Dobra stara vremena: Ovako su jele naše bake
. Zato smo otvorili bakin kuvar i zapahnuo nas je miris domaćih jela, mućkalica, slasnog pasulja, podvarka, kupusa, đuveča...
LESKOVAČKA MUĆKALICA
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
500 g svinjetine, 1 glavica crnog luka, 3 paradajza, 3 zelene ili žute paprike, tucana ljuta paprika, so, biber, list peršuna.
PRIPREMA:
Od mesa napravite ražnjiće i ispecite na roštilju. Luk, papriku i paradajz isecite i upržite. Kada luk poprimi rumenu boju začinite solju, biberom, sitno seckanim peršunovim listom i ljutom paprikom. Dinstajte dok povrće ne omekša, pa kada omekša dodajte meso i kratko prodinstajte. Servirajte toplo.
TARANA SA PILETINOM I POVRĆEMPOTREBNO JE:
500 g pilećeg belog mesa, 2 glavice crnog luka, 3 paprike, 700 g paradajza, 200 g tarane, malo ulja, po ukusu začini.
PRIPREMA:
Iseckajte luk, meso i papriku na male kockice. Paradajz prelijte kipućom vodom i ostavite da stoji malo kako bi se lakše skinula kora. U tiganj stavite luk da se prži sa malo ulja, pa dodajte meso. Oljuštite paradajz, iseckajte ga na kockice i sa paprikom dodajte u tiganj kad meso dobije lepu belu boju. Začinite po ukusu. Kada je paradajz pustio vodu, dodajte taranu i kuvajte dok testenina ne omekša.
PASULJ SA SLANINOM
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
400 g pasulja, 1 glavica crnog luka, 200 g suve slanine, 1 šargarepa, 2 lista lovora, so, biber, 1 kašika mlevene crvene paprike, 1 kašika brašna.
PRIPREMA:
Sipajte 3-4 litra vode u lonac i stavite pasulj, pa kad prokuva vodu prospite, sipajte novu i vratite da se kuva. Iseckajte crni luk i stavite ga u pasulj. Na pola kuvanja dodajte iseckanu šargarepu i lovorov list. Kuvajte još oko sat vremena na umerenoj vatri. Pred kraj začinite po ukusu, a brašno i mlevenu papriku upržite na tiganju na zagrejanom ulju i zapšku sipajte u pasulj. Kuvajte još pet minuta, pa sklonite sa vatre. Slaninu isecite na štapiće i propržite u tiganju bez dodavanja masnoće, da bude reš. Oceđenu prženu slaninu stavite u zapržen pasulj. Poslužite toplo.
PODVARAK SA KRMENADLAMA
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
2 kg kiselog kupusa, 1 kg svinjskih krmenadli, 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 lovorov list, oko 10 zrna bibera, mlevena crvena paprika, mast ili ulje, biber, so.
PRIPREMA:
Na masti ili ulju ispržite sitno isečen crni luk. Kupus isecite na tanke rezance, dobro operite i stavite na luk. Dodajte biber, lovor i sitno iseckan beli luk. Poklopite posudu i kuvajte na laganoj vatri, dolivajući malo vode. Za to vreme svinjske krmenadle izlupajte tučkom za meso. Posolite i kratko propržite na vreloj masti ili ulju. Kad kupus omekša dodajte mlevenu papriku i izmešajte, pa krmenadle poređajte preko kupusa i zapecite u zagrejanoj rerni.
SVADBARSKI KUPUS
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
500 g svinjskog mesa, 500 g junećeg mesa, 300 g suvih rebara, 300 g suve slanine, 2 glavice kiselog kupusa, 1 suva svinjska nogica, 10 zrna bibera, 4 lista lorbera, 2 glavice crnog luka, 2 suve crvene paprike, 2 kašičice mlevene paprike.
PRIPREMA:
Na dno lonca stavite slaninu isečenu na listove. Iz kupusa odstranite koren, pa obe glavice kupusa presecite na po 8-10 delova. U lonac preko slanine stavite red kupusa, red pomešanog raznog mesa i po pola količine isečenog crnog luka, lorbera i mlevene paprike. Slaganje ponovite istim redom. Odozgo stavite kupus, a preko njega suve crvene paprike. Nalijte hladnom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri 4-5 sati. Za vreme kuvanja lonac povremeno protresite da ne zagori. Pri kuvanju voda treba da uvri, kako kupus ne bi bio čorbast. Jelo probajte i po potrebi posolite. Uz svadbarski kupus poslužite proju.
JAGNJEĆA ROLADA
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
1 jagnjeća prsa, 5 kašika ulja, majoran, malo soli, 200 g mlevene piletine, 2 kriške starog hleba, 1 glavica crnog luka, malo mleka, 1 jaje, 3 kašike ulja, malo muskatnog oraščića, peršun, biber.
PRIPREMA:
Stari hleb namočite u mleko. Na ulju propržite seckani luk i mlevenu piletinu. Posolite i umešajte rendani oraščić, jaja, seckani peršun i oceđeni hleb. Sve dobro izmešajte. Izvadite rebra iz jagnjećih prsa i odstranite masnoću. Posolite po celoj površini i napunite nadevom. Savite u rolat, povežite kuhinjskim koncem, malo dosolite i natrljajte majoranom. Stavite na vrelo ulje, pa pecite u rerni oko 75 minuta, često prelivajući meso sokom koje je pustilo i dolivajući toplu vodu. Pečenom mesu skinite konac, malo ohladite i secite na kriške, pa poslužite uz pečeni krompir.
ZAPEČENA BORANIJA SA PILETINOM
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
4 pileća bataka, 100 g crnog luka, 500 g boranije, 200 ml mleka, 1 paradajz, 1 kašika ulja, 2 jaja, malo peršuna, so, biber.
PRIPREMA:
Batacima skinite kožu i odvojite kosti, pa ih propržite na zagrejanom ulju. Kad porumene dodajte sitno iseckan luk i boraniju, pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte paradajz isečen na kockice. Začinite po ukusu, pa nastavite sa dinstanjem. Kad je boranija skoro gotova izručite je u uljem posutu vatrostalnu posudu. Prelijte jajima razmućenim u mleku, pa zapecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
KOBASICE U BELOM VINU
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
500 g kobasica, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 10-15 ml belog vina
PRIPREMA:
U dubljem tiganju u ulju ispržite kobasice. Izvadite kobasice i u tiganj sitno naseckajte beli i crni luk. Luk upržite i nakon toga ga prelijte belim vinom i krčkajte na tihoj vatri dok ne smekša. Nakon što luk omekša vratite kobasice u tiganj i ostavite ih na tihoj vatri oko 10 minuta. Servirajte uz pire krompir.
ÐUVEČ
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
500 g svinjskih šnicli, 2 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, 2 paprike, 2 paradajza, 1 plavi patlidžan, 3 veća krompira, 100 g pirinča, mlevena crvena paprika, peršun, lovorov list, so, biber, mešavina suvog začina.
PRIPREMA:
Ispržite meso, izvadite ga iz šerpe, pa na istom ulju upržite sitno seckan luk, dodajte šargarepu isečenu na tanke krugove, sitno seckanu papriku, oljušten i krupnije isečen paradajz i patlidžan. Dodajte pirinač, mlevenu papriku, so, začin, biber i na kraju krupnije isečen krompir. Prespite sve u đuvečaru, dodajte meso, nalijte toplom vodom da ogrezne, pospite peršunom i zabodite nekoliko listova lovora. Stavite u rernu, pokrijte folijom i ostavite da se ispeče. Tokom pečenja ne dolivajte vodu i ne mešajte. Pred kraj skinite foliju i ostavite još malo u rerni. Đuveč se može praviti i bez mesa, kao prilog.
PREBRANAC
POTREBNO JE:
POTREBNO JE:
1 kg pasulja tetovca, 1/2 kg crnog luka, mlevena crvena paprika, so, biber.
PRIPREMA:
Očišćen i opran pasulj stavite da se kuva. Kad je skuvan ocedite ga i ostavite da se malo prohladi. Luk očistite i isecite, propržite ga na ulju i dodajte crvenu papriku, posolite i pobiberite po ukusu i po želji dodajte paradajz. U zasebnoj posudi ređajte red pasulja, red luka i nalijte vodom u kojoj je kuvan pasulj, da se samo pokrije. Stavite u rernu i zapecite na 200 stepeni.
Нема коментара:
Постави коментар