Paprikas sa Govedjim Narezkom
Sastojci
- 1 konzerva govedjeg narezka Podravka (200g)
- 2-3 paprike (290 g)
- 100 g rize
- 1 luk (80g)
- 3 velike kasike ulja
- 1 velika kasika paradajz pirea
- 1 velika mrkva (70 g)
- so
- persun
- biber
- 650-700 ml vrele vode
Priprema
-
1
U vecem tiganju zagrijati ulje, pa proprziti minut-dvije luk sitno isjecen zajedno sa mrkvom na kolutove isjecena, i paradajz pireom.
-
2
Sad dodati paprike, zaciniti malo pa prziti sve mjesajuci, ako je potrebno doliti vode, ali vrlo malo.
-
3
Kad je paprika malo uprzena dodati rizu, zaciniti po ukusu, naliti sa vodom toliko da ogrezne pa na laganoj vatri kuhati.
-
4
Kad se pocinje zgusnjavati uliti svu vodu, i dodati narezak na vece kocke isjecen, ili po zelji, dobro izmjesati, ako se cini vise gusto doliti jos tekucine,
-
5
i kuhati toliko da riza omeksa.
Piletina sa Rizom i povrcem
Sastojci
- 300 g piletine na trake isjecene
- 1 srednji luk (60 g)
- 1 mrkva (75 g)
- 90 g rize
- 110 g svjeze isjeckanih rajcica
- 2 velike paprike (300 g) na kocke isjecene
- 500-600 ml vrele vode
- crvena mljevena paprika
- vegeta
- persun
- 3-4 velike kasike ulja
Priprema
-
1
Zagrijati u vecoj tavi ulje pa proprziti na sto sitnije isjecen crni luk zajedno sa rajcicama.
-
2
Dodati sa piletinu, zaciniti sa vegetom i uprziti je stalno mjesajuci par minuta, dok fino ne pobjeli.
-
3
Sad dodati mrkvu na kolutove ili cetvrtine isjeceu, kao i paprike, pa naliti sa malo vode, nekih 50 ml i mjesati cjelo vrjeme, da se i paprika fino uprzi.
-
4
Sad dodati rizu, smanjiti temperaturu, vatra ne smije biti jaka, naliti sa vise od polovine vrele vode, zavciniti sa zacinima i kuhati.Po potrebi pridodavati tekucine.
-
5
Ako vam se cini previse gusto po potrebi dodati vise tekucine, ali uvjek kad dodate tekucinu kuhati jos nekih 5 minuta, da se dobro sjedini, i dodati 1 malu kasiku paradajz pirea-po zelji.
Krompir Riza Corba
Sastojci
- 2 pileca bataka (190 g)
- 1 luk (60 g)
- 1 mrkva (60 g)
- 1 velika kasika paradajz pirea
- crvena mljevena paprika
- 2 velika krompira (280 g)
- 65 g rize
- 2 male kasike Fant smjese za Gulas i Paprikas
- vegeta
- persun
- 5 velikih kasika maslinovog ulja
- 1,200 l supe u kojoj se kuhala piletina
Priprema
-
1
Piletinu staviti u vecu posudu, naliti sa vodom, zaciniti sa vegetom, mljevenom crvenom paprikom i staviti 20-25 minuta da se kuha.
-
2
Piletinu izvaditi, oprati, odstraniti kozicu, meso isjeci na sitnije i ostaviti na stranu, supu sacuvati.
-
3
U vecohj posudi zagrijati ulje i proprziti luk zajedno sa paradajz pireom i mrkvom, dodati mesi i krompirice pa stalno mjesajuci uprziti malo, dodavajuci po potrebi malo supe, ne sve odjednom i krckati par minuta, paziti da ima dovoljno tekucine.
-
4
Nakon 10-tak minuta dodati rizu, fant masu i naliti sa svom supom, smanjiti vatru i kuhati dok sve fino ne omeksa.
-
5
Ako vam se ucini previse gusto doliti jos malo tekucine i kuhati par minuta dok se fino sjedini.
Corba mog djetinjstva
Sastojci
- 50 g butera
- 900 g krompira (na kocke)
- 1 crni luk (110g)
- 100 g mrkve (na vece kocke)
- 170 g sitno isjeckanog paradajza
- 80 g rize
- vegeta
- mljevena crvena paprika
- 1,300 ml vrele vode
- 1 velika kasika persuna
Priprema
-
1
Buter staviti u lonbac da se istopi.
