среда, 30. април 2014.

Mmmmmm....variva...4

 Tjestenina sa mljevenim mesom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Ulje zagrijati u vecem tiganju.Dodati luk i paradajz pire, malo proprziti pa dodati mljeveno meso, zaciniti odmah sa timyanom, vegetom.Mjesati da se fino uprzi dodavajuci vrelu vodu (ali po malo, ne sve odjednom).Kad je se sve fino uprzilo dodati sad tjesteninu (koristila sam male skoljke, djeci omiljena).Naliti sa vodom, zaciniti sa vegetom i persunom i na blagoj vatri krckati.Nakon 10minuta uliti tecnu pavlaku i dodati kecap, kuhati toliko da tjestenina bude gotova.

Krompir omlet

Sastojci

  •  4 veca skuhana krompira
  •  5 velikih kasika ulja
  •  2 manja luka
  •  250g kobasice,ili virsli,kako ko voli(na kolutove)
  •  1 veci paradajz(na sitno isjecen)
  •  4 jaja
  •  100ml tecne pavlake
  •   so,biber,majoran
  •   persun

Priprema

  1. Krompir vec skuhan isjeci na kocke.Ulje zagrijati, luk malo proprziti, dodati kobasicu, malo proprziti, pa zatim krompir(lagana vatra),paradajz na sitno.Da se krcka, zaciniti.Pripremiti:Jaja u jednu posudu pomjesati sa tekucom pavlakom, biberom, soli i persunom, pa preliti preko krompir mase, prziti dok se fino sve ne sjedini, jaja ne isprze fino.Ukrasiti sa persunom, ili po zelji.                             

Supa sa piletinom

Supa sa piletinom

Sastojci

Priprema

  1. Batake staviti u serpu, naliti vode da se fino prekriju, staviti na sporet da se to kuha oko 20-30 minuta, posoliti prije, i staviti 1 veliku kasiku aleve paprike, i sargarepu isjeckanu na kockice.Sad pripremiti luk na sitno isjeckati, krompir po zelji na kocke, pirinac oprati i da odstoj u mlakoj vodi dok se bataci kuhaju.Kad su gotovi, izvaditi batake iz supe u kojoj su se kuhali, odstraniti im kozicu, i kosti, meso isjeckati na kockice.U drugu serpu, u kojoj ce se supa kuhati zagrijati ulje, proprziti luk, pa dodati piletinu isjeckanu na kockice, paradajz pire, i naliti sa 1 kutljacom supe u kojoj su se kuhali bataci.To vrlo malo krckati, pa dodati krompir, i opet naljevati sa supom, po potrebi, paziti samo da ne zagori, vatru smanjiti.Nakom 10 minuta krckanja, dodati pirinac, i sve fino izmjesati, naliti da bude fino corbasto, ali ne previse.Dodati vegetu, i zacine po zelji, ako se utrosi sva supa, a bude previse gusto naliti sa vrelom vodom.

Loptice sa tjesteninom

Sastojci

  •  200-300 g mljevenog mesa
  •  1 mala glavica crnog luka
  •  1 jaje
  •   so
  •  1 kasika paradajz pirea
  •  2 kasike prezle
  •  1 casa malih makarona (casa 200 ml)
  •  100 g feta sira
  •  100 ml tecne pavlake
  •   vrela voda sa dodtkom vegete
  •  2 velike kasike maslinovog ulja
  •  1 veca paprika

Priprema

  1. Za loptice:Pomjesati meso sa jajetom, prezlama, isitnjenim lukom, paradajz pireom, posoliti, praviti manje loptice svaku uvaljivati u prezle.U vecem tiganju zagrijati 2 velike kasike maslinovog ulja, staviti loptice i fino ih proprziti, oko 5 minuta, zatim dodati ppriku isjecenu na kockice, fino da se malo zaprzi (vatra mora biti na srednjoj temperaturi).Sad doliti vrlo malo vode, pa dodati tjesteninu, malo izmjesti i sad nasuti toliko vode da ogrezne, i ostaviti da se krcka.Kad je tjestenina vec gotova na samom kraju dodati sir, izmrvljen preko i tecnu pavlaku, i toliko dugo da se krcka dasesav sir otopi.Ukrasiti isjeckanim persunom.

neobicni rucak              

Sastojci

  •  500g Mljevenog mesa(ili kolicina po zelji)
  •  1 crni luk
  •   isjeckani svjezi persun
  •  2 velike kasike paradajz pirea
  •   so,biber,vegeta
  •   paprike po zelji(ja sam stavila 1 crvenu,i jednu zutu)
  •  250 do 300 tecne pavlake
  •   ulje
  •  3 velike kasike prezle
  •  1 jaje
  •   brasno za uvaljati

Priprema

  1. Meso pomjesati sa isjeckanim lukom, jajom, paradajz pireom, zacinima po ukusu, persun sitno isjeckan, i prezlom..Sve fino rukom izraditi, praviti male loptice, uvaljati svaku u brasno, i kad su sve gotove, rumrno prziti na ulju.Temperatura ne smije biti puno jaka.Kad su vec rumene, nasuti tecnu pavlaku, dodati paprike isjeckane na sitno, ili krupnij, kako ko voli, da se krcka dok paprike ne omeksaju.Ako je suvise zitko, dodati se moze jos tecne pavlake.Ja jos isjeckam persun, pa dodam preko.                             

Krompir sa Mljevenim MesomKrompiri sa mljevenim mesom

Sastojci

Priprema

    1. 1
      Krompir sjeci na kolutove,lik na sto sitnije.
      U vecem tiganju zagrijati ulje te prziti kratko luk kome cete dodati mljeveno meso,odmah posoliti i mjesati da se fino uprzi.
      Dodati sad pasirane rajcice,krompir i zaciniti sa vegetom,persunom,paprikom,mjesati par minuta.
    2. 2
      Vodu pomjesati dobro sa brasnom i jajima pa zajedno sa vrhnjem dodati krompir smjesi i pustiti oko 5 minuta da se kuha (cjelo vrjeme mjesati)
    3. 3
      Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C
      Krompir meso smjesu usuti u posudu u kojoj cete peci (prethodno premazanu sa malo ulja)preko raspodjeliti usitnjeni sir i staviti da s pece 40-45 minuta,zavisi do krompira da li su peceni,ja uvjek vilicom probam.

Нема коментара:

Постави коментар