четвртак, 14. август 2014.

Zorica Pavlovic sitni kolači1

Zaljubljene vanilice

Dobila sam domaću mast od prijateljice i znala sam da ću sa tom mašću napraviti vanilice, ove Nelycine vanilice su mi bile idealne, pravila sam ih za slavlje moje buduće snahe, deca a i moj muž, vole ovakve kolače.
Sastojci:
500 g brašna
200 g masti
3 vršne kašike kisele pavlake
75 g šećera
2 žumanca
1 kesica vanilinog šećera
izrendana korica od 1 limuna
prah šećer
džem
Priprema:
U posudu za mešenje staviti mast i šećer i umutiti sve zajedno u penastu smesu, dodati žumanca, kiselu pavlaku, vanilin šećer i izrendanu koricu limuna i sve sjediniti.
Dodati prosejano brašno i umesiti glatko i meko testo.
Između dva pek papira rastanjiti testo i modlicom vaditi oblike po želji. Ređati ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Peći ih u zagrejanoj rerni na 180*C oko 15 do 20 minuta, pazite da vam ne porumene, vanilice trebaju ostati bele a da su pečene.
Ohladiti ih na žici, premazati ih pekmezom i spojiti.
Posuti ih prah šećerom ili ih uvaljati u prah šećer.
Ovako napravljene vanilice su najbolje kad malo odstoje. Čuvati ih u metalnoj kutiji.
Prijatno!!!

Baci di dama.....ili po našem, damski poljupci

Još jedna vrsta lepih sitnih kolača, idealna za slavlja i sve čokoljupce.......
Sastojci:
150 g mekog brašna
100 g šećera
150 gr mlevenih lešnika
150 g putera za kolače
20 g gorkog kakaoa
30 g gorke čokolade
30 g mlečne čokolade
Priprema:
Lešnike prvo malo ispeći u rerni i dok su još vrući,pomoću kuhinjske krpe, oguliti im kožicu i tek onda ih samleti.
U zdelu prosejati brašno i kakao,dodati šećer i samlevene lešnike i sve izmešati.Dodati puter,sobne temperature, isečen ne kockice i utrljati u brašno. 
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, nemojte ga puno mesiti, čim možete da ga oblikujete u loptu,prestanite da ga mesite, u  slučaju da se testo lepi za ruke, dodati još vrlo malo brašna.
Zaviti kuglu u najlon i staviti u frižider za sat vremena.
Kad izvadite testo iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta jer u suprotnom testo je pretvrdo za oblikovanje.
Kidati komadiće testa i praviti kuglice ( ja sam isto, kao i u originalnom receptu merila svaku kuglicu po 7 g, muž ih je kidao i merio a ja sam ih oblikovala u kuglice.
Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i ređati kuglice, ostavljajući malo mesta između. Kad ste napunili pleh vratiti kuglice zajedno sa plehom u frižider na 15-tak minuta da se ponovo puter stegne a dotle uključiti rernu da se zagreje na 170*C.
 Izvaditi pleh ( trebaće vam dva pleha ) iz frižidera i peći kuglice oko 15 do 18 minuta. ( u zavisnosti od rerne )
Vruće kuglice ( koje bi trebale malo da se spljeskaju, moje nisu,ne znam zašto ) ostaviti nekoliko minuta u plehu i onda ih preneti na žicu da se potpuno ohlade. Dotle, ispeći i drugi deo.
Na pari otopiti jednu čokoladu, skloniti i dodati i drugu i mešanjem otopiti, ako je kojim slučajem previše tečna, ostaviti da se malo ohladi i da bude gušća.
Rastopljenom čokoladom premazati jednu polutku i spajati sa drugom polutkom. Ostaviti ih na papir za pečenje da se čokolada ohladi i stvrdne.
Poljupce staviti u papirne korpice i čuvati u limenoj kutiji na hladnom mestu.
Ne mogu da se setim koliko se kolačića dobije iz cele količine, ali oko tridesetak sigurno


