среда, 30. април 2014.

mmmmm...variva..3

Paprikas sa Govedjim Narezkom

Sastojci

  •  1 konzerva govedjeg narezka Podravka (200g)
  •  2-3 paprike (290 g)
  •  100 g rize
  •  1 luk (80g)
  •  3 velike kasike ulja
  •  1 velika kasika paradajz pirea
  •  1 velika mrkva (70 g)
  •   so
  •   persun
  •   biber
  •  650-700 ml vrele vode

Priprema

  1. 1
    U vecem tiganju zagrijati ulje, pa proprziti minut-dvije luk sitno isjecen zajedno sa mrkvom na kolutove isjecena, i paradajz pireom.
  2. 2
    Sad dodati paprike, zaciniti malo pa prziti sve mjesajuci, ako je potrebno doliti vode, ali vrlo malo.
  3. 3
    Kad je paprika malo uprzena dodati rizu, zaciniti po ukusu, naliti sa vodom toliko da ogrezne pa na laganoj vatri kuhati.
  4. 4
    Kad se pocinje zgusnjavati uliti svu vodu, i dodati narezak na vece kocke isjecen, ili po zelji, dobro izmjesati, ako se cini vise gusto doliti jos tekucine,
  5. 5
    i kuhati toliko da riza omeksa.

Piletina sa Rizom i povrcem

Sastojci

  •  300 g piletine na trake isjecene
  •  1 srednji luk (60 g)
  •  1 mrkva (75 g)
  •  90 g rize
  •  110 g svjeze isjeckanih rajcica
  •  2 velike paprike (300 g) na kocke isjecene
  •  500-600 ml vrele vode
  •   crvena mljevena paprika
  •   vegeta
  •   persun
  •  3-4 velike kasike ulja

Priprema

  1. 1
    Zagrijati u vecoj tavi ulje pa proprziti na sto sitnije isjecen crni luk zajedno sa rajcicama.
  2. 2
    Dodati sa piletinu, zaciniti sa vegetom i uprziti je stalno mjesajuci par minuta, dok fino ne pobjeli.
  3. 3
    Sad dodati mrkvu na kolutove ili cetvrtine isjeceu, kao i paprike, pa naliti sa malo vode, nekih 50 ml i mjesati cjelo vrjeme, da se i paprika fino uprzi.
  4. 4
    Sad dodati rizu, smanjiti temperaturu, vatra ne smije biti jaka, naliti sa vise od polovine vrele vode, zavciniti sa zacinima i kuhati.Po potrebi pridodavati tekucine.
  5. 5
    Ako vam se cini previse gusto po potrebi dodati vise tekucine, ali uvjek kad dodate tekucinu kuhati jos nekih 5 minuta, da se dobro sjedini, i dodati 1 malu kasiku paradajz pirea-po zelji.                             

Krompir Riza Corba

Sastojci

  •  2 pileca bataka (190 g)
  •  1 luk (60 g)
  •  1 mrkva (60 g)
  •  1 velika kasika paradajz pirea
  •   crvena mljevena paprika
  •  2 velika krompira (280 g)
  •  65 g rize
  •  2 male kasike Fant smjese za Gulas i Paprikas
  •   vegeta
  •   persun
  •  5 velikih kasika maslinovog ulja
  •  1,200 l supe u kojoj se kuhala piletina

Priprema

  1. 1
    Piletinu staviti u vecu posudu, naliti sa vodom, zaciniti sa vegetom, mljevenom crvenom paprikom i staviti 20-25 minuta da se kuha.
  2. 2
    Piletinu izvaditi, oprati, odstraniti kozicu, meso isjeci na sitnije i ostaviti na stranu, supu sacuvati.
  3. 3
    U vecohj posudi zagrijati ulje i proprziti luk zajedno sa paradajz pireom i mrkvom, dodati mesi i krompirice pa stalno mjesajuci uprziti malo, dodavajuci po potrebi malo supe, ne sve odjednom i krckati par minuta, paziti da ima dovoljno tekucine.
  4. 4
    Nakon 10-tak minuta dodati rizu, fant masu i naliti sa svom supom, smanjiti vatru i kuhati dok sve fino ne omeksa.
  5. 5
    Ako vam se ucini previse gusto doliti jos malo tekucine i kuhati par minuta dok se fino sjedini.

Corba mog djetinjstva                            

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Buter staviti u lonbac da se istopi.
  2. 2
    Dodati luk, mrkvu i paradajz pa prziti par minuta da se dobro uprzi.
  3. 3
    Sad dodati krompire i sve mjesajuci dobro uprziti,
  4. 4
    zacinivsi vec sa vegetom i mljevenom paprikom.
  5. 5
    Dok przite krompir dodavati sve po malo vrele vode, ne sve odjednom.
  6. 6
    Sad smanjiti temeraturu na srednju, dodati rizu, i naliti sa ostatkom vode i kuhati dok sve fino ne omeksa.
  7. 7
    Pred sami kraj dodati 1 veliku kasiku persuna, suhog.

Tjestenina u Finom Sosu

Sastojci

  •  200 g mljevenog mesa
  •  5-6 velikih kasika ulja
  •  1 manji luk
  •  1 cen bjelog luka
  •  1 isjeckana rajcica (60g)
  •  230 g tjestenine
  •  1 velika kasika paradajz pirea
  •  1/2 zute paprike (40g)
  •   vegeta
  •  3-4 velike kasike kecapa
  •  450 ml vrele vode
  •  100 ml tecnog vrhnja
  •   edamer za posuti

Priprema

  1. 1
    U vecoj tavi za´grijati ulje i proprziti oba luka na sto sitnije isjecena.
  2. 2
    Sad mu dodati isjeckanu rajcicu, papriku, mljeveno meso,
  3. 3
    zaciniti sa vegetom
  4. 4
    í mjesati nekoliko minuta da se sve fino uprzi.
  5. 5
    Sad, kad se meso vec fino uprzilo dodati spirala tjesteninu (ili po zelji),
  6. 6
    naliti sa vodom i krckati na laganoj, srednjoj temperaturi.
  7. 7
    Sad vec kad je tjestenina omeksala dodati tecno vrhnje i kecap, posoliti ako je potrebno, i kuhati jos nekih 5 minuta.

Krompirici u Finom Sosu

Sastojci

  •  400 g manjih krompira
  •  3 veca luka (250g,na sitno isjecenog)
  •  150 g sampinjona (na polovine isjecenih)
  •  200 g mljevenog mesa
  •  6 kasika ulja
  •  200 g isjeckanih rajcica
  •   vegeta
  •   ruzmarin
  •   timiyon
  •   mljevena,crvena paprika
  •  150 ml tecnog vrhnja
  •   biber

Priprema

  1. 1
    Krompir skuhati u posoljenoj vodi.
  2. 2
    U vecoj tavi zagrijati ulje, dodati luk i meso, zaciniti sa vegetom,
  3. 3
    mljevenom paprikom.
  4. 4
    Mjesati da se uprzi nekoliko minuta.
  5. 5
    Sad dodati isjeckane rajcice, sampinjone, dobro izmjesati i prziti da se sve fino sjedini, omeksa.
  6. 6
    Sad dodati malo ruzmarina, timiyan, jos mljevene paprike,
  7. 7
    krompir vec kuhan, pa sve fino izmjesati,
  8. 8
    naliti sa tecnom vrhnjem i neka se jos krcka nekih 5-minuta.

                                 Zapecene Snicle sa Sampinjonima

Sastojci

  •  8-9 tankih snicli (govedina,teletina ili po zelji oko 480g)
  •  2 crna luka
  •  200 g sampinjona
  •   malo persuna
  •   biber
  •   vegeta
  •  300 ml tecnog vrhnja
  •  1 velika kasika mljevene,crvene paprike
  •   Timijon
  •  2 velike kasike maslinovog ulja
  •   po zelji ruzmarina

Priprema

  1. 1
    Snicle poredjati u posudu u kojoj cete zapeci jelo, malo zaciniti sa vegetom preko i crnim biberom.
  2. 2
    Luk isjeci na vece cetvrtine, sampinjone na snite pa raspodjeliti po mesu.
  3. 3
    U dublju casu staviti tecno vrhnje, dodati mu persun, ruzmarin, crvenu papriku, vegete po ukusu, maslinovo ulje, malo bibera, veliku kasiku brasna i sve dobro izmjesati.
  4. 4
    Preliti meso, sampinjone i luk sa pripremljenom smjesom, i malo izmjesati.
  5. 5
    Staviti da se pece na 200°C dok meso fino ne omeksa-nekih 35-40 minuta, zavisi od pecnice.                             

     Govedji Gulas

    Govedji Gulas

    Sastojci

    •  500 g govedjeg mesa
    •  500 g crnog luka (isjecenog na vece kocke)
    •  50 g butera
    •  2-3 lista lorbera
    •  2 manja bjela luka
    •   morska so
    •   isjeckani persun
    •   biber
    •  1 velika kasika senfa
    •  450 ml vrele vode
    •  Zaprska:
    •  3 velike kasike ulja
    •  2 velike kasike brasna
    •  1 mala kasika sirceta
    •  1 mala kasika puna crvene paprike

    Priprema

    1. 1
      Meso isjeci na vece kocke.
    2. 2
      Zagrijati buter u vecoj serpi, pa meso ukratko proprziti sa svih strana da malo porumeni, malo posoliti, pa maci iz serpe, na tanjir.
    3. 3
      Sad tome dodati luk, i proprziti, vatra ne smije biti jaka, na srednjoj temperaturi.
    4. 4
      Sad ukratko maci sa stednjaka, dok pripremite zaprsku.Ulje zagrijati pa dodati sve mjesajuci da se dobije tecna masa.Maci sa stednjaka.
    5. 5
      Sad serpu sa lukom vratiti na plamen pa dodati meso i odmah zaprsku, promjesati dobro i dodati lorber listove, i uprziti sve mjesajuci.
    6. 6
      Sad naliti vodu, zaciniti sa persunom, biberom, dodati bjeli luk, senf i posoliti po ukusu.
    7. 7
      Ostaviti na umjerenoj temperaturi da se krcka, povremeno promjesati.
    8. 8
      Kuhati dok meso fino ne omeksa, nekih 1-1, 5 sata, zavisi do mesa.

     Fina Corba sa piletinom

    Fina Corba za rucak

    Sastojci

    •  2 velike kasike ulja
    •  250 g piletine
    •  200 g rize
    •  300 g graska
    •  1 veci luk (100g) na sitnije isjeckan
    •  1 veca mrkva (70-80 g) na kolutove
    •  1 velika kasika paradajz pirea
    •  1.600 ml vrele vode,sa dodatkom vegete
    •   crvena mljevena paprika
    •   isjeckani persun
    •   biber (za djecu ne stavljati)

    Priprema

    1. 1
      Ja uvjek stavim batake, ili piletinu po zelji, pa prokuham u vise vode, sa dodatkom vegete, crvene paprike, malo persuna.
    2. 2
      Pa izvadim batake, odstranim kosti i kozicu i isjecem na sitnije, a vodu u kojoj se piletina kuhala ostavim na stranu za corbu, bolje ima ukus.
    3. 3
      Zagrijati ulje u vecem loncu, pa prvo proprziti luk zajedno sa mrkvom i paradajz pireom.Sad dodati piletinu i malo proprziti dolivajuci supu u kojoj se kuhala piletina.
    4. 4
      Sad dodati rizu i grasak, zaciniti po ukusu i naliti sa supom, smanjiti temperaturu i kuhati nekih 25-30 minuta, dok riza i grasak ne omeksaju.
    5. 5
      Ako vam se cini previse gusto dodati jos supe ili vrele vode sa dodatkom malo vegete i malu kasiku cervene, mljevene paprike.

    Fini umak sa Sampinjonima               

    Umak od Sampinjona

    Sastojci

    •  240 g sampinjona
    •  2 crne luka (115g)
    •  4 velik kasike ulja
    •   so
    •   malo isjeckanog persuna
    •   biber
    •  200 ml vrele vode
    •  1 velika kasika brasna
    •  1 kasika crvene mljevene paprike
    •  50 ml tecne pavlake

    Priprema

    1. 1
      Zagrijati ulje u tiganju pa proprziti luk dok ne bude staklast.
    2. 2
      Sad dodati sampinjone, posloliti, dodati biber i mljevenu papriku.
    3. 3
      Sve varjacom mjesati da se fino uprzi.
    4. 4
      Temperatura ne smije biti jaka.
    5. 5
      Po potrebi dok przite dodavati vodu, od onih 200 ml.
    6. 6
      Ako vam se cini pregusto, ko voli doliti jos vode.
    7. 7
      Brasno pomjesati sa tecnom pavlakom i dodati masi,
    8. 8
      krckati jos par minuta.
    9. 9
      Prilog je kuhan kad sampinjoni fino omeksaju.                        

    Fina supa sa rizomFina supa sa pirincem

    Sastojci

    Priprema

      1. 1
        Luk isjeckati na sitno, sargarepu na kockice.Zagrijati ulje, proprziti luk zajedno sa sargarepom i paradajz pireom, dodati meso, dobro uprziti sve mjesajuci dodavajuci vrelu vodu koju ste zacinili sa vegetom.Vatra ne smije da je jaka.
      2. 2
        Kad se meso dobro uprzilo dodati rizu, naliti sa vodomi kuhai dok riz ne meksa, ne bude gotova.
      3. 3
        Po zelji dodato crvenu papriku, isjeckani suhi persun.
      4. 4
        Ako vam se cini previse gustona kraju dodati jos vrele vode, i kuhti jos da se fino ujednaci. 

Нема коментара:

Постави коментар