субота, 13. септембар 2014.

Djedin brk

                                 Djedin brk-tre colori

Ovaj kolač svi poznajemo,željela sam pokazat da može bit puno maštovitiji.Ovo je ukras svakog stola.

Sastojci

  •  Tijesto 40 dag brašna
  •   3jaja
  •   1 prašak za pecivo
  •   20 dag maslaca/margarina
  •   vrhnje po potrebi
  •   2 žlice šećera
  •  Nadjev od oraha 7 -10 dag oraha
  •   3žlice šećera
  •   1/2 dcl mlijeka
  •   cimet,rum
  •   vanilija šećer
  •   2žlice čokolade u prahu
  •   1 miksani bjelanjak
  •  Nadjev od badema 7-10dag badema
  •   3 žlice šećera
  •   red rastopljene bijele čokolade sa malo maslaca
  •   extrakt badema
  •   1 miksani bijelanjak
  •  Nadjev od višanja Pola tegle višanja
  •   malo soka od višnje
  •   1žlica pudinga
  •   4 žlice šećera
  •   cimet
  •   Marmelada po želji

Priprema

  1. 1 Djedin brk-tri colori
    Od sastojaka umijesite tijesto,ostavite ga na hladno da odstoji 1/2 sata.Izvagat 3 loptice i razvaljat u veličini tepsije.Krajeve premazat marmeladom.
  2. 2 Djedin brk-tri colori
    Zarolat sa svake strane po malo i staviti nadjev,poravnat.
  3. 3 Djedin brk-tri colori
    Tako napraviti sa preostale dvije loptice.
  4. 4
    Nadjev1. Orahe politi vrelim mlijekom,dodati šećer,cimet rum,čokoladu u prahu ili kakao,vanilin š.i jedan izmiksani bjelanjak promješati.
  5. 5
    Nadjev2.Bademe politi sa vrelim mlijekomi dodati šećer,red bijele rastopljene čokolade sa malo maslaca,extrakt badema i jedan izmiksani bijelanjak,promješati.
  6. 6
    Nadjev3.Višnje samliti sa štapnim mikserom staviti u teću da proključa.U sok od višanja dodati puding i uliti u miksane višnje,brzo miješati dok se ne želira.Ako pravite sa svježim višnjama puding umiješajte sa gostim sokom od višnje ili jednostavno sa vodom.Dodajte još šećer i cimet.
  7. 7
    Preljev od  tamne čokolade na orahe
    Preljev od bijele čokolade na bademe
    Sok od višnje pomješan sa pudingom na višnje

Posluživanje

Tepsija 30x40.Peče se na 170°c oko 40 min dok ne porumeni.

                    

 Kolač sa jabukama 

Sastojci

  •  Tijesto 4 jaja
  •   1.5 šalica od 2dcl šećera
  •   3.5 šalice brašna
  •   2 šalice mlijeka
  •   1 šalica ulja
  •   1 prašak za pecivo
  •   malo soli
  •   tepsija 30x40
  •  Nadjev 1 kg jabuka
  •   5 žlica šećera
  •   10 dkg oraha
  •   malo cimeta
  •   rum
  •   1 kesica vanilin šećera

Priprema

  1. 1
    Izgratane jabuke izdinsati 5-10 min
    Dodati ostale sastojke i ohladiti.
  2. 2
    Sastojke za tijesto izmiksati.Pola tijesta uliti u tepsiju i zapeči 10 min.Dodati dinstane jabuke i preliti ostatkom tijesta.

Нема коментара:

Постави коментар