Crnac bez jaja
Otkad
mi je prijateljica dala recept za ovaj odličan kolač, skoro da i ne
pečemo druge kolače. Svi su oduševljeni njime, a pogotovo djeca. Recept
je jednostavan, a kolač je najbolji dok je još topli. Ovo je definitivno
najbolji čokoladni kolač koji sam ikad jela.
Za biskvit je potrebno:
- 3 čvrsta jogurta (3×180 g)
- 3 jogurtove čašice pšeničnog glatkog brašna tipa 550
- 2 čaše od jogurta šećera
- 1 čašicu od jogurta ulja
- 3 velike žlice kakaa
- 2 žličice sode bikarbone
- Mikserom najvećom brzinom pomiješajte sastojke te ih izlijte u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.
- Ispecite biskvit te ga narežite na kockice.
- Za glazuru u
receptu piše 150 g maslaca, 150 g čokolade za kuhanje, 120 g šećera te
120 ml mlijeka no mi volimo da te glazure koja je zapravo više nalik
preljevu ima dosta pa obično stavim u duploj količini margarina i
čokolade za kuhanje. Šećera stavim vrlo malo, ali mlijeka čak i 3 – 4
dl. Slobodno napravite glazuru u količinama koje pišu pa ako će vam se
činiti premalo kad nalijete na razrezani kolač napravite još jednu
glazuru i nalijte na kolač. Prvo otopite margarin, a zatim mu dodajte
čokoladu i šećer i nalijte mlijeko. Kad se sastojci otope i kad glazura
zavri, izlijte je na kolač. Malo ohladite i razrežite.
kasato torta
Sastojci
potrebno
- 300gr biskota/keksa/-lomljenog na komade
- 150-200gr seckanih-tucanih oraha
- 150 gr seckanih zele bonbona u boji
- 150gr suhog grozdza,potopljenog u rumu
- 50-100gr seckane suhe smokve
- 50-100gr seckane i suhe urme
- 200gr cokolade-crne
- 250gr putera/maslac/
- 250gr secera u prahu
- malo /oko 100ml/ mljeka
- 1-2 zlice-velike rum
za prelivanje/po zelji jedna stvar/
- 2 paketica slag kreme/ili slag pene/
- ili 150gr crne ili bjele cokolade
- 2-3 zlice-velike ulkje/za otopljenje cokolade/
- oko 50gr krupno seckane i potprcene orahe
Priprema
-
1
Suho grozdze ocistite i potopite ga u rum, da odstoji nekoliko casa/moze i preko noci/.
-
2
Ocistene smokve, urme i orahe naseckajte i stavite u jednu dublju posudu/ja orahe jedan deo sameljem i tako dodam u smjesi/.sve ovo pomjesajte sa ocedzenim grozdzicama i naseckanim zele bonbonama.Pomesajte
-
3
Kekse krupno nalomite i stavite u drugi duboki sud.Prelijte sa ono malo mljeka-toplog i rumom pa pomesajte
-
4
U dubokoj posudi stavite puter/maslac/,dodajte secer i po zelji vanilin secer/ovo nisam dodala u sastojke jer je po zelji/i mutite sa mikserom dok ne dobijete finu penastu masu.
-
5
Cokoladu rastopite i dodajte u razmuceni puter i miksajte dok se ne svrze.
-
6
Suho voce i lomljene kekse spojite zajedno, promesajte pa dodajte puter sa cokoladom i pomesajte da se sve dobro svrze.
-
7
Duboki i dogunjasti kalup za soleni keks, nakvasite ga i prekrijte sa najlon folijom.Dobivenu smesu kasato torte rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostali supline u samu tortu, pa prekrijte je na dno sa najlon folijom i stavite u frizider preko noci/ili u zamrzivacu oko 4-5 casa/.
-
8
Kada se ohladi i stvrdne ,sklonite najlon foliju sa dna i prevrnite je na ciniju za tortu.
-
9
Prelivanje
-
10
Ako zelite tortu sa slag kremom mozete ptipremiti gotovu slag kremu ili slag penu, ali sa malo manje mljeka /oko 2/3 kolicine potrebnog mljeka/i prekrijte celu tortu.
-
11
ILI ako zelite kasato tortu kao suhi kolac ,onda rastopite cokoladu sa malo ulja i prelijte celi kolac, pa posipajte ga sa prepecenim orahom.
Нема коментара:
Постави коментар