-
2
Dodati luk, mrkvu i paradajz pa prziti par minuta da se dobro uprzi.
-
3
Sad dodati krompire i sve mjesajuci dobro uprziti,
-
4
zacinivsi vec sa vegetom i mljevenom paprikom.
-
5
Dok przite krompir dodavati sve po malo vrele vode, ne sve odjednom.
-
6
Sad smanjiti temeraturu na srednju, dodati rizu, i naliti sa ostatkom vode i kuhati dok sve fino ne omeksa.
-
7
Pred sami kraj dodati 1 veliku kasiku persuna, suhog.
Tjestenina u Finom Sosu
Sastojci
- 200 g mljevenog mesa
- 5-6 velikih kasika ulja
- 1 manji luk
- 1 cen bjelog luka
- 1 isjeckana rajcica (60g)
- 230 g tjestenine
- 1 velika kasika paradajz pirea
- 1/2 zute paprike (40g)
- vegeta
- 3-4 velike kasike kecapa
- 450 ml vrele vode
- 100 ml tecnog vrhnja
- edamer za posuti
Priprema
-
1
U vecoj tavi za´grijati ulje i proprziti oba luka na sto sitnije isjecena.
-
2
Sad mu dodati isjeckanu rajcicu, papriku, mljeveno meso,
-
3
zaciniti sa vegetom
-
4
í mjesati nekoliko minuta da se sve fino uprzi.
-
5
Sad, kad se meso vec fino uprzilo dodati spirala tjesteninu (ili po zelji),
-
6
naliti sa vodom i krckati na laganoj, srednjoj temperaturi.
-
7
Sad vec kad je tjestenina omeksala dodati tecno vrhnje i kecap, posoliti ako je potrebno, i kuhati jos nekih 5 minuta.
Krompirici u Finom Sosu
Sastojci
- 400 g manjih krompira
- 3 veca luka (250g,na sitno isjecenog)
- 150 g sampinjona (na polovine isjecenih)
- 200 g mljevenog mesa
- 6 kasika ulja
- 200 g isjeckanih rajcica
- vegeta
- ruzmarin
- timiyon
- mljevena,crvena paprika
- 150 ml tecnog vrhnja
- biber
Priprema
-
1
Krompir skuhati u posoljenoj vodi.
-
2
U vecoj tavi zagrijati ulje, dodati luk i meso, zaciniti sa vegetom,
-
3
mljevenom paprikom.
-
4
Mjesati da se uprzi nekoliko minuta.
-
5
Sad dodati isjeckane rajcice, sampinjone, dobro izmjesati i prziti da se sve fino sjedini, omeksa.
-
6
Sad dodati malo ruzmarina, timiyan, jos mljevene paprike,
-
7
krompir vec kuhan, pa sve fino izmjesati,
-
8
naliti sa tecnom vrhnjem i neka se jos krcka nekih 5-minuta.
Zapecene Snicle sa Sampinjonima
Sastojci
Priprema
-
1
Snicle poredjati u posudu u kojoj cete zapeci jelo, malo zaciniti sa vegetom preko i crnim biberom.
-
2
Luk isjeci na vece cetvrtine, sampinjone na snite pa raspodjeliti po mesu.
-
3
U dublju casu staviti tecno vrhnje, dodati mu persun, ruzmarin, crvenu papriku, vegete po ukusu, maslinovo ulje, malo bibera, veliku kasiku brasna i sve dobro izmjesati.
-
4
Preliti meso, sampinjone i luk sa pripremljenom smjesom, i malo izmjesati.
-
5
Staviti da se pece na 200°C dok meso fino ne omeksa-nekih 35-40 minuta, zavisi od pecnice.
Govedji Gulas
Sastojci
- 500 g govedjeg mesa
- 500 g crnog luka (isjecenog na vece kocke)
- 50 g butera
- 2-3 lista lorbera
- 2 manja bjela luka
- morska so
- isjeckani persun
- biber
- 1 velika kasika senfa
- 450 ml vrele vode
- Zaprska:
- 3 velike kasike ulja
- 2 velike kasike brasna
- 1 mala kasika sirceta
- 1 mala kasika puna crvene paprike
Priprema
-
1
Meso isjeci na vece kocke.
-
2
Zagrijati buter u vecoj serpi, pa meso ukratko proprziti sa svih strana da malo porumeni, malo posoliti, pa maci iz serpe, na tanjir.
-
3
Sad tome dodati luk, i proprziti, vatra ne smije biti jaka, na srednjoj temperaturi.
-
4
Sad ukratko maci sa stednjaka, dok pripremite zaprsku.Ulje zagrijati pa dodati sve mjesajuci da se dobije tecna masa.Maci sa stednjaka.
-
5
Sad serpu sa lukom vratiti na plamen pa dodati meso i odmah zaprsku, promjesati dobro i dodati lorber listove, i uprziti sve mjesajuci.
-
6
Sad naliti vodu, zaciniti sa persunom, biberom, dodati bjeli luk, senf i posoliti po ukusu.
-
7
Ostaviti na umjerenoj temperaturi da se krcka, povremeno promjesati.
-
8
Kuhati dok meso fino ne omeksa, nekih 1-1, 5 sata, zavisi do mesa.
Fina Corba sa piletinom
Sastojci
- 2 velike kasike ulja
- 250 g piletine
- 200 g rize
- 300 g graska
- 1 veci luk (100g) na sitnije isjeckan
- 1 veca mrkva (70-80 g) na kolutove
- 1 velika kasika paradajz pirea
- 1.600 ml vrele vode,sa dodatkom vegete
- crvena mljevena paprika
- isjeckani persun
- biber (za djecu ne stavljati)
Priprema
-
1
Ja uvjek stavim batake, ili piletinu po zelji, pa prokuham u vise vode, sa dodatkom vegete, crvene paprike, malo persuna.
-
2
Pa izvadim batake, odstranim kosti i kozicu i isjecem na sitnije, a vodu u kojoj se piletina kuhala ostavim na stranu za corbu, bolje ima ukus.
-
3
Zagrijati ulje u vecem loncu, pa prvo proprziti luk zajedno sa mrkvom i paradajz pireom.Sad dodati piletinu i malo proprziti dolivajuci supu u kojoj se kuhala piletina.
-
4
Sad dodati rizu i grasak, zaciniti po ukusu i naliti sa supom, smanjiti temperaturu i kuhati nekih 25-30 minuta, dok riza i grasak ne omeksaju.
-
5
Ako vam se cini previse gusto dodati jos supe ili vrele vode sa dodatkom malo vegete i malu kasiku cervene, mljevene paprike.
Fini umak sa Sampinjonima
Sastojci
- 240 g sampinjona
- 2 crne luka (115g)
- 4 velik kasike ulja
- so
- malo isjeckanog persuna
- biber
- 200 ml vrele vode
- 1 velika kasika brasna
- 1 kasika crvene mljevene paprike
- 50 ml tecne pavlake
Priprema
-
1
Zagrijati ulje u tiganju pa proprziti luk dok ne bude staklast.
-
2
Sad dodati sampinjone, posloliti, dodati biber i mljevenu papriku.
-
3
Sve varjacom mjesati da se fino uprzi.
-
4
Temperatura ne smije biti jaka.
-
5
Po potrebi dok przite dodavati vodu, od onih 200 ml.
-
6
Ako vam se cini pregusto, ko voli doliti jos vode.
-
7
Brasno pomjesati sa tecnom pavlakom i dodati masi,
-
8
krckati jos par minuta.
-
9
Prilog je kuhan kad sampinjoni fino omeksaju.
Fina supa sa rizom
Sastojci
- 240 g mljevenog mesa
- 1 luk (40g)
- 1 mrkva (50 g)
- 2 velike kasike ulja
- 1 velika kasika paradajz pirea
- vegeta
- 150 rize
- 1.400 ml vrele vode
- tymijon
- persun
Priprema
-
1
Luk isjeckati na sitno, sargarepu na kockice.Zagrijati ulje, proprziti luk zajedno sa sargarepom i paradajz pireom, dodati meso, dobro uprziti sve mjesajuci dodavajuci vrelu vodu koju ste zacinili sa vegetom.Vatra ne smije da je jaka.
-
2
Kad se meso dobro uprzilo dodati rizu, naliti sa vodomi kuhai dok riz ne meksa, ne bude gotova.
-
3
Po zelji dodato crvenu papriku, isjeckani suhi persun.
-
4
Ako vam se cini previse gustona kraju dodati jos vrele vode, i kuhti jos da se fino ujednaci.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар