петак, 28. март 2014.

Palačinke


Ne znam da li više volim da ih jedem ili da ih pravim, ili da uživam gledajući kako ih drugi jedu. A nemam ništa protiv ni kad mi pritom udele po neki kompliment ;)

Pravim ih uvek po meri. Prošlo je neko vreme dok nisam došla do idealne mere, tj. razmere sastojaka. Ranije sam pravila sa malo manje tečnosti, pa bih tokom pečenja uvek dodavala još vode u testo, tek kasnije sam došla do dobre mere za tečnost.

Da bi palačinke bile lepe, tanke, mekane i rastegljive bitne su dve stvari - da je testo prilično retko, i da se peku kratko. Ovo drugo uslovljava da je tiganj dobar. Za mene je jedini dobar tiganj Tefal sa debljim dnom. Oni stalno menjaju imena linijama svojih proizvoda, ali u osnovi, uvek je to isti tiganj, sa dnom debljine 4 mm. Probala sam par puta i u drugim tiganjima da pravim palačinke ali nisam postigla da budu ovako lepe. Možda je ovo više stvar navike i prakse, ali ja ne počinjem da pravim palačinke ako nemam ovaj tiganj. Ne gubite vreme sa tiganjima sa pijace, ima sad gomila tih turskih ili kineskih ili koznačijih, svi oni lepo izgledaju, ali toliko su loši da bi na njima trebalo da piše da su za jednokratnu upotrebu. Čak i Tefal, onaj sa tankim dnom, je bezveze. Izvitoperi se brzo i onda imate ispupčenje na sredini, i na takvom tiganju je teže i razliti palačinku i pečenje je neravnomerno, a i brže zagorevaju jer je dno tanko.

Kad se testo zamesi delovaće retko. Tako i treba da bude. Retko testo će se lako razlivati po tiganju i daće tanke palačinke. Kratko pečenje će im očuvati mekoću i elastičnost. Palačinka mora da se falta poput zavese, nikako da stoji kruto.


Ja blago nauljim tiganj pre izlivanja svake palačinke. To radim tako što u jednu šoljicu za crnu kafu sipam malo ulja, a onda ulje vadim malom metalnom kašičicom, onom koja se nekad služila za mešanje crne kafe. Recimo da zaprema 4-5 puta manje nego obična kafena kašičica. Kad kapnem ulje, razlivam testo. Ovaj deo ide dosta lako jer je testo retko.

Vatra ne sme biti prejaka. Ja pečem na petici, na skali od jedan do šest. Ako je jaka vatra ostaju mi rupice na palačinkama i naravno, lakše zagore tj. prepeku se. Radim na dva tiganja pa sve ide jako brzo.


Sa prve strane pečem dok ivice ne počnu da se odvajaju. Čim mogu da je okrenem to i radim. Lično nisam vešta sa bacanjem, pa se služim širokom plastičnom rešetkom. Protresem malo tiganj napred-nazad da se palačinka cela odvoji od dna, pa podvučem rešetku i brzo prevrnem. Sa druge strane pečem samo nekoliko sekundi, 10 maksimum, koliko da malo dobije boju. Palačinka pri pečenju dobija mehuriće - znak da je testo dobro.


Ovakve palačinke su divne i mekane i drugi dan, i treći dan. Samo treba ivice zaštititi od sušenja tj. pokriti palačinke plastičnom folijom ili ceo tanjir staviti u plastičnu kesu. Pokrivati ih tek kad se prohlade, da se ne bi potparile. Ako se potpare hoće da se cepaju prilikom odvajanja sa gomile.

Samo još da pomenem, da vam za pripremu testa ne treba mikser, jer se grudvice izbegavaju na taj način što se testo najpre zamesi u onoj gustini koju je lako varjačom izraditi glatko, a onda samo razređuje ostatkom tečnosti. Sve ide jako brzo. Kad radim na dva tiganja, treba mi 20 minuta za 20 palačinki, sa sve pripremom testa. Ja stvarno ne znam šta bih drugo mogla da spremim za 20 minuta. Zato su mi palačinke uvek kec iz rukava kad treba brzinski napraviti nešto slatko, ali i kad treba počastiti vojsku ljudi...

Dalje je stvar ukusa, prilike, mašte, inspiracije... Eurocrem je punjenje broj jedan, odmah iza na listi omiljenih su mi palačinke sa kristal šećerom i orasima.


Sastojci:
1 jaje
200 g mekog brašna
prstohvat soli
225 ml mleka
225 ml vode
malo ulja za podmazivanje tiganja

Postupak:
1. U sud sipati brašno, jaje i polovinu jedne tečnosti. Razmutiti varjačom da se dobije glatko testo bez grudvica. Dodati ostalu tečnost, u dva-tri navrata.
2. Dobar teflonski tiganj nauljiti sa par kapi ulja pre svakog izlivanja testa. Jednu kutlaču testa sipati na tiganj i brzo razliti. Peći sa jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju i odmah okrenuti. Sa druge strane peći bukvalno 10 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mere dobije se 9-10 palačinki.

Napomena: odnos mleka i vode može biti i drugačiji, samo neka u zbiru bude 450 ml tečnosti.

Нема коментара:

Постави коментар