SUNĐERASTA JOGURT GIBANICA
Ne znam koja je tačna definicija gibanice, ali za mene se pite motaju, a
gibanice slažu, onako u redovima filuju ili pak gužvaju. Htela sam da
napravim neku laganiju verziju uz koju bi se moglo još po nešto bocnuti i
namazati pa sam kao osnovu uzela recept iz prethodnog posta za Harmonika pitu (pitu sa jogurtom).
Pošto je ona gnjecavija i poprilično niska dodala sam griz u testo i
povećala količinu ulja jer ona to traži. Onda sam se setila Majinog
posta o Naopakoj gibanici gde je ona iskoristila ideju sa jednog bugarskog bloga gde se gibanica nakon pečenja onako dok je još vruća okrene naopačke dok se hladi i dobila ovo što vidite na slici.
Štos je samo da se pleh ne podmazuje da vam gibanica ne izleti iz
tepsije. Slobodno možete dodati i sir u nju, ali krupno mrvljen, jer se
onaj sitan zagubi u korama i ne primeti se. Ova verzija je lagana i
vazdušasta kao što se i vidi. Iako ima mlečnih proizvoda mislim da može
duže da stoji na sobnoj temperaturi, a da bude bezbedna, što je recimo
pogodno ako idete na put. Ko voli bogate, nafilovane pite nek se drži
svog recepta.
SUNĐERASTA JOGURT GIBANICA
za pleh unutrašnjih dimenzija dna 20x35cm
500g kora za pitu
600ml jogurta
180g kisele pavlake 20%mm
150g ulja
6 jaja
100g griza
1-2 kašičice soli
10g praška za pecivo
Spojite sve gore navedene sastojke osim kora. Gužvajte jednu po jednu
koru u lopticu i umačite ih u mlečnu smesu. Ređajte namočene kore jednu
do druge u pleh koji niste podmazali (ako podmažete gibanica će ispasti
prilikom okretanja).
Uključite rernu na 200 stepeni i za to vreme stavite gibanicu do rerne
(ne na njoj). Pecite na žici ispod sredine rerne oko oko 45 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар