Nesquik-san torta
Sastojci
Braon korica
- 5 belanaca
- 5 kasika secera
- 1 kesica pudinga od cokolade
Zuta korica
- 5 belanaca
- 5 kasika secera
- 1 kesica pudinga od vanile
Bela korica
- 5 belanaca
- 5 kasika secera
- 3 kasike gustina
Fil
- 15 zumanaca
- 10 kasika secera
- 10 kasika brasna (punih)
- 1 l mleka
- 1,5 margarin
- 400g nesquika
- 300g krem slaga
Priprema
-
1
Braon korica:
Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrst sneg i lagano dodati prah pudinga od cokolade.Ispeci koricu.
-
2
Zuta korica:
Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati prah prah puding od vanile.Ispeci koricu.
-
3
Bela korica:
Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati 3 kasike gustina.Ispeci koricu
-
4
Fil:
16 zumanaca umutiti sa 10 kasika secera,pa dodati 10 kasika brasna i 2 dcl mleka.Sve to zakuvati u 8 dcl mleka.U vruce umesati 200 g nesquika, a kada se sve ohladi dodati margarin,izmiksati i dodati jos 200 g nesquika.
- Posebno umutiti 300 g slaga sa 3 dcl mleka.
-
5
Korice peci u plehu 25x30 oko 15 min na 180C.
- Redosled slaganja: bela kora,fil,slag,zuta kora,fil, slag,braon kora,fil,slag. Jos samo da napomenem da ce se korica pokupiti ako se prepece.Meni je znak da je gotovo kada vidim da je pocela da se odvaja od stranica pleha.
Torta Čarobnica
Sastojci
- Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)
- 5 kom belanaca
- 8 kašika šećera
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 2 kašike brašna
- Fil1:
- 1 l mleka
- 15 kom žumanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 200 gr prah šećera
- 250 gr putera
- 200 gr crne čokolade
- Fil2:
- 2 dl mleka
- 150 gr mlevenih lešnika
- 1/3 fila1
- Još:
- 4 dl slatke pavlake
- 2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
- Za glazuru (ukoliko želite, ja nisam stavljala)
- 150 gr čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema
-
1
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku.
-
2
Kore peći u plehu koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
Pečete tri ovakve kore.
-
3
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
-
4
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2.
Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
-
5
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1.
-
6
Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1.
-
7
Po receptu od gore ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja. Ja je nisam stavljala, ako volite možete staviti.
Umutite 2 dl slatke pavlaake i sa strane ukrasite tortu, od gore treba ostati čokoladna.
Još nešto, umesto lešnika ja sam koristila orahe. Verujem da je sa lešnicima još ukusnija!
coko-rum torta
Sastojci
Priprema
-
1
priprema biskvita :
umutiti jaja sa secerom,dodati ulje,100gr.otopljene i progladjene cokolade za kuvanje,brasno ,2 kas kakao, prasak za pecivo.peci na 200c u okruglom kalupu za torte 28cm.kada je pecena i ohladjena kora prececi je na 2 jednaka dela
-
2
proprem fila :
zagrejati 500ml slatkoh vrhnja,izlomiti 250 grama milka cokolade,i 150 grama menaz cokolade,da se otopi u slatkom vrhnju( ne sme da vrije)
Kada se cokolada otopila fil staviti u zamrzivac na pola sata,ako vam fil nije dovoljno gust,mesanjem kasikom na sobnom temparaturi fil ce da se zgusne.
-
3
umutiti 500ml slatkog vrhnja,i dodati 3-4 kasike ruma,(ako volite sladje vrhnje,mozete zasladiti sa 3 kasike secera u prahu)
-
4
preliv za koru:3dcl mleka, 4 kasike secera u prahu promesati i dodati ostatak ruma od 0.5dcl ruma
-
5
filovanje:kora natopljena sa polovinom pripremljenog preliva-fil od cokolade-umuceno slatko vrhnje-i opet ponoviti jos jednom isti postupak.
Čoookoladna fantazija
Sastojci
Tijesto:
- 9 žumanjaka
- 150 grama čokolade za kuhanje
- 200 grama mljevenih oraha
- 100 grama brašna
- 200 grama šećera
- 200 grama maslaca ili margarina
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- ...
- 9 bjelanjaka
- 50 grama šećera
- par zrna soli
Krema:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 300 grama čokolade za kuhanje
- 150 grama šećera u prahu
- 2 žlice ruma
Ostalo:
- čokoladne mrvice za ukrašavanje
Priprema
-
1
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa u njega ubaciti natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i nastane jednolična krema. Ohladiti do pola pa staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.
-
2
Za tijesto otopiti čokoladu. Bjelanjke sa šećerom i soli umutiti u čvrsti snijeg.
-
3
Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
-
4
U većoj zdjeli miksati malo omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. U pjenasti maslac dodavati jedno po jedno žumance i miksati dalje. Dodati otopljenu čokoladu, miksati dalje, zatim dodati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično. Po potrebi uz orahe i brašno dodati par žlica snijega od bjelanjaka radi lakšeg miksanja. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
-
5
Dva pleha od pećnice obložiti papirom za pečenje. Na svaki uliti polovinu smjese i rasporediti do rubova. Radi lakšeg mjerenja može se stavljati jednak broj žlica smjese na svaki pleh.
-
6
Peći 20 minuta na 180 stupnjeva C.
-
7
Pečene kore ostaviti da se ohlade.
-
8
Ohlađenoj smjesi slatkog vrhnja i čokolade dodati šećer u prahu i miksati da postane jednolična krema. Na kraju umiješati i rum.
-
Slaganje:
-
1
Od svake kore odrezati 1/3 po po kraćem dijelu - ovi uži dijelovi zajedno tvoriti će srednju koru.
Ako do sada niste, evo prilike da prvi puta kod izrade kolača koristite metar ili ravnalo za mjerenje :))
-
2
Prvu veću koru (veličine 2/3) namazati trećinom kreme, zatim na kremu položiti one dvije manje kore (2 x 1/3) i dobro ih priljubiti tako da se kasnije ne vidi da ustvari nisu od jednog komada. Ponovo premazati trećinom kreme i pokriti drugom većom korom (veličine 2/3). Premazati ostatkom kreme i posuti čokoladnim mrvicama i staviti na hlađenje.
Precious moments
Sastojci
biskvit
- 8 bjelanaca + prstohvat soli
- 10 žlica šećera
- 10 žlica oštrog brašna
- 5 žlica gorkog kakaa
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 paketić vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
- 200 ml tekućeg jogurta (3,2% m.m.)
- 200 ml ulja
preljev za biskvit
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice čokolade u prahu
- 1 zvjezdasti anis
krema
- 8 žumanaca
- 200 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 100 ml mlijeka
- 100 g mlijeka u prahu
- 200 g maslaca
- 200 g čokolade u prahu
- 100 g lješnjaka
- 100 ml vrhnja za šlag
premaz
- 400 ml vrhnja za šlag
- 1 paketić šlagfixa
- 100 g kiselog vrhnja
Priprema
-
1
Za biskvit istući čvrst snijeg sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom, potom lagano pjenjačom umiješati ulje, jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom i cimetom.
-
2
Smjesu izliti na najveći lim za pečenje (onaj od pećnice) obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu (160*C). Ne treba mu dugo… izvaditi, ohladiti.
-
3
Prerezati na 2 dijela, svaki pažljivo odvojiti od papira (biskvit je sočan i nježan, stoga pažljivo), prvi dio položiti na pladanj i lagano natopiti vrućim preljevom (za preljev prokuhati sve sastojke). Drugi dio također natopiti, ostaviti da se ohlade i sve fino prožme.
-
4
Za kremu pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom tući na pari dok smjesa ne postane gusta. Umiješati mlijeko i prosijano mlijeko u prahu, potom još 5 minuta tući na pari, dok se ne zgusne. Umiješati čokoladu u prahu, ohladiti.
-
5
Lješnjake popeći i oljuštiti. Samljeti ih (prvo u multipraktiku, potom u mlinčiću za kavu – dok ne dobijete masnu, mazivu masu).
-
6
U kremu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.
-
7
Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.
-
8
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji… ja sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade…
-
9
Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati :-)
Posna torta
Sastojci
Kore
-
3 šoljice
šećera
-
1 šoljica
ulja
-
4 šoljice
brašna
-
6 šoljica
mlevenih oraha
-
1
prašak za pecivo
-
2
narendane kore pomorandže
-
4 šoljice
kisele vode
- 3 šoljice šećera
- 1 šoljica ulja
- 4 šoljice brašna
- 6 šoljica mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 2 narendane kore pomorandže
- 4 šoljice kisele vode
Fil
-
1l
soka pomorandže (đus je najbolji)
-
3
pudinga od vanile
-
2
sok pomorandže
-
6
kašika šećera
-
250g
seckanih oraha
-
250g
margarina
-
1/3 tegle
džema od kajsija
- 1l soka pomorandže (đus je najbolji)
- 3 pudinga od vanile
- 2 sok pomorandže
- 6 kašika šećera
- 250g seckanih oraha
- 250g margarina
- 1/3 tegle džema od kajsija
Za dekoraciju
-
oko 150g
seckanih oraha
- oko 150g seckanih oraha
Priprema
-
1
Pomešati:
-
2
·1 šoljica(veća za crnu kafu-oko 100ml) ulja
-
3
·3 šoljice šećera
-
4
·4 šoljice brašna
-
5
·6 šoljica mlevenih oraha
-
6
·1 pecivo
-
7
·rendana kora 2 pomorandže
-
8
·4 šoljice kisele vode na kraju
-
9
Da odstoji najmanje 30 min i peći 3 korice(svaka posebno) u plehu dimenzija napr. 24×32 cm.
-
10
Fil:U 1 litar soka od pomorandže(đus)+sok 2 pomorandže skuvati 3 pudinga od vanile i 6 kašika šećera.
-
11
U tu hladnu masu dodati 1 umućeni margarin. Sjediniti i dodati 250g seckanih oraha.
-
12
Svaku koru premazati tanko džemom od kajsija pa fil.
-
13
Tortu prekriti seckanim orasiima i sa strane i odozgo.
-
1
Pomešati:
-
2
·1 šoljica(veća za crnu kafu-oko 100ml) ulja
-
3
·3 šoljice šećera
-
4
·4 šoljice brašna
-
5
·6 šoljica mlevenih oraha
-
6
·1 pecivo
-
7
·rendana kora 2 pomorandže
-
8
·4 šoljice kisele vode na kraju
-
9
Da odstoji najmanje 30 min i peći 3 korice(svaka posebno) u plehu dimenzija napr. 24×32 cm.
-
10
Fil:U 1 litar soka od pomorandže(đus)+sok 2 pomorandže skuvati 3 pudinga od vanile i 6 kašika šećera.
-
11
U tu hladnu masu dodati 1 umućeni margarin. Sjediniti i dodati 250g seckanih oraha.
-
12
Svaku koru premazati tanko džemom od kajsija pa fil.
-
13
Tortu prekriti seckanim orasiima i sa strane i odozgo.
Posna čokoladna torta
Sastojci
Kore
-
-
200 gr
meda
-
150 gr
šećera
-
60 gr
čokolade
-
3 dl
gazirane vode
-
3 dl
ulja
-
2 kesice
vanil šećera
-
1 kesica
praška za pecivo
-
100 gr
mlevenih pečenih lešnika
-
150 gr
mlevenih oraha
-
18 kašika
brašna
- 200 gr meda
- 150 gr šećera
- 60 gr čokolade
- 3 dl gazirane vode
- 3 dl ulja
- 2 kesice vanil šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 gr mlevenih pečenih lešnika
- 150 gr mlevenih oraha
- 18 kašika brašna
Fil
-
-
350 gr
šećera
-
250 gr
mlevenog keksa
-
100 gr
mlevenog pečenog lešnika
-
60 gr
čokolade
-
malo
ekstrata vanile
-
250 gr
margarina
-
2 kesice
posnog šlaga
-
1 dl
hladne gazirane vode
-
15 kašika
vode
- 350 gr šećera
- 250 gr mlevenog keksa
- 100 gr mlevenog pečenog lešnika
- 60 gr čokolade
- malo ekstrata vanile
- 250 gr margarina
- 2 kesice posnog šlaga
- 1 dl hladne gazirane vode
- 15 kašika vode
Priprema
-
-
1
Kore:
Umutiti med, šećer, gaziranu vodu, vanil šećer, ulje i istopljenu
čokoladu. U dobijenu masu dodati orase, lešnike, prašak za pecivo i
brašno.
Od dobijene mase peći tri kore u podmazanom plehu prečnika 26 cm.
-
2
Fil:
Ušpinovati šećer sa 15 kašika vode. Nije potrebno dugo špinovati da se
masa ne bi prešpinovala. U ušpinovan šećer dodati lešnik i keks. U toplu
masu dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.
Kada je fil ohladjen dodati u njega penasto umućen margarin, a potom i šlag koji se prethodno umuti sa gaziranom vodom.
