понедељак, 31. март 2014.

 Crnac bez jaja




Otkad mi je prijateljica dala recept za ovaj odličan kolač, skoro da i ne pečemo druge kolače. Svi su oduševljeni njime, a pogotovo djeca. Recept je jednostavan, a kolač je najbolji dok je još topli. Ovo je definitivno najbolji čokoladni kolač koji sam ikad jela.
Za biskvit je potrebno:
  • 3 čvrsta jogurta (3×180 g)
  • 3 jogurtove čašice pšeničnog glatkog brašna tipa 550
  • 2 čaše od jogurta šećera
  • 1 čašicu od jogurta ulja
  • 3 velike žlice kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  1. Mikserom najvećom brzinom pomiješajte sastojke te ih izlijte u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.
  2. Ispecite biskvit te ga narežite na kockice.
  3. Za glazuru u receptu piše 150 g maslaca, 150 g čokolade za kuhanje, 120 g šećera te 120 ml mlijeka no mi volimo da te glazure koja je zapravo više nalik preljevu ima dosta pa obično stavim u duploj količini margarina i čokolade za kuhanje. Šećera stavim vrlo malo, ali mlijeka čak i 3 – 4 dl. Slobodno napravite glazuru u količinama koje pišu pa ako će vam se činiti premalo kad nalijete na razrezani kolač napravite još jednu glazuru i nalijte na kolač. Prvo otopite margarin, a zatim mu dodajte čokoladu i šećer i nalijte mlijeko. Kad se sastojci otope i kad glazura zavri, izlijte je na kolač. Malo ohladite i razrežite.

                                     kasato torta


    kasato torta

    Sastojci

    • potrebno

    •  300gr biskota/keksa/-lomljenog na komade
    •  150-200gr seckanih-tucanih oraha
    •  150 gr seckanih zele bonbona u boji
    •  150gr suhog grozdza,potopljenog u rumu
    •  50-100gr seckane suhe smokve
    •  50-100gr seckane i suhe urme
    •  200gr cokolade-crne
    •  250gr putera/maslac/
    •  250gr secera u prahu
    •  malo /oko 100ml/ mljeka
    •  1-2 zlice-velike rum
    • za prelivanje/po zelji jedna stvar/

    •  2 paketica slag kreme/ili slag pene/
    •  ili 150gr crne ili bjele cokolade
    •  2-3 zlice-velike ulkje/za otopljenje cokolade/
    •  oko 50gr krupno seckane i potprcene orahe

    Priprema


    1. 1
      Suho grozdze ocistite i potopite ga u rum, da odstoji nekoliko casa/moze i preko noci/.
    2. 2 kasato torta-priprema 
      Ocistene smokve, urme i orahe naseckajte i stavite u jednu dublju posudu/ja orahe jedan deo sameljem i tako dodam u smjesi/.sve ovo pomjesajte sa ocedzenim grozdzicama i naseckanim zele bonbonama.Pomesajte
    3. 3 kasato torta-priprema 
      Kekse krupno nalomite i stavite u drugi duboki sud.Prelijte sa ono malo mljeka-toplog i rumom pa pomesajte
    4. 4
      U dubokoj posudi stavite puter/maslac/,dodajte secer i po zelji vanilin secer/ovo nisam dodala u sastojke jer je po zelji/i mutite sa mikserom dok ne dobijete finu penastu masu.
    5. 5 kasato torta-priprema 
      Cokoladu rastopite i dodajte u razmuceni puter i miksajte dok se ne svrze.
    6. 6
      Suho voce i lomljene kekse spojite zajedno, promesajte pa dodajte puter sa cokoladom i pomesajte da se sve dobro svrze.
    7. 7 kasato torta-priprema 
      Duboki i dogunjasti kalup za soleni keks, nakvasite ga i prekrijte sa najlon folijom.Dobivenu smesu kasato torte rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostali supline u samu tortu, pa prekrijte je na dno sa najlon folijom i stavite u frizider preko noci/ili u zamrzivacu oko 4-5 casa/.
    8. 8
      Kada se ohladi i stvrdne ,sklonite najlon foliju sa dna i prevrnite je na ciniju za tortu.
    9. 9
      Prelivanje
    10. 10
      Ako zelite tortu sa slag kremom mozete ptipremiti gotovu slag kremu ili slag penu, ali sa malo manje mljeka /oko 2/3 kolicine potrebnog mljeka/i prekrijte celu tortu.
    11. 11 kasato torta 
      ILI ako zelite kasato tortu kao suhi kolac ,onda rastopite cokoladu sa malo ulja i prelijte celi kolac, pa posipajte ga sa prepecenim orahom.

Нема коментара:

Постави коментар