уторак, 30. септембар 2014.

rypicasti kolac....rafaelo kolac....i jos...

Jednostavni puding kolač s rupama


OLYMPUS DIGITAL CAMERADa društvene mreže ponekad doista znaju biti od koristi dokazuje i ovaj jednostavni puding kolač s rupama, jer sam na recept za njega naletila sasvim slučajno upravo na fejsu nakon što je jedna moja prijateljica lajkala recept sa nekog američkog bloga, sličica mi se učinila zgodnom, malo sam škicnula i oduševila se idejom. U američkoj se varijanti ovo zove Pudding poke cake i postoji doista puno nijansi za kolač kojemu je osnova ista – biskvit u kojem se naprave rupe i koji se naknadno zalijeva tekućom kremom kako bi se rupice popunile. Odlična ideja, nema što, i jedino mi preostaje tresnuti se po glavi što mi tako nešto nije palo na pamet ranije ;) Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti: ispečete klasični biskvit (može smeđi, može žuti, ma može bilo kakav), izbušite ga drškom kuhače na što više mjesta još dok je vruć, zalijete ga vrućom puding kremom (puding + maslac), dodate još malo kreme i to je to! Ukrasite po želji kakvim čokoladnim mrvicama ili možda dodatno šlagom i već nakon 2-3 sata hlađenja imate odličan super sočni desert. Kombinirati možete razne vrste pudinga i samim tim dobiti različite okuse, a možete dodati kakvo narezano voće (banane, jagode, maline, borovnice…) pa imate kremasti voćni kolač ;) U svakom slučaju nećete pogriješiti…Evo recepta…
POTREBNO:
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 4 žlice kakaa
  • 4 žlice čokolade u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dl ulja
  • 1,5 dl mlijeka
Za žutu kremu:
  • 2 pudinga od vanilije
  • 9 dl mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 15 dkg maslaca
Za smeđu kremu:
  • 2 pudinga od čokolade
  • 8 dl mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 10 dkg maslaca
PRIPREMA:
  1. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati tada ulje, nakon par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah potom kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
  2. Masu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.
  3. Pečeni i još vrući biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.
  4. Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding  umuti pjenjačom sitno sjeckan maslac. Miješati kremu tako dugo dok ne postane ravnomjerno gusta i podatna. Kremu odmah još dok je topla preliti preko biskvita. Poravnavati žlicom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.
  5. Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda maslac i ravnomjerno izmješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Po želji posipati čokoladnim mrvicama. Ohladiti i poslužiti rezano na kocke.

Recept u slikama (
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jednostavno do ovog finog, laganog kolača....
Za biskvit mutite kao za običan žuti patišpanj, i tako pečen patišpanj izbockajte kao što slika kaže....U 1 litri mleka skuvajte 2 kesice vanila pudinga sa količinom šećera koju želite i tako topao puding nanesite preko biskvita.....Ukrasite kolač sa umućene 2 kesice šlaga i pospite po želji ukoliko želite mleveni keks, mlevene orase, neki mleveni biskvit....Malo prohladite te poslužite i uživajte!



Фотографија: Jednostavno do ovog finog, laganog kolača....
Za biskvit mutite kao za običan žuti patišpanj, i tako pečen patišpanj izbockajte kao što slika kaže....U 1 litri mleka skuvajte 2 kesice vanila pudinga sa količinom šećera koju želite i tako topao puding nanesite preko biskvita.....Ukrasite kolač sa umućene 2 kesice šlaga i pospite po želji ukoliko želite mleveni keks, mlevene orase, neki mleveni biskvit....Malo prohladite te poslužite i uživajte!

Rafaelo kocke

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKolači s kokosom, rafaelo kuglice
POTREBNO:
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa bijeli biskvit:
  • 5 bjelanjaka
  • 4 žlice brašna
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg kokosa
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
Za smeđi biskvit:
  • 5 bjelanjaka
  • 4 žlice brašna
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg mljevenih oraha
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
Za kremu:
  • 10 žumanjaka
  • 10 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 l mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 20 dkg margarina
PRIPREMA:
  1. Za biskvit istući bjelanjce dok ne postanu čvrsti. Tada dodati šećer, brašno, prašak za pecivo i kokos. Smjesu izliti u lim preko papira za pečenje (lim veličine 35×25 cm) pa peći na 180ºC 20 minuta. Na isti način pripremiti i smeđi biskvit, samo što umjesto kokosa kao zadnji korak idu mljeveni orasi. Biskvit ohladiti, iskrenuti iz lima i maknuti papir za pečenje.
  2. Za kremu miksati žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodati 2 dl mlijeka i puding od vanilije. Ostatak mlijeka zakuhati, pa u zakuhalo mlijeko ukuhati kremu. Miješati pjenjačom neprestano dok se krema ne zgusne. Ohladiti i u hladno umiješati prethodno izrađen margarin.
  3. Kolač slagati na način: bijeli biskvit, krema, smeđi biskvit, krema. Po vrhu kolača po želji posipati kokos ili orahe ili premazati šlagom ako volite šlag ;) Kolač prije rezanja svakako treba odstajati barem 2 sata na hladnom kako bi se svi sastojci proželi i kako bi se lijepo rezao.

Recept u slikama:
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA



1 коментар: