Šarena punč-torta
Sastojci
za biskvit:
- 3x po 3 jaja
- 3x po 3 kaš. šećera
- 3x po 3 kaš. brašna
- 3x po 1 kšč. praška za pecivo
tome dodati:
- za žuti biskvit:
- 1 puding od vanile
- 1 bourbon vanilin šećer
- za crveni biskvit:
- 1 puding od maline
- 1/2 bočice ekstrakta od maline
- za braon biskvit
- 1 puding od čokolade
- 2 kaš. kakaa
- 1 vanilin šećer
za filovanje:
- oko 300 g marmelade od kajsija
za sirup:
- 500-600 g šećera
- oko 350 ml vode
- sok i kora od 2 narandže
- sok i kora od 2 limuna
- 200 ml ruma
za glazuru i dekoraciju:
- 100 g čokolade
- oko 60 ml vode
- 70 g šećera
- ... šarene mrvice, sa voćnim ukusom
Priprema
-
1
Penasto umutiti jaja (oko 2 min), dodati šećer i mutiti još 2 minuta. Zatim umešati brašno i prašak za pecivo.
-
2
Onda u zavisnosti od boje, dodavti u žuti biskvit puding od vanile i bourbon vanilin šećer, u braon kakao, puding od čokolade i vanilin šećer i u crveni puding od maline i ekstrakt.
-
3
Kore peći posebno jednu za drugom, na oko 180*C, oko 13 minuta. Peći u plehu vel. 26cm.
-
4
Kore ohladiti , pa ih zatim izrezati kao na slikama 1 , i 2 . Srednji krug je oko 18 cm, a najmanji oko 7, 5 cm.
-
5
Za sirup pomešati sve sastojke sem ruma i pustiti da provriju. Zatim procediti i ohladiti, pa umešati rum. Treba da bude oko 1, 5 l sirupa.
-
6
Na tanjir za torte staviti prvu koru šarenih krugova i uokviriti obodom forme, pa naliti sa oko 500 ml sirupa, premaztai sa pola marmelade, zatim staviti drugu koru šarenih krugova, vodeći računa da onaj krug ispod ne bude iste boje, pa uraditi isto.
-
7
I na karaju staviti treću koru šarenih krugova, takođe voditi računa o boji, pa naliti ostatkom sirupa. Tortu ostaviti da miruje preko noći u frižideru.
-
8
Sutradan, napraviti glazuru: pomešati navedene sastojke i otopiti. Ohladiti i naliti preko torte. Za ukras posuti šarenim mrvicama.
Punč šnite
Sastojci
I. Biskvit
- 6 žumanjaka
- 12 dkg šećera
- 15 dkg brašna
- 1 limun
- 6 bjelanjaka (snijeg)
II. Biskvit
- 4 žumanjaka
- 8 dkg šećera
- 10 dkg brašna
- 4 bjelanjka (snijeg)
- 1 žlica kakao praha
- 6-7 kapi arome jagode ili maline
Punč
- 1,5 dl indijskog ili ruskog čaja
- 30 dkg šećera
- 2 dl vode
- 1 limun - sok i ribana korica
- 2 naranče - sok od 2 naranče, ribana korica jedne naranče
- 1 dl ruma
- 2 vanili šećera
Čokoladni umak
- 15 dkg čokolade za kuhanje
- 7 dkg maslaca ili margarina
Za premaz
- 30 dkg marmelade od marelica
Šećerna glazura
- 20 dkg šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- sok limuna
- 4 kapi arome jagode ili maline
Priprema
-
1
Za punč u 1, 5 dl prokuhane vruće vode namočite 1 vrećicu indijskog čaja. Posebno kuhajte vanili šećer i šećer sa 2 dl vode, te u kipuće dodajte sok i ribanu koricu limuna i naranče, rum i čaj. Sve zajedno još malo prokuhajte i stavite hladiti.
-
2
Za prvi biskvit miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, dodajte koricu i sok limuna, a zatim prosijano brašno. Na kraju lagano kuhačom umiješajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.
-
3
U protvan veličine cca 19×28 cm stavite masni papir za pečenje, izlijte smjesu za biskvit i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
-
4
Pečeni biskvit malo ohladite i prerežite po sredini na tri dijela. Sredinu biskvita stavite na stranu, a preostala dva biskvita premažite debljim slojem marmelade od marelica ili bilo kojom drugom kiselkastom marmeladom. (Ako je marmelada tvrda razmekšajte je sa 1 žlicom vruće vode.)
-
5
Priprema drugog biskvita potpuno je jednaka prvom biskvitu. Pripremljenu smjesu podijelite na dva dijela pa u jedan dio dodajte kakao, a u drugi dio aromu jagode. Pecite dio po dio u istoj veličini protvana kao i prvi biskvit.
-
6
Iz tri ohlađena biskvita (žuti, crni i rozi) izrezujte modlicom za kekse krugove (iz svakog biskvita jednak broj krugova), ali pri tom pazite da vam razmak između krugova bude deblji jer će inače biskvit pucati.
-
Slaganje punč šnita:
-
1
Punč šnite slažete u protvan u kojem ste pekli biskvit, a na dno stavite masni papir za pečenje (nikako ne stavljati aluminijsku foliju).
-
2
Prvo složite žuti biskvit premazan marmeladom, tako da je marmelada okrenuta prema gore. Mjestimično ga prelijte umak čokoladom (na laganoj vatri otopiti maslac i čokoladu, te miješati dok ne dobijete glatku masu).
-
3
/slika/35809/
Zatim pažljivo stavite ostatke rozog biskvita iz kojeg ste izvadili krugove (pazite da ne pukne). Udubljenja gdje su bili krugovi punite naizmjenično crnim i žutim krugovima, te mjestimično prelijte čokoladnim umakom
-
4
Dalje idu ostaci žutog biskvita koji punite rozim i crnim krugovima, te također prelijete umak čokoladom.
-
5
Sada složite ostatke crnog biskvita i punite žutim i rozim krugovima, te prelijete ostatkom čokoladnog umaka.
-
6
Na vrh stavite žuti biskvit premazan marmeladom, ali tako da premazani sloj okrenete prema dolje (na čokoladni umak).
-
7
Sve lagano pritisnite i ravnomjerno prelijte ohlađenim punčem.
-
8
Odozgo prekrijte plastičnom folijom, stavite dasku ili nešto drugo i opteretite (vrlo je bitno da biskvit bude opterećen cijelom površinom i bilo bi dobro da daska bude malo manja od protvana, a ako nemate ništa slično pri ruci pomoći će vam pakiranja mlijeka u tetrapaku).
-
9
Ostavite na hladnom do drugog dana da se sve dobro stisne.
-
10
Drugi dan okrenite protvan na tacnu za posluživanje, odstranite masni papir i prelijte šećernom glazurom. Po želji možete ukrasiti i otopljenom čokoladom.
-
11
Za šećernu glazuru prosijte šećer u prahu i dodajte mu bjelanjak (netučeni) i malo soka limuna te dobro mješajte, zatim dodajte aromu jagode za boju i prelijte po kolaču.
Rum torta
Sastojci
Priprema
-
1
U originalnom receptu moje bake pise umutiti sva jaja i ostalo pa peci korice, ali ja sam mutila za svaku koru posebno po 5 jaja, 5 kasika secera i 5 kasika brasna. Tako napravite dve korice (moze u okruglom ili cetvrtastom plehu), a za trecu isto umutite pa smesu podelite na tri dela, jedan ostaje zut, u drugi deo kapnite malo crvene boje i dobro promesajte i u treci deo stavite kasicicu kakao. U pleh sipajte sva tri dela jedan pored drugog pa ispecite tako sarenu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok porumene.
Kada se ohladi, sarenu koru sitno iskidajte i pospite kasicicom ruma. U dublju serpu stavite 2 kasike secera i 2 kasike vode, zagrejte da se secer otopi, nastruzite limun i nacedite sok. Zatim dodajte 5 kasika dzema koji volite, dobro izmesajte. Ja sam koristila od pomorandze U taj fil dodajte mrvice od sarene kore, i sve dobro izmesajte.
Na tacnu stavite prvu zutu koricu, premazite je dzemom, pa sipajte fil, i ravnomerno ga rasporedite po kori. Preko stavite drugu zutu koricu i dobro pritisnite. Mozete necim teskim pritisnuti na nekoliko sati da se kore bolje spoje sa filom.
Napravite led od 100 gr prah secera, malo vode, nekoliko kapi limuna (da ne bi pucao, moze i kap sirceta), i nekoliko kapi crvene boje. Nemojte dodati puno vode, vec pomalo, da dobijete gustu smesu, a zatim premazite tortu odozgo.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар