субота, 12. април 2014.

    Oblanda od smokvi/posne


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Secer i vodu, oko 1,5 dl, staviti u serpu i kad provri spinovati oko 3 minuta.

  2. 2
    U to umesati smokve i orahe seckane po duzini, dobro promesati i vruce premazati
    preko lista male oblande (ja sam presekla veliki list na pola) ravnomerno rasporediti i
    poklopiti drugim listom. Ne treba pritiskati nicim, samo sacekati da se stegne.

    Bombice od suvih kajsija/marelica


Sastojci


Priprema

  1. 1
    Marelice iseckati na sitne kockice.
  2. 2
    U šerpicu staviti šećer, nastruganu koricu pomorandže i mandarine i sok od obe i sve zagrejati dok se šećer ne otopi. Po želji možete staviti i med. Toplu tečnost preliti preko iseckanih kajsija.Ostaviti na stranu oko pola sata da vam kajsije omekšaju.

    Po želji možete dodati i malo likera od narandže.
  3. 3 Bombice od kajsija/marelica
    Omekšale kajsije izblendirajte ili izmrviti štapnim mikserom, dodati samleveni badem i kokos i sve dobro varjačom izmešati.
  4. 4
    Od te smese praviti kuglice veličine po vašoj želji, uvaljati ih u kokos i ostaviti da se osuše preko noći.
    Osušene bombice staviti u papirnate korpice, zatvoriti u kutiju i čuvati na hladnom i suvom mestu.
  5. 5 Bombice od kajsija 
    Od ove smese trebate dobiti od 30 do 40 kuglica

       Bele kuglice


Sastojci


  •  200 gr suvih kajsija
  •  4 kašike likera od kajsija
  •  75 gr margarina
  •  100 gr oljuštenog badema
  •  50 gr šećera u prahu
  •   strugana kora 1/2 limuna
  •   prstohvat cimeta
  •  200 gr bele mlečne čokolade

Priprema

  1. 1
    Kajsije iseckati i 1 sat potopiti u liker.
  2. 2
    Samleti u blenderu.
  3. 3
    Dodati umuceni margarin,šecer, badem i ostale sastojke.
  4. 4
    Praviti male kuglice.
  5. 5
    Preliti kuglice istopljenom belom čokoladom.
  6. 6
    Ostatak čokolade obojiti u narandzasto i šarati preko kuglica.
  7. 7
    Pre serviranja kuglice poređati u papirne korpice.      
  8.   

                                     Sarena torta


    Sarena torta za Uskrs

    Sastojci

    • Biskvit

    •  6 jaja
    •  6 zlica secera
    •  6 zlica brasna
    •  pola zlicice praska za pecivo
    •  2 zlicice kakaa
    •  malo ekstrakta maline
    • Krema

    •  1 litra mlijeka
    •  10 zlica brasna
    •  10 zlica secera
    •  2 vrecice vanilije secera
    •  250 grama maslaca
    •  2 zlice secera u prahu
    •  150-200 grama sarenih zele bombona
    •  100 grama grozdjica namocenih u malo ruma
    • Za dekoraciju

    •  400-500 ml tucenog slatkog vrhnja

    Priprema

    1. 1
      Biskvit
    2. 2
      Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Izradite bjelanjke u cvrsti snijeg, dodajte secer, te na kraju jedan po jedan zumanjak i jos kratko miksajte. Rucno dodajte prosijano brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
      Podijelite smjesu u 3 posudice. U jedan dio pomijesajte prosijani kakao, u drugi metnite malo ekstrakta od maline da dobije lijepu roznu boju. Treci dio ostaje zuti. Biskvit po bojama sipati u tepsiju oblozenu papirom za pecenje. Boje ne mijesati, nego prvo sipati jednu boju, u sredinu drugu i na kraju trecu. Nije bitno da li je biskvit ravan. Biskvit ispeci, ohladiti i izrezati u kockice velicine 2×2cm. Ne mora biti perfektno, jer se to nece vidjeti kad se metne u tortu.
    3. 3
      Krema
    4. 4
      Brasno izraditi bez grudvica sa mlijekom, koliko treba. Ostatak mlijeka staviti kuhati sa secerom i vanilijom. Kad zakipi, malo odmaknuti sa “vatre” i sipati mjesavinu brasna i mlijeka. Mijesati i vratiti kuhati. Dobro prokuhati kremu, da se poslije ne bi osjetio okus brasna. Pri kuhanju kremu dobro do dna mijesati i pri tome stalno vrtiti posudu u kojoj kuhate. Kad sipate secer u mlijeko da se kuha, nemojte ga mijesati, na taj nacin ce mlijeko dobiti plavicastu boju i manje ce zagarati.
      Kremu ohladiti uz stalno mijesanje da se ne uhvati kora. Pjenasto izraditi maslac sa secerom u prahu i pomijesati ga sa kremom.
    5. 5
      U jednu vecu posudu ili najbolje u veliku tepsiju metnuti kremu, malo ju rasiriti. Po kremi staviti biskvit isjecen na kocke, isjeckane zele bombone i grozdjice namocene u rumu, malo istikati visak tekucine. Ja osobno ne mecem grozdjice, jer moji ne vole, ali je jako fino sa njima.
      Sve to njezno pomijesati sa rukama da se biskvit ne bi poceo kidati i praviti formu po zelji. Kalup obloziti pozirnom folijom.Ja sam pravila u kalupu za tortu, ali isto tako je lijepo kao rolat. Jednostavno na tacni rukama oblikujete oblik rolata.
      Prednost ovog kolaca je u tome da zavisi od vase maste kakav oblik ce imati.
      Tortu ohladite ( najbolje preko noci ) i namazite tucenim slatkim vrhnjem i dekorirajte po zelji.                             
  9.                      

    Posna reforma


Sastojci

  • kore

  •  150 gr meda
  •  100 gr šecera
  •  3 šoljice vode
  •  200 gr brašna
  •  150 gr mlevenih oraha
  •  1 kašicica sode bikarbone
  •  malo cimeta
  • fil

  •  300 gr mlevenih oraha
  •  250 gr šecera
  •  1 kesica vanil šecera
  •  šoljica vode
  •  100 gr crne čokolade za mešenje
  •  1 (250 gr) margarin
  • za ukrašavanje

  •  malo mlevenih oraha ili čokolade ili biljnog šlaga
  • šoljica je mala - 80 gr vode

Priprema


  1. 1 Posna reforma - priprema 
    Med, vodu i šecer pomešati da se ujednaci masa. U drugoj posudi pomešati brašno i ostale suve sastojke. Dodati u masu sa medom, pa varjačom lepo sjediniti.
  2. 2 Posna reforma - priprema
    Veliki pleh od rerne (moj je 40x34cm unutrašnje mere) obložiti peki papirom, pa masu ravnomerno rasporediti. Peći 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohladenu koru podeliti na tri dela.
  3. 3 Posna reforma - priprema
    U sud staviti šecer i vanil šecer, preliti ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejati do ključanja. Kade se šecer otopi, skloniti sa vatre, pa odmah dodati mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešati da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno umutiti penasto margarin, pa spojiti sa prohladenim orasima.
  4. 4 Posna reforma - priprema
    Filom premazati kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo posuti mlevenim orasima ili  ukrasiti topljenom čokoladom ili biljnim šlagom.
    Torta treba da odstoji dan-dva...

     Lešnik štanglice

.

Sastojci

Priprema


  1. 1
    U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.
  2. 2
    Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.
  3. 3
    Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.
  4. 4
    Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.

     Torta od bananica


Sastojci

Priprema


  1. Slag krem umutiti sa mlekom, u to dodati 8 kasika secera.U umucen slag dodati pavlaku,izlomljen plazma keks i seckane bananice, ali to sve promesati varjacom.Ne mutiti mikserom.Staviti na tacnu, i kada se malo stegne ukrasiti je slagom.