Kore filovati dobijenim filom. Ukrasiti po želji. Do služenja držati u frižideru.
-
1
Kore:
Umutiti med, šećer, gaziranu vodu, vanil šećer, ulje i istopljenu čokoladu. U dobijenu masu dodati orase, lešnike, prašak za pecivo i brašno.
Od dobijene mase peći tri kore u podmazanom plehu prečnika 26 cm. -
2
Fil:
Ušpinovati šećer sa 15 kašika vode. Nije potrebno dugo špinovati da se masa ne bi prešpinovala. U ušpinovan šećer dodati lešnik i keks. U toplu masu dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.
Kada je fil ohladjen dodati u njega penasto umućen margarin, a potom i šlag koji se prethodno umuti sa gaziranom vodom.
Kore filovati dobijenim filom. Ukrasiti po želji. Do služenja držati u frižideru.
-
1
Jaffa užitak
Sastojci
Biskvit:
-
-
-
6
bjelanjaka
-
6
žumanjaka
-
10dkg
šećera
-
20 dkg
margarina-sobne temperature
-
3jušne žlice
kakaa
-
2 žlice
brašna
-
1
pecivni prašak
- 6 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 10dkg šećera
- 20 dkg margarina-sobne temperature
- 3jušne žlice kakaa
- 2 žlice brašna
- 1 pecivni prašak
Krema:
-
-
-
0.5 l
vrhnja za šlag
-
20 dkg
čokolade za kuhanje
-
10 dkg
Dorina Jaffa čokolade
-
naribana korica jedne naranče
- 0.5 l vrhnja za šlag
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 10 dkg Dorina Jaffa čokolade
- naribana korica jedne naranče
Priprema
Biskvit:
-
-
-
Pjenasto umutiti omekšali margarin sa šećerom,zatim dodati
žumanjke i dobro izmiksati.U posebnoj zdjeli izmješati brašno,kakao i
pecivni prašak,to lagano prosijati u smjesu od žumanjaka i izmješati.Na
kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka(ručno):Biskvit staviti peči u
zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva oko 15min.(provjeriti čačkalicom).
-
Krema:
Vrhnje zagrijati do vrenja te njime preliti izlomljene
čokolade,dodati koricu od naranče i sve dobro izmješati da se čokolade
otope.Vručom kremom preliti biskvit i ostaviti da se dobro ohladi i
krema stisne.
Pjenasto umutiti omekšali margarin sa šećerom,zatim dodati žumanjke i dobro izmiksati.U posebnoj zdjeli izmješati brašno,kakao i pecivni prašak,to lagano prosijati u smjesu od žumanjaka i izmješati.Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka(ručno):Biskvit staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva oko 15min.(provjeriti čačkalicom).
-
Krema:
Vrhnje zagrijati do vrenja te njime preliti izlomljene čokolade,dodati koricu od naranče i sve dobro izmješati da se čokolade otope.Vručom kremom preliti biskvit i ostaviti da se dobro ohladi i krema stisne.
Crnac bez jaja
Sastojci
Za biskvit:
-
-
-
3
jogurta (3×180 g)
-
300 g
Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
Saznaj više na namirnici podravka.hr
-
250 g
šećera
-
120 ml
ulja
-
25 g
kakaa
-
2 žličice
sode bikarbone
-
maslac za premazivanje lima
- 3 jogurta (3×180 g)
- 300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 250 g šećera
- 120 ml ulja
- 25 g kakaa
- 2 žličice sode bikarbone
- maslac za premazivanje lima
Za glazuru:
-
-
-
150 g
maslaca
-
150 g
čokolade za kuhanje
-
120 g
šećera
-
120 ml
mlijeka
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 120 g šećera
- 120 ml mlijeka
Priprema
-
-
-
1
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
-
2
Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm
prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko
20 minuta.
-
3
Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte
čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne
dobijete glatku smjesu.
-
4
Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
-
Ukoliko Vam se žuri, tada možete koristiti mjericu od jogurta pa će ona
iznositi 3 jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike
žlice kakaa, 10 žlica mlijeka.
-
-
1
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
-
2
Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
-
3
Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
-
4
Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
- Ukoliko Vam se žuri, tada možete koristiti mjericu od jogurta pa će ona iznositi 3 jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike žlice kakaa, 10 žlica mlijeka.