Truffles od napolitanki i Baileys

Svaki put za slavu napravim neki novi kolačić ili tortu, ovog puta su to bile ove kuglice. Ako volite napolitanke od lešnika, onda je to za vas.
Sastojci:
450 g napolitanki sa lešnikom
1 kašika gorkog kakaoa
2 vršne kašike šećera u prahu ( ili po ukus )
2 kašike meda
65 ml Baileys-a
mleveni lešnik za valjanje ili kakao prah
Priprema:
Samleti napolitanke ili ih staviti u veću kesu i oklagijom smrviti.
Dodati sve ostale sastojke, osim šećera, prvo ih probajte, pa ako mislite da je potrebno još šećera dodajte, ( svi sastojci su već dovoljno slatki.. ja sam dodala samo jednu kašičicu prah šećera, ali ja ne volim previše slatko ) i sve dobro izmešajte i sjedinite.( u slučaju da je smesa malo mekša, dodajte  mleveni lešnik )
Ostaviti u frižider da se malo stegne,oko 30 minuta,izvaditi iz frižidera i praviti kuglice.
Vratiti u frižider i ponovo ih ostavite 30 minuta ili duže.
Tako pripremljene kuglice uvaljati u kakao prah ili mleveni lešnik,staviti u papirne korpice i možete ih čuvati na hladnom, u zatvorenoj kutiji, do dve nedelje.....ako izdržite toliko dugo da ih ne pojedete.
*****Od ove količine trebate dobiti oko 40 kuglica, u zavisnosti koliko velike ih pravite. *****

Orange Truffles

Još jedna ideja za Božićne sitne kolače, koje možete napraviti ranije, ili Božićni poklon iz vaše kuhinje. 
Sastojci:
originalni recept

     300 ml sveže isceđenog soka pomorandže
     2 kašike izrendane korice pomorandže
     300 g bele čokolade ( kuverture )
     2 kašike likera od pomorandže
     50 g putera
     200 + 100 g kokosa
Priprema:
Izrendati koricu pomorandže i staviti u šerpicu. Iscediti sok ( trebaće oko 3 veće pomorandže ) i sipati u šerpicu.
Staviti na vatru i kuvati dok se ne reducira da imate 75 ml i malo ohladiti.

Za to vreme,na pari,otopiti čokoladu koju ste sitno iseckali,zajedno sa puterom i likerom od pomorandže u glatku smesu i dodati 200 g kokosa.
Ostaviti da se ohladi i od hladne smese praviti kuglice, uvaljati u ostatak kokosovog brašna, staviti u papirne korpice i ostaviti da se potpuno stegnu u zatvorenoj metalnoj kutiji na hladnom mestu.

 Druga, originalna verzija je kad ste čokoladu i puter otopili ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi,staviti u frižider najmanje 4 sata,posle toga oblikovati kuglice i uvaljati ih u 100 g kokosa.
Ja sam ih spremala na brzinu i nisam imala vremena da toliko čekam zato sam dodala 200 g kokosa da bih mogla da ih oblikujem..kod mene su bile spremne za sat vremena. ( uključujući hlađenje na -12 napolje )

Pripremljene kuglice možete zapakovati u neku prikladnu kutiju, dodati mali Božićni ukras i pokloniti.



Sa prohlađenom smesom, možete puniti praline,premazati kalupe sa tamnom čokoladom, napuniti ih sa ovom smesom, zatvoriti sa tamnom čokoladom i ostaviti u frižideru da se potpuno ohlade.Tako napravljene praline isto možete spakovati u kutiju i pokloniti prijateljima.
Mogućnosti su beskonačne.



Mak vanilice

Moj muž jako voli suve kolače, vanilice posebno, ovaj mi se recept jako dopao jer mogu biti posne ako puter zamenimo sa margarinom za kolače i ne umočimo uh u čokoladu, tope se u ustima, probajte ih i vi.   
Sastojci:

 250 g mekog putera
 130 g prah šećera
 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
  korica pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja
 300 g univerzalnog brašna
 200 g mlevenog maka
  džem po izboru
 150 g bele čokolade
Priprema:
Penasto umutiti omekšali puter sa prah šećerom, vanilom i izrendanom koricom pomorandže u penastu smesu.
( Originalni recept je da se doda 1/3 kašičice ekstrakta badema, ali ja ne volim taj ukus pa sam zamenila sa koricom pomorandže, vi stavite ono što volite )
 
Prosejati brašno i izmešati sa samlevenim makom i dodati u umućen puter i sve dobro izmesiti sa rukom.
Otkidati male kuglice, ja sam moje merila, svaka je bila po 10 g i formirati u mali krug ( to možete raditi rukom ili čašom, ja sam radila sa rukom, između dlanova napravila malu lopticu i onda je prstima oblikovala u mali disk...gledajte da vam budu iste debljine)
Iz cele smese treba da dobijete oko 72 loptice ( ako se dobro sećam )
Trebaće vam dva pleha, staviti papir za pečenje i ređati male krugove,ostavljajući malo razmaka između.
 
 
Zagrejati rernu na 170*C i peći vanilice oko 15 minuta,ali pazite da vam ne porumene mnogo. Ostaviti na plehu oko 10 minuta da se ohlade. Preneti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade.
 
Spajati po dve sa džemom po vašem izboru ( kod mene je džem od kajsija ) i ostaviti ih preko noći da se zalepe.
 
 
Čokoladu otopiti  sa 2 do 3 kašike ulja i zamočiti deo vanilice. Ostaviti na papir za pečenje da se čokolada stegne i poslužiti.
 
Ideja je odavde
 
 

ČOKOLADNA SALAMA

Bliže nam se praznici i mnogobrojna slavlja,evo još jednog lepog kolača,koji će dopuniti naše tacne sa kolačima. 
Sastojci:

200 g petit beure keks
 130 g pečenih oraha
 100 g čokolade za kuvanje
 180 ml pavlake
 100 g putera
 2 kašike šećera
 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
 1 kašika kakaoa
  prah šećer 
Priprema:
U veću šerpicu staviti pavlaku, puter,šećer i vanilin šećer sa ukusom ruma ( ako nemate vanilu sa ukusom ruma dodajte kašiku ruma ) i pustite da se polako puter i šećer otopi a pavlaka zagreje.Povremeno promešajte.
Stavite orahe u rernu da se malo ispeku, prohladiti i krupnije iseći.
Keks polomti na krupnije komade i sastaviti ih zajedno sa orasima.
 
Iseckati čokoladu na sitnije komade, ( ja sam koristila Lindt sa 80% kakaoa ) dodati zagrejanoj pavlaci i otopljenom puteru, dodati kašiku kakaoa i sve mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Malo prohladiti mešajući sa spatulom i sipati preko keksa i oraha i sve dobro izmešati da se smesa sjedini.
Dobićete lepljivu smesu.
 
Staviti alu foliju ili pek papir i vašim rukama izvaditi smesu i na foliji oblikovati u salamu.
Zaviti sa folijom u rolat, uvrnuti krajeve i staviti u frižider, najmanje 2-3 sata ili najbolje preko noći.
 
 
Kad se salama stegla, odviti, posuti sa prah šećerom ( da podseća na pravu salamu ) i seći na kolutove.

 
 
 





Poslužiti sa nekim finim likerom, kod mene je poslužen sa likerom od brusnica 

ČOKOLADNE TRUFFLES

Još jedne čokoladne truffles, pravljene od ganache kreme. 
 ( Slavski kolači )
 Sastojci:


     100 g mlečne čokolade
     50 g čokolade sa što većim procentom kakaoa
     100 ml slatke pavlake
     2 kašike čokolade u prahu
     1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Čokoladu iseći na sitnije komade i staviti je u metalnu posudu. 
Slatku pavlaku zagrejati do vrenja i preliti preko čokolade.Mešati dok se čokolada ne otopi i napravi se ganache. Ostaviti da se potpuno ohladi.  
U drugu, manju zdelicu, izmešati čokoladu u prahu i cimet. Staviti rukavice za jednokratku upotrebu, i oblikovati kuglice od ohlađene ganache kreme, svaku kuglicu uvaljati u smesu od čokolade i cimeta, i staviti u papirnu korpicu. 
Ostaviti na hladnom mestu do služenja.  
Čokoladne truffles su treće sa leve strane pored rolata sa bananicama, zaboravila sam da ih uslikam posebno.
Ovi sitni kolači su napravljeni za našu ovogodišnju slavu.

BRESKVICE

Jedan od najlepših sitnih kolača, koji su idealni za slavlja, veselja.......


          


 Sastojci:

    Za breskvice:
    
     2 jumbo jaja, ili 3 srednje veličine
     180 gr šećera
     225 ml ulja
     3 kasike mleka
     1 kesica vanilin šećera
     2 kasicice praska za pecivo
     3 kasike brašna
     425 gr brašna


    za punjenje:
    
      150 ml ruma
      350 g domaćeg džema od šljiva
      mrvice od breskvica

        
        za farbanje:
        
          85 ml vode ( za svaku boju, i možda malo više u zavisnosti koliko dugo držite breskvice u boju)
         po želji kapi farbe za hranu
         po želji ekstrakt od maline i kruškovca
        
        
     Priprema:



Žicom umutiti jaja i šećer vrlo malo pa dodati ulje koje cete takodje umutiti dok se ne sjedini sa jajima.

