Bijelo brdo
Sastojci
Za biskvit
- 6 cijelih jaja
- 300 g šećera
- 6 žlica vrele vode
- 225 g bijelog brašna (glatkog)
- 1 prašak za pecivo
Za šato
- 5 žutanjka
- 1 žlica bijelog brašna (glatkog)
- 5 žlica šećera
- 1 litra mlijeka
Za šam
- 5 bjelanjaka (snijeg)
- 300 g šećera
Još potrebno
- nekoliko žlica pekmeza ili marmelade od marelica (ili nekog drugog voća)
- 1-2 banane
- 4-5 kivija
- malo višanja iz kompota (bez koštica)
Priprema
-
1
Za biskvit tucite jaja sa šećerom, dodajte vodu, brašno i prašak za pecivo.
-
2
Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili te ispecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici.
-
3
Za šato u prikladnu posudu stavite žutanjke, brašno i šećer i dobro izmiješajte da bude pjenasto. To ukuhajte u litru mlijeka koje ste stavili da zavrije. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok se ne zgusne. Gotov šato ostavite da se ohladi.
-
4
Pečeni biskvit koji ste rashladili narežite na kocke, dimenzija približno 4×4 cm.
-
5
Narezane biskvitne kocke namačite u šato i tako namočene ih slažite na okrugli tanjur. Na red biskvitnih kocki namočenih u šato, stavite nekoliko žlica pekmeza ili marmelade od marelica (ili nekog drugog voća) i razmažite.
-
6
Na pekmez poslažite voće (na kolutiće narezane banane, narezan kivi i višnje bez koštica iz kompota).
-
7
Slijedi drugi red biskvitnih kocki namočenih u šato, druga tura pekmeza koji opet razmažete i druga tura voća koje rasporedite po želji. Voće izbliza.
- 8
-
9
Na pari dobro istucite bjelanjke sa šećerom da dobijete čvrsti šam.
-
10
Gotovo brdo premažite šamom.
- 11
- 12
Нема коментара:
Постави коментар