петак, 12. септембар 2014.

 Sladoled sa suvim grožđem i orasima




S'obzirom da nam je leto polako na izmaku, predlazem vam jos malo letnje inspiracije. Meni je ovo jedna od omiljenih kombinacija, narocito zbog oraha koji daju mali krokant sladoledu.


Potrebno:

-300 ml punomasnog mleka
-250 ml neutralne slatke pavlake min.30%m.m.
-2 kesice vanilin secer
-4 zumanca
-40 gr secera
-50 gr suvog grozdja
-50 gr seckanih oraha

i jos:
-1 solja vode
-molo ruma ( arome )

Priprema:

Pomesati mleko i pavlaku pa zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja. Zumanca umutiti sa secerom, dodati kljucalo mleko, a zatim sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos par minuta, dok smesa ne pocne da se zgusnjava. Skloniti sa strane i ostaviti da se potpuno ohladi.
Suvo grozdje preliti soljom vodom, dodati aromu ruma i ostaviti da se natopi oko pola sata, a zatim ga dobro procediti.
Ohladjenu smesu sa zumancima sipati u aparat za sladoled i hladiti oko 30 minuta. Nakon 25 minuta dodati suvo grodje i orahe. Sladoled sipati u hermeticki zatvorenu posudu i ostaviti jos sat-dva u zamrzivac, a zatim sluziti.
Ako nemate aparat za sladoled, onda u ohladjenu smesu sa zumancima dodati orahe i suvo grozdje, sipati u hermeticki zatvorenu posudu i ostaviti u zamrzivac 4-5 sati, s'tim sto je potrebno svakih pola sata-sat, promesati sladoled kako bi ste sprecili kristalizaciju.


Нема коментара:

Постави коментар