U umućenu smesu dodati 3 kašike mleka i vanilin šećer pa i dalje mutiti žicom da sjedinite ,i na kraju dodati 2 kašičice praška za pecivo i 3 kašike brašna i sve to sjediniti pa ostaviti u frižider da odstoji dva sata.

 Izvaditi posle dva sata pa dodati 425 gr brašna, nemojte staviti celu količinu brašna, jer dosta zavisi od veličine jaja, umesati brašno varjačom, pa istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko testo.


 Ako vam se lepi za prste dodati još brašna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.

Od gotovog testa  kidati loptice, ,možete da koristite onu američku mericu za kašičicu i onda su vam sve breskvice iste, dobro ih dlanovima uradite da vam budi glatke, jer ako nisu glatke, pucaće vam.

 Staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje i peći ih dok vam blago ne porumene na 165-170*C u zavisnosti od vaše rerne.(na mojoj rerni je 160*C i peku se oko 18 minuta).

Mlake kuglice dubiti ivicom oštrog noža i stavljati ih na poslužavnik, koji ste postavili kuhinjskim papirom

 Mrvice od kuglica pomešati sa domacim džemom od  šljiva i dodavati ruma po želji. Treba da vam se rum oseti vise od džema. ( umesto džema od šljiva možete koristiti i džem od kajsija )

 Puniti kuglice, ako imate višak džema okolo, očistiti nožem.Spojiti kuglice zajedno.

 Pripremiti dve posudice i u svaku sipati po 85 ml vode (možda će vam trebati i više,u zavisnosti koliko hoćete da vam boja bude jaka) dodati kašiku, dve farbe za hranu i pola flašice ekstrakta od maline i kruške (ako imate breskvu stavite breskvu, ja je nemam pa koristim kruškin ekstrakt) pa zamočiti jednu stranu jednom dva puta ili tri puta,ali vrlo kratko jer ne želite da vam se breskvice natope vodom,raspadaće se.

Zamočene breskvice naređati na pleh koji ste postavili kuhinjskim papirom da se malo ocede, uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljati u sitniji šećer i ostaviti ih na poslužavnik koji ste postavili kuhinjskim papirom.

 Završene breskvice prekriti čistom kuhinjskom krpom ili čaršafom pa ih ostaviti preko noći da se osuše.


Pred služenje zabosti im listiće i naređati na tacnu sa drugim sitnim kolačima.

 Ovako spremljene kuglice mogu biti zamrznute, staviti jedan red pa papir za pečenje pa drugi red, nemojte više od dva reda jer se mogu ostetiti. Zatvoriti ih u kutiju i ostaviti u zamrzivač.Mogu stajati više od dva meseca u zamrzivaču.

 Ovako pripremljene breskvice mogu biti zamrznute nekoliko meseci možete ih potpuno završiti ili samo ih ispeći i napuniti pa ih farbati po potrebi.

Od ove smese ćete dobiti oko 40 breskvica, u zavisnosti od veličine kuglica koje pravite.

Idealni sitni kolači koji će izgledati fantastično na tacni sa sitnim kolačima.

           Prijatno!!!!


NOĆNE GUŽVARICE

Pre nekoliko dana mi je bilo potreban kolač za rano jutro, ovaj recept mi je bio idealan za tu priliku.Možda će i vama zatrebati jutarnji kolač, pa probajte i vi ovaj recept za štrudlu.


Sastojci:

600 g brašna
100 g šećera
100 g masti ili putera sobne temperature
3 dcl toplog mleka
2 žumanca
8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
prstohvat soli
limunova korica

za fil:

300 g mlevenom maka, oraha, rogača, lešnika ( po vašem izboru )
150 g prah šećera
100 do 125 ml mleka
2 belanca
2 kesice vanilinog šećera
korica od 1 limuna


Priprema:



U 150 ml toplog mleka staviti kvasac,kašičicu šećera i sve promešati i ostaviti sa strane da kvasac nadođe.

U posudu u kojoj ćete zamesiti testo, prosejati brašno i dodati mast ili puter,prstohvat soli  ( ako testa mesite sa margarinom možete i njega koristiti ) i utrljati mast u brašno da dobijete male grudvice po testu, ( biće više brašna nego tih grudvica ) dodati šećer, ostatak mleka, žumanca,limunovu koricu i nadošli kvasac i zamesiti testo.

Isipati na radnu površinu i umesiti glatko i po malo tvrđe testo.
Težina testa je oko 1200 g,podeliti na 4 loptice,svaka po 300 g.



Napraviti fil:

Samlevenom maku ( ili šta već koristite, ja sam koristila mlevene lešnike ) dodati  umućena belanca,prah šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i po malo sipati vrelo mleko da dobijete gustu smesu, koju možete da razmažete po testu ( nemojte sipati svo mleko odjednom da ne proredite isuviše mnogo fil ).

Rastanjiti jednu lopticu koliko više možete, što je testo više rastanjeno to ćete imati više umotanih krugova. Premazati sa četvrtinom fila ( ja sam fil podelila i izmerila na 4 i dobila sam 150 g svaki...po mom ličnom ukusu sledeći put bih dodala još 150 g lešnika da ima malo više fila...vi kako hoćete ) rastanjenu koru.






Zaviti u štrudlicu.






Staviti na pleh  ili u veću vatrostalnu posudu papir za pečenje i staviti prvu štrudlicu ( štrudlice nisu velike i zato ih volim što je svako parče zalogajčić ili dva...idealno za tacne sa puno sitnih kolača za svadbem rođendane ili slave.





Ja sam svaku štrudlicu odvojila sa papirom za pečenje.

Pokriti štrudlice sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na hladnom ( ne u frižideru,ja sam moje ostavila u garaži ) preko noći.



Ujutru ih uneti unutra, premazati sa umućenim jajetom i uključiti rernu na 220*C. Staviti ih da se peku oko desetak minuta na toj temperaturi a onda smanjiti i peći još 30 minuta na 180*C.








Ohladiti štrudlice, iseći na parčiće,posuti prah šećerom.





Prijatne vam bile!!!!





Idealno sa kafom, čajem ili šoljom toplog mleka.....

Keks štanglice

Još malo sitnih kolača, kojih nikad dosta.




Sastojci:

400 g šećera
200 ml mleka
250 g putera
400 g mlevene plazma keksa
250 g krupnije sečenih oraha
3 lista oblande veličine 30cm X 23cm

Priprema:

U šerpicu sa težim dnom, staviti šećer i otopiti ga na tihoj vatri, kad počne da dobija boju ćilibara sipati mleko i pustiti da se šećer potpuno otopi kad se otopio dodati puter i mešajući otopiti puter u mleku.

Orahe iseći malo krupnije.

U toplo mleko dodati plazma keks iseckane orahe i sve to sjediniti.

Uzeti jedan list oblande i krupniju stranu okrenuti prema gore, isipati toplu smesu i premazati preko cele oblande, prekriti sa drugom oblandom i sipati preko drugu polovinu smesu, premazati preko oblande i poklopiti sa trećom oblandom.

Staviti neki teži predmet odozgore i ostaviti da u hladnoj prostoriji da se dobro stegne. Vrlo je važno da se oblande pritisnu sa nečim težim da bi se zalepile sa filom, ja sam pritisla, ali predmet nije bio dovoljno težak pa mi se nisu svuda podjednako zalepile.

Sledećeg dana iseći štanglice,ostatak zaviti u aluminijsku foliju, dobro zatvoriti sa svih strana i čuvati u frižideru.

Mogu jako dugo da stoje.

Prijatno!!!!

Movogodišnji kolači

Bajadera oblanda

Za sve vas koji volite bajadere




Sastojci:

2 lista oblande

Sastojci za fil:

250 g šećera
2 dcl vode
250 g putera
300 g mlevenog keksa
300 g mlevenih oraha
100 g ćokolade za kuvanje

Sastojci za glazuru:

50 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja

Priprema:

Ušpinovati šećer sa vodom,dodati puter i mešati dok se puter ne otopi.Dodati keks i orahe i sve dobro sjediniti. Masu podeliti na dva jednaka dela i u jedan deo staviti otopljenu čokoladu i dobro izmešati.
Jedan list oblande premazati prvo svetlim filom, a potom tamnim.Prekriti sa drugim listom oblande. Oblandu pritisnuti težom tacnom i ostaviti na hladnom da se filovi stegnu. Ovako je bilo u originalnom receptu.
Ja sam radila ovako, zato što sam htela da imam šarenu oblandu. Jedan list najveće oblande sam isekla na 5 delova. ( te sam jedino imala ) Sipati na prvi deo pola svetle smese, prekriti sa drugim delom oblande i sipati pola smese od čokolade,prekriti sa trećim delom isečene oblande i sipati ponovo onu drugu polovinu svetle smese,prekriti sa četvrtim delom isečene oblande i završiti sa petim delom isečene oblande. Pritisnuti oblandu sa nekom težom knjigom i ostaviti u frižider preko noći da se ohladi.
Ako prelivate sa glazurom ( ja nisam ) otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko oblande.Kada se glazura stegne, seći bajadere.
Na žalost, zaboravila sam da uslikam, ovu bajaderu pojedinačno, nju možete videti na tacni,zadnju sa desne strane.

Rolat sa krem bananicama

Volim ovaj kolačić, lep je na tacni sa ostalim kolačićima i mnogi ga vole.


Sastojci:

2 lista srednje veličine oblande
200 ml vode
150 g šećera
85 g putera
200 g mlevene plazme keksa
200 g mlevenih oraha
8 krem bananica

Priprema:

Prokuvati vodu i šećer dok se šećer otopi, dodati puter i mešati dok se ne otopi.

U tu smesu dodati mlevenu plazmu i mlevene orahe i sve dobro sjediniti.

Oblandu srednje veličine staviti između dve vlažne krpe da omekšaju, premazati sa polovinom ove smese ,naređati na početak oblande 4 krem bananice,kojima ste odsekli krajeve ( jer su mnogo tanki, ako ne želite, ne morate odseći krajeve ) i pomoći krpe uviti u rolat.

Tako uraditi i sa drugom oblandom i ostatkom fila i preostalim bananicama.

Zaviti sa najlon folijom i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi i stegne.

Sledećeg dana seći na šnitice i poslužiti.

Prijatno!!!!!

 slavski kolači

Rolat sa kafom

Ovaj kolač može biti postan a i ne mora


Sastojci:

175 do 185 g mlevenog keksa
50 g putera
125 ml crne kafe
25 g strugane čokolade
100 g šećera u prahu
Sastojci za beli deo rolata:
75 g kokosovog brašna
75 g šećer u prahu
75 g putera
1 kesica vanilinog šećera

Priprema:

Puter sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu dodati  vrelu kafu, keks ( prvo staviti 175 g i ako je smesa premekana dodati i ostatak keksa, puno zavisi od vrste keksa koji se koristi, ako je postan upija više ) i struganu čokoladu i sve sa rukom zamesiti. Na alu foliju ili najlon, napraviti od smese pravougaonik i ostaviti na stranu.
Otopiti puter,dodati kokosovo brašno, vanilin šećer i šećer u prahu i sve zajedno sjediniti i premazati preko kore od keksa.

Uviti pomoću folije u rolat, dobro zaviti i ostaviti preko noći u frižider da se dobro stegne.

Iseći na parčad i poslužiti.

Recept sam dobila od moje ujne, inače ona pravi ovaj rolat u posnoj verziji, vi radite kako vi volite.

Truffles sa likerom od pomorandže i suvim grožđicama

Za mene su ovako mali zalogajčići najlepši na tacni za kolače, a ovi tako lepo mirišu. Za sve vas koji volite čokoladu i ukus pomorandže.



Sastojci:

150 g seckanih oraha
125 ml slatke pavlake
350 g čokolade po ukusu ( sa većim procentom kakaoa, mlečna ili za kuvanje )
65 ml likera od pomorandže
75 g suvog grožđa
1 kašika putera

Priprema:

Suvo grožđe potopiti u likeru i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Samleti u multipraktiku.

Čokoladu izlomiti na manje komade,( ja sam koristila Lindt mlečnu čokoladu sa ukusom pomorandže 100 g i 250 g mlečne čokolade ),dodati kašiku putera. Pavlaku staviti da se samo zagreje, ne da provri, sipati preko čokolade i ostaviti da stoji minut dva i mešati dokle god se ne otopi, možda se desi da se ohladi pre nego što se sve otopi, stavite posudu na drugu šerpu u koju ste sipali malo vode i zagrejati i otopiti ostatak na pari.

U otopljenu čokoladu dodati samlevene grožđice sa likerom i sve dobro sjedinite. Najbolje je ostaviti preko noći u frižider i sutra praviti male kuglice, smesa je po malo lepljiva ali povremeno oprati ruke pa opet iz početka. Svaku kuglicu uvaljati u sitno seckane orahe,kokos ili lešnike, šta najviše volite.Moje su uvaljane u sitno seckane orahe.

Staviti ih u papirne korpice i čuvati ih na hladnom mestu, izneti ih 30 minuta pre serviranja da odstoje na sobnoj temperaturi.

 slavski kolači

2 коментара: