike ruma,(ako volite sladje vrhnje,mozete zasladiti sa 3 kasike secera u prahu)
  4. 4
    preliv za koru:3dcl mleka, 4 kasike secera u prahu promesati i dodati ostatak ruma od 0.5dcl ruma
  5. 5
    filovanje:kora  natopljena sa polovinom pripremljenog preliva-fil od cokolade-umuceno slatko vrhnje-i opet ponoviti jos jednom isti postupak.

     Čoookoladna fantazija


Sastojci


Priprema


  1. 1
    Zagrijati slatko vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa u njega ubaciti natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i nastane jednolična krema. Ohladiti do pola pa staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.
  2. 2
    Za tijesto otopiti čokoladu. Bjelanjke sa šećerom i soli umutiti u čvrsti snijeg.
  3. 3
    Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
  4. 4
    U većoj zdjeli miksati malo omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. U pjenasti maslac dodavati jedno po jedno žumance i miksati dalje. Dodati otopljenu čokoladu, miksati dalje, zatim dodati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično. Po potrebi uz orahe i brašno dodati par žlica snijega od bjelanjaka radi lakšeg miksanja. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
  5. 5
    Dva pleha od pećnice obložiti papirom za pečenje. Na svaki uliti polovinu smjese i rasporediti do rubova. Radi lakšeg mjerenja može se stavljati jednak broj žlica smjese na svaki pleh.
  6. 6
    Peći 20 minuta na 180 stupnjeva C.
  7. 7
    Pečene kore ostaviti da se ohlade.
  8. 8
    Ohlađenoj smjesi slatkog vrhnja i čokolade dodati šećer u prahu i miksati da postane jednolična krema. Na kraju umiješati i rum.
  9. Slaganje:
  10. 1
    Od svake kore odrezati 1/3 po po kraćem dijelu - ovi uži dijelovi zajedno tvoriti će srednju koru.
    Ako do sada niste, evo prilike da prvi puta kod izrade kolača koristite metar ili ravnalo za mjerenje :))
  11. 2
    Prvu veću  koru (veličine 2/3) namazati trećinom kreme, zatim na kremu položiti one dvije manje kore (2 x 1/3) i dobro ih priljubiti tako da se kasnije ne vidi da ustvari nisu od jednog komada. Ponovo premazati trećinom kreme i pokriti drugom većom korom (veličine 2/3). Premazati ostatkom kreme i posuti čokoladnim mrvicama i staviti na hlađenje.

                                 Precious moments


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvit istući čvrst snijeg sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom, potom lagano pjenjačom umiješati ulje, jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom i cimetom.
  2. 2
    Smjesu izliti na najveći lim za pečenje (onaj od pećnice) obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu (160*C). Ne treba mu dugo… izvaditi, ohladiti.
  3. 3
    Prerezati na 2 dijela, svaki pažljivo odvojiti od papira (biskvit je sočan i nježan, stoga pažljivo), prvi dio položiti na pladanj i lagano natopiti vrućim preljevom (za preljev prokuhati sve sastojke). Drugi dio također natopiti, ostaviti da se ohlade i sve fino prožme.
  4. 4 precious krema, na hlađenju :-) 
    Za kremu pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom tući na pari dok smjesa ne postane gusta. Umiješati mlijeko i prosijano mlijeko u prahu, potom još 5 minuta tući na pari, dok se ne zgusne. Umiješati čokoladu u prahu, ohladiti.
  5. 5 precious masa od prženih lješnjaka
    Lješnjake popeći i oljuštiti. Samljeti ih (prvo u multipraktiku, potom u mlinčiću za kavu – dok ne dobijete masnu, mazivu masu).
  6. 6
    U kremu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.
  7. 7
    Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.
  8. 8
    Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji… ja sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade…
  9. 9
    Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati :-)

Posna torta

                

Sastojci


Kore

Fil

Za dekoraciju

Priprema


  1. 1
    Pomešati:
  2. 2
    ·1 šoljica(veća za crnu kafu-oko 100ml) ulja
  3. 3
    ·3 šoljice šećera
  4. 4
    ·4 šoljice brašna
  5. 5
    ·6 šoljica mlevenih oraha
  6. 6
    ·1 pecivo
  7. 7
    ·rendana kora 2 pomorandže
  8. 8
    ·4 šoljice kisele vode na kraju
  9. 9
    Da odstoji najmanje 30 min i peći 3 korice(svaka posebno) u plehu dimenzija napr. 24×32 cm.
  10. 10
    Fil:U 1 litar soka od pomorandže(đus)+sok 2 pomorandže skuvati 3 pudinga od vanile i 6 kašika šećera.
  11. 11
    U tu hladnu masu dodati 1 umućeni margarin. Sjediniti i dodati 250g seckanih oraha.
  12. 12
    Svaku koru premazati tanko džemom od kajsija pa fil.
  13. 13
    Tortu prekriti seckanim orasiima i sa strane i odozgo.                        

Posna čokoladna torta

  1. Posna čokoladna torta

Sastojci

Kore

Fil

Priprema

    1. 1
      Kore:
      Umutiti med, šećer, gaziranu vodu, vanil šećer, ulje i istopljenu čokoladu. U dobijenu masu dodati orase, lešnike, prašak za pecivo i brašno.
      Od dobijene mase peći tri kore u podmazanom plehu prečnika 26 cm.
    2. 2 Posna čokoladna torta
      Fil:
      Ušpinovati šećer sa 15 kašika vode. Nije potrebno dugo špinovati da se masa ne bi prešpinovala. U ušpinovan šećer dodati lešnik i keks. U toplu masu dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.
      Kada je fil ohladjen dodati u njega penasto umućen margarin, a potom i šlag koji se prethodno umuti sa gaziranom vodom.
      Kore filovati dobijenim filom. Ukrasiti po želji. Do služenja držati u frižideru.

Jaffa užitak

    1. Jaffa užitak

Sastojci

Biskvit:

Krema:

Priprema

Biskvit:


      1. Pjenasto umutiti omekšali margarin sa šećerom,zatim dodati žumanjke i dobro izmiksati.U posebnoj zdjeli izmješati brašno,kakao i pecivni prašak,to lagano prosijati u smjesu od žumanjaka i izmješati.Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka(ručno):Biskvit staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva oko 15min.(provjeriti čačkalicom).
      2. Krema:
        Vrhnje zagrijati do vrenja te njime preliti izlomljene čokolade,dodati koricu od naranče i sve dobro izmješati da se čokolade otope.Vručom kremom preliti biskvit i ostaviti da se dobro ohladi i krema stisne.

Crnac bez jaja

    1. Crnac bez jaja

Sastojci

Za biskvit:

Za glazuru:

Priprema


      1. 1
        Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
      2. 2
        Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
      3. 3
        Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
      4. 4
        Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom. 
      5.         Ukoliko Vam se žuri, tada možete koristiti mjericu od jogurta pa će ona iznositi 3 jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike žlice kakaa, 10 žlica mlijeka. 
      6.  

Milka torta

Sastojci

Kora: (x3)

Krema:

Priprema

        1. 1
          Kore:
          Od navedenih sastojaka ispeći kore.

        2. 2
          Krema:
          Žutanjke, šećer, brašno i pudinge skuhati u mlijeku i podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele čokolade.Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku dodati po jednu polovicu margarina i mazati kore. Ukrasiti po želji.
          U mom receptu ide da se radi: KORA-KREMA-ŠLAG (x3), ali ja ne stavljam šlag, nego samo na vrh. :)
      1.  

DOMAĆA KINDERLADA

      1. Domaća kinderlada

Sastojci

KINDERLADA:

EUROKREM:

Priprema

        1. Šećer staviti u veću posudu i zalijati sa 3 dl kipuće vode, malo promješati te dodati vanilin šećer i narezani margarin te dobro promješati pjenjačom da se margarin pomalo otopi.
          Tada dodati mlijeko u prahu pa miksati mikserom cca. 5 minuta da dobijemo lijepu smjesu bez eventualnih grudica od mlijeka u prahu.
          U polovicu smjese dodati 2 žlice kakaa te opet dobro promješati.
          Napuniti staklenke ili neke posudice koje imate sa poklopcem te staviti u frižider da se malo ohladi.
        2. 2
          Postupak je isti i za eurokrem, osim što dodamo još 5 dkg sitno mljevenih lješnjaka (u kompletnu smjesu, pa u polovicu opet kakao).
          Staklenke sam punila tako da sam bijelu smjesu stavila u jednu vrećicu za zamrzavanje, a smeđu u drugu, odrezala vrh vrećica te istovremeno istiskala obadvije smjese u staklenke.
      1.                  

Нема коментара:

Постави коментар