Milka torta
Sastojci
Kora: (x3)
Krema:
-
-
-
-
1 l
mlijeka
-
9
žutanjaka
-
100 g
šećera
-
3 žlice
brašna
-
3
pudinga od vanilije
-
300 g
mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
-
300g
bijele čokolade
-
250 g
margarina
-
1/2 l
vrhnja za šlag
- 1 l mlijeka
- 9 žutanjaka
- 100 g šećera
- 3 žlice brašna
- 3 pudinga od vanilije
- 300 g mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
- 300g bijele čokolade
- 250 g margarina
- 1/2 l vrhnja za šlag
Priprema
-
-
-
-
1
Kore:
Od navedenih sastojaka ispeći kore.
-
2
Krema:
Žutanjke, šećer, brašno i pudinge skuhati u mlijeku i podijeliti na
dva dijela. U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele
čokolade.Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku
dodati po jednu polovicu margarina i mazati kore. Ukrasiti po želji.
U mom receptu ide da se radi: KORA-KREMA-ŠLAG (x3), ali ja ne stavljam šlag, nego samo na vrh. :)
-
-
1
Kore:
Od navedenih sastojaka ispeći kore.
-
2
Krema:
Žutanjke, šećer, brašno i pudinge skuhati u mlijeku i podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele čokolade.Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku dodati po jednu polovicu margarina i mazati kore. Ukrasiti po želji.
U mom receptu ide da se radi: KORA-KREMA-ŠLAG (x3), ali ja ne stavljam šlag, nego samo na vrh. :)
-
1
DOMAĆA KINDERLADA
Sastojci
KINDERLADA:
-
-
-
-
30 dkg
šećera
-
3 dl
vode
-
3 vrećice
vanilin šećera
-
250 g
margarina
-
1/2 kg
mlijeka u prahu
-
2 žlice
kakaa
- 30 dkg šećera
- 3 dl vode
- 3 vrećice vanilin šećera
- 250 g margarina
- 1/2 kg mlijeka u prahu
- 2 žlice kakaa
EUROKREM:
-
-
-
-
40 dkg
šećera
-
3 dl
vode
-
3 vrećice
vanilin šećera
-
250 g
margarina
-
1/2 kg
mlijeka u prahu
-
5 dkg
mljevenih lješnjaka
-
2 žlice
kakaa
- 40 dkg šećera
- 3 dl vode
- 3 vrećice vanilin šećera
- 250 g margarina
- 1/2 kg mlijeka u prahu
- 5 dkg mljevenih lješnjaka
- 2 žlice kakaa
Priprema
-
-
-
-
Šećer staviti u veću posudu i zalijati sa
3 dl kipuće vode, malo promješati te dodati vanilin šećer i narezani
margarin te dobro promješati pjenjačom da se margarin pomalo otopi.
Tada
dodati mlijeko u prahu pa miksati mikserom cca. 5 minuta da dobijemo
lijepu smjesu bez eventualnih grudica od mlijeka u prahu.
U polovicu smjese dodati 2 žlice kakaa te opet dobro promješati.
Napuniti staklenke ili neke posudice koje imate sa poklopcem te staviti u frižider da se malo ohladi.
-
2
Postupak je isti i za eurokrem, osim što
dodamo još 5 dkg sitno mljevenih lješnjaka (u kompletnu smjesu, pa u
polovicu opet kakao).
Staklenke sam punila tako da sam bijelu smjesu
stavila u jednu vrećicu za zamrzavanje, a smeđu u drugu, odrezala vrh
vrećica te istovremeno istiskala obadvije smjese u staklenke.
-
- Šećer staviti u veću posudu i zalijati sa 3 dl kipuće vode, malo promješati te dodati vanilin šećer i narezani margarin te dobro promješati pjenjačom da se margarin pomalo otopi.
Tada dodati mlijeko u prahu pa miksati mikserom cca. 5 minuta da dobijemo lijepu smjesu bez eventualnih grudica od mlijeka u prahu.
U polovicu smjese dodati 2 žlice kakaa te opet dobro promješati.
Napuniti staklenke ili neke posudice koje imate sa poklopcem te staviti u frižider da se malo ohladi.
-
2
Postupak je isti i za eurokrem, osim što dodamo još 5 dkg sitno mljevenih lješnjaka (u kompletnu smjesu, pa u polovicu opet kakao).
Staklenke sam punila tako da sam bijelu smjesu stavila u jednu vrećicu za zamrzavanje, a smeđu u drugu, odrezala vrh vrećica te istovremeno istiskala obadvije smjese u staklenke.
Нема коментара:
Постави коментар