петак, 28. март 2014.

Baklava sa brusnicama i lešnicima



Jedna neobična ali veoma ukusna baklava.


Za baklavu sa brusnicama i lešnicima je potrebno:
Baklava sa brusnicama



1 kg kora za pitu,
5 jaja,
500 g šećera,
2 čaše jogurta,
2 čaše ulja,
2 kesice praška za pecivo,
1 kesica vanil šećera.
100 g suvih brusnica,
Baklava sa lešnicima300 g mlevenih lešnika.


Za sirup:


1,4 l vode,
500 g šećera,
1 kesica vanil šećera,
1 limun.



Baklavu sa brusnicama i lešnicima pripremiti na sledeći način:

Baklava sa jogurtom i brusnicama 

Mikserom umutiti jaja sa šećerom pa dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i vanil šećer.

Pleh podmazati uljem pa slagati kore.

Svaku koru premazati pripremljenim filom a svaku drugu posipati mlevenim lešnicima.

Na polovini filovanja, na koru rasporediti brusnice i malo više lešnika nego na ostalim korama.

Meka i sočna baklavaPostupak ponavljati dok ne bude uttrošen sav materijal.

Baklavu pre pečenja iseći na četvorouglove ili trouglove.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 ◦C dok ne porumeni.

Ušpnovati vodu sa 500 g šećera.

Pečenu vrelu baklavu preliti vrućim sirupom.

Posuti vanil šećerom i poprskati sokom od limuna.

Нема коментара:

Постави коментар