петак, 28. март 2014.

PASULJ SA SUVIM REBRIMA

Jelo koje svi znamo, neko ga voli više od pečenja, ali kod nas u kući je nekako pomalo zaboravljeno. Danima sam tražila pravi pasulj, priznaćete da kod nas ima svakakvih vrsta ali malo dobrih, i onda mi je superug kupio pasulj u Čačku :) Naravno, Čačanin uvek hvali svoj kraj i pproizvode s tim geografskim poreklom. Nisam baš sigurna da je pasulj čačanski, svi tako govore a ono bude uvozni, ali ipak je dobar i ukus jela je približan onom koji pamtim iz detinjstva dok za uvozni pasulj nismo ni znali. Jelo se brzo sprema, nema tu neke velike mudrosti ali svaka domaćica ima neku svoju tajnu...Ili je to možda ipak samo izgovor ako pasulj ne uspe?!

  Potrebno:

500 g pasulja
300 g suvih svinjskih rebara
2 glavine crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna 1 kašika masti
1 list lorbera
4-5 zrna bibera
malo sušenog lista nane
 aleva paprika
 so ili začin po želji

  Priprema:
 Uveče pasulj otrebiti, oprati, staviti u lonac i naliti hladnom vodom. Sutradan staviti na ringlu i pustiti da voda provri, prosuti vodu, ponovo naliti hladnom vodom i staviti ga da se kuva. Kada malo prokuva, ocediti i baciti vodu, pa naliti vrelom vodom.

Dodati isečen crni i beli luk, list lorbera, biber u zrnu, suva rebra, prethodno oprana tolom vodom, i kuvati. Pasulj kuvati na tihoj vatri dok ne bude mekan, a potom ga zapržiti.

Pre zaprške dodati par suvih listova nane da pasulj manje smeta nežnim stomacima. U tiganj staviti mast ili ulje, zagrejati i dodati brašno. Kada brašno u zapršci porumeni, dodati pola kašičice aleve paprike, promešati, sipati u pasulj i ostaviti da se kuva na tihoj vatri još 5-6 minuta.

Pri kraju kuvanja posoliti po ukusu.

 Obavezno baciti prvu vodu kod kuvanja jer tako jelo postaje lakše za varenje, a nana je tu da još malo učini pasulj svarljivijim.

 Služiti uz salatu po želji, a u ovim zimskim mesecima je to kupus ribanac ili turšija :)

Нема коментара:

Постави коментар