Čokoladna Dulce de Leche torta/Chocolate Dulce de Leche Cake – kuVarijacije
Svi znate za igrice koje imaju kulinari blogeri, jedna od takvih je i igrica pod nazivom „kuVarigrice“. Glasanjem se izabere recept, koji zatim svi mi isprobavamo. Ne bukvalno svi, oni koji to hoće, naravno. Nisam skoro predlagala ništa od recepata za isprobavanje, a nisam ni učestvovala zbog obaveza par krugova, a onda sam za ovaj mesec jedan od recepata predložila baš ja, pa je na kraju i izabran za isprobavanje. Super! I onda kreće moja avantura, a tortu sam još čim sam je napravila prekrstila u „Možda ste dobili pogrešan broj, al’ ste dobili onog kog ste tražili.“
Jer ja jesam dobila fenomenalnu tortu, ali ni nalik onoj na fotografiji originalnog recepta, što samo potvrđuje da fotografija nekada ne govori više od reči, i ume i te kako da da pogrešno mišljenje o onome što prikazuje. A možda ja i jesam negde pogrešila u toku pripreme, ko zna? Proveriću kada se ponovo dokopam kondenzovanog mleka, pošto ovu tortu sigurno neću da odbacim tek tako, zato što je i u ovakvom mom izvođenju, po stoti put kažem, meni ona fenomenalna!
Apsolutno nisam dobila tortu kao što je na slici u originalu, ali zato jesam jedno savršenstvo, jednu pravu čokoladnu bombu, koja je oduševila i mene i sve koji su je probali.
Šta je krenulo po zlu, ne bih znala da kažem zaista. Pridržavala sam se recepta strogo. Jedina izmena koju sam napravila je bila ta da sam ja imala dve kore, zato što nemam pleh ove dimenzije, meni je najmanji pleh 24cm i nisam mogla da izvučem tri kore nikako. Ne verujem da je to uzrok što mi nije ispala kao na fotografiji. Pre toga sam imala prepisku sa Brankom sa bloga „DVI RIBE, DVA KUMPIRA“ kako da napravim Dulce de Leche, obzirom da sam na poklon od Mihaele dobila kondenzovano mleko, koga kod nas naravno nema, pa sam ga ja čuvala k’o oči u glavi za neku specijalnu priliku. Dobila sam doduše dve konzerve, ali je jednu moj dragi mužić pokusao bez mog znanja, hteo šlog da me strefi.
I tako…prilika je bila baš ova torta, i nisam želela da upropastim nešto za šta ni sama ne znam kada će mi se ponovo pružiti prilika.
Koliko sam saznala postoje dve varijante pripreme: domaća radinost, gde stojiš konstantno pored šporeta četiri sata i mešaš do iznemoglosti, ili varijanta gde imaš gotovo kondenzovano mleko, koje kuvaš dva-tri sata, ali ne moraš baš da stojiš uz šporet non-stop. Ja sam izabrala ovu drugu.
Rekoh već, Branka mi je dosta pomogla, i sama ima post o tome na svom blogu, a i dala mi je link, sa detaljnim uputstvima, baš koristan. Pa ako vam bude trebalo, znate gde da pogledate.
Potreban materijal:
za kore
113g maslaca sobne temperature
200g žutog šećera
3 jaja
1 kašičica ekstrata od vanile
150g brašna
8g praška za pecivo
40g gorkog kakaa
180ml mlaćenice (buttermilk – u nedostatku može da posluži mleko u koje je dodato malo sirćeta ili soka od limuna, druga varijanta bi bio malo razređen jogurt)
za Dulce de leche krem
340g dulce de leche
12 kašika maslaca sobne temperature
3 šolje prosejanog prah šećera
1 kašičica mleka (ako je potrebno)
za čokoladni Ganache
150 g čokolade
150 g maslaca
Priprema:
Kore
Uključiti rernu na 175C. Okrugli kalup za tortu prečnika 20cm postaviti pek papirom. Umutiti penasto maslac sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje i vanila ekstrakt, muteći dalje. U drugoj posudi prosejati brašno sa praškom za pecivo i kakaom. U puter-smesu dodavati brašno i mlaćenicu, naizmenično, i dobro promešati. Sipati testo u pleh i peći oko 50-55 minuta (proveriti čačkalicom). Ostaviti da se potpuno ohladi.
Čokoladni Ganache
Čokoladu i maslac istopiti na tihoj vatri. Kad se čokolada otopi, smesu izmaći sa vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, ali da ipak ostane relativno tečna. Ako se do upotrebe stegne previše, ganache smlačiti na pari.
Dulce de Leche krem
Mikserom umutiti maslac i dulce de leche. Muteći dalje na najmanjoj brzini, dodajte prah šećer, malo po malo. Kad je dodat sav šećer, mutiti još minut na većoj brzini miksera dok krem ne postane gladak i sjajan. Ukoliko deluje previše čvrst, dodati par kapi hladnog mleka, ne više od jedne kašičice.
Ohlađeno testo preseći na tri kore. Staviti prvu koru na tacnu i premazati sa jednom trećinom Dulce de leche krema. Preko staviti drugu koru, i premazati drugom trećinom krema. Poklopiti trećom korom, a ostatkom krema premazati ivice torte. Ostaviti pola sata u frižideru. Zatim preliti čokoladnim ganache-om, puštajući ga da malo curi i sa strane. Ostaviti u frižideru nekoliko sati pre sečenja. Torta je veoma jaka, seći na tanke parčice. Najbolja je kad se služi na sobnoj temperaturi.
Napomena: Recept u postu nije izmenjen i napisala sam mere i postupak prevedenog recepta. Recept na engleskom jeziku je ovde.
Torta sa krem bananicama
Potreban materijal:
Kora:
14 jaja
14 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike ulja
2 kašike kakaoa
Fil:
1l mleka
12 kašika oštrog brašna
500g margarina ili maslaca
500g prah šećera
400g krem bananica
200g suvog grožđa
200g bele čokolade
Glazura:
8 kašika šećera
8 kašika vode
2 kašike margarina ili maslaca
200g čokolade za kuvanje
Dekoracija:
300g šlaga
Priprema:
Za pripremu kore, prvo odvojiti belanca od žumanaca. Belanca zatim umutiti u čvrsti sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati zatim jedno po jedno žumance i ulje. Dodati orahe, kakao i sjediniti masu. Sipati masu u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na temperaturi od 200C nekih 20 minuta. Najbolje proveriti iglom da li je pečena. Pečenu koru ohladiti, izvaditi iz pleha i podeliti na dva dela. Da se dobiju dve kore. Brašno potrebno za pripremu ila staviti u jednu posudicu, naliti hladno mleko koliko da se masa lepo razmuti da ne budu grudvice (kao kod kuvanja pudinga) pa sipati u mleko koje vri (na slabijoj vatri) i skuvati kašicu. U vruć krem staviti na kockice izlomljenu belu čokoladu pa mešati varjačom dok se čokolada skroz ne otopi. U potpuno ohlađen krem dodati penasto umućen margarin ili maslac, sitno naseckane krem bananice i suvo grožđe. Izmešati da se sve lepo sjedini. Fil podeliti na dva dela. Prvu koru staviti na tacnu pa je premazati jednom polovinom fila, preklopiti drugom korom i premazati drugu polovinu fila. Otopiti šećer u vodi na vatri, dodati margarin ili maslac i kuvati dok se malo ne zgusne, dodati zatim čokoladu i kuvati dok se ne rastopi. Ostaviti da se malo prohladi (ne puno) i preliti glazuru preko drugog fila. Ostaviti na hladno mesto da se stegne. Šlag umutiti uobičajeno i ukrasiti tortu. Ostaviti malo u frižideru da odstoji pre sečenja.
Нема коментара:
Постави коментар