    Dekorativni rolad


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Sve sastojke za dekoraciju pomiješajte zajedno, napunite vrećicu za ukrašavanje ili vrećicu za led i odrežite joj vrh.
  2. 2 Priprema1
    Priremite papir za pećenje.
    Izrežite ga na mjeru tepsije (tepsija 25 x 38 cm), nacrtajte na njemu uzorak koji god želite, vratite ga u tepsiju.
  3. 3 priprema2 
    Smjesom za dekoraciju prođite preko crta koje ste nacrtali.
    Ja se nisam baš držala nacrtanih crta, tako da sam zaključila da mi nisu ni trebale ;))))
    Stavite u led na nekih 15 minuta.
  4. 4
    Za to vrijeme pripremite biskvit,
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
    Žumanjke umutite sa šećerom (i malo soli), dodajte brašno i ručno dodajte snijeg od bjelanjaka.
  5. 5 priprema3 
    Izvadite tepsiju iz leda i lagano ulijte biskvit.
    pecite u ZAGRIJANOJ pećnici  na 170°C oko 15-ak minuta.
  6. 6 priprema4
    Pećeni, vrući biskvit odvojite od papira za pećenje i odmah zarolajte u rolad.
    Ostavite biskvit da se ohladi.
  7. 7
    Za kremu stavite kuhat oko 3 dcl mlijeka sa šećerom u ostatak mlijeka umiješajte puding i žumanjak, dodajte to u provrelo mlijeko i kuhajte uz stalno miješanje dok ne prokuha.
    Ostavite kremu da se hladi i u hladnu umiješajte margarin.

  8. 8 Ukrasni rolad
    Namažite rolad i ostavite da se hladi (meni se hladio oko pola sata...moji nisu više mogli čekat :))))

Posluživanje

Napomena:
Ovu smjesu za dekoraciju možete napravit na dva načina:
1.  da stavite 20gr brašna + 20gr kakaa (i svi ostali sastojci)
2. da umjesto kakaa stavite sve brašno...znači 40gr brašna + malo neke jestive boje i svi ostali sastojci.

    Marcipan stanglice


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Skuvati sirup od secera sa 1 dl vode, kuvati 2 minuta i pomeriti sa ringle.
  2. 2
    Dodati samlevene orahe i keks, rum i maslac. Mesati dok se sve ne istopi, i smesa izjednaci.
  3. 3
    Sipati u manji cetvrtasti kalup (16×26 cm) oblozen masnim papirom.
  4. 4
    Kad se malo prohladi, preliti pripremljenim fondanom.
  5. Fondan – sipati secer u dublju posudu, dodavati po malo vruce vode i mutititi neprestano drvenom varjacom. Na kraju dodati limunov sok i malo ulja, i jos malo umutiti da se sve fino izjednaci.                             
  1. Maltex psić keksić


    Maltex psić keksić

    Sastojci

    Priprema


    1. 1
      Maslac sobne temperature pomiješajte sa šećerom u prahu i ječmenim sladom. Dodajte brašno pomiješano s kukuruznim brašnom i mlijekom u prahu te zamijesite tijesto.
    2. 2
      Tijesto podijelite na 4 dijela, pa iz svakog oblikujte 12 kuglica.
    3. 3
      Posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje tako da se tijekom pečenja ne dodiruju. Utisnite dvije čokoladne mrvice za oči i po dva Čokolino Crocsa za uši.
    4. 4
      Kolačiće pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 12-13 minuta, dok ne počnu rumeniti.

    Posluživanje

    Ove hrskave kolačiće poslužite tople, a odlični su i nakon nekoliko dana.

    Savjet

    Ako su vam preslatki, možete smanjiti količinu šećera u prahu.

    Kikiriki stangle

                     
    Kikiriki stangle

    Sastojci

    Priprema


    1. 1
      Pomesati secer i mleko i kuvati od 5-10 minuta.
    2. 2
      Dodati margarin i cokoladu.
    3. 3
      Sve lepo rastopiti pa dodati kikiriki,keks i orahe. Sve dobro izmesati pa na kraju dodati mleko u prahu.
    4. 4
      Sjedinjenu masu skloniti sa sporeta i izliti u pleh prethodno namazan uljem (dimenzija 26x30), pa ostaviti da se hladi.
    5. 5
      Za glazuru otopiti cokoladu sa uljem pa fino premazati preko kolaca.
    6. 6
      Gotov kolac seci na stanglice zeljene velicine....

    1.                          

Нема коментара:

Постави коментар