петак, 29. август 2014.

Serpica blog....

 OBLATNE SA MLEKOM U PRAHU


Predivne,mekane i ukusne sto je najvaznije.Obozavam sve sto se brzo pravi i sto mogu da dobijem puuunoo kolacica.   ,
Oblatne sa mlekom u prahu

POTREBNO:
-700 gr secera
-250 gr margarina
-100 gr cokolade
-600 gr mleka u prahu
-3 table oblatni

PRIPREMA:
Izmesati secer sa 2dcl vode i uspinovati(prokuvati dok se secer ne istopi).
Margarin ostavite na sobnoj temperaturi da ga lakse umutite.Umucenom margarinu dodati mleko u prahu.Dobro umutiti zajedno.
Vreo sirup sipati u umucen margarin sa mlekom u parhu.Sve izmiksati.Podeliti na dva dela,u jedan doadti otopljenu cokoladu drugi deo ostaje takav kakav jeste.
Kada se ohladi,filovati: oblatna,tamniji fil sa cokoladom,oblatna,svetliji fil,oblatna.
Pritisnuti malo da se oblatne slepe,ostaviti da stoji da se stegne,najbolje u frizideru.Seci po zelji stanglice.

 MUSAKA OD MLADOG KUPUSA


POTREBNO:
-pola glavice kupusa(srednje velicine)
-1 veca glavica crnog luka
-3 kasike kukuruznog brasna
-200gr mlevenog mesa( ja sam imala pilece pa ga samlela,vi mozete koje hocete)
-5-6 kolutica kobasice iseckane na sitnije
-6 kasika pavlake
-3jaja
-2 kasike vegete
-so po ukusu
-na vrh kasikice bibera
-1 dcl ulja moze i malo manje
-vode oko 400ml
PRIPREMA:
Sitno seckani luk proprziti na ulju.Dodati mleveno meso,ubrzo i kobasicu.Malo nek prokrcka.Dodajte iseckani ili izrendani svezi kupus.Nalite vodu,ne sve vec pola.Kada je kupus omeksao upola sklonite sa sporeta umesajte kukuruzno brasno,jaja,pavlaku,vegetu,biber.Probajte i posolite jos po ukusu.Nauljite malo tepsiju i istresite kupus.Poravnajte masu i dolite jos malo vode,stavite u rernu da se zapece oko 30 min najvise.Peci na 200 stepeni.Sluzite uz kiselo mleko,pavlaku.pire krompir

 BRZE MEKIKE SUPLJIKAVE I POSNE

POTREBNO:
-500ml mlake vode
-700gr mekog brasna
-40gr kvasca(1 pakovanje ili kockica)
-1 kafena kasikica secera
-5 kasike ulja za testo
-1,5 kafena kasikica soli
-ulje za przenje(duboko przenje)
PRIPREMA:
Evo kako meni budu gotove jako brzo.Kvasac ne stavljam da narasta,narastu isuvise dobro da bi gubila vreme na tome.
U vanglu stavite kvasac,mlaku vodu,secer.Malo to izmesajte rukom,dodajte brasna ali ne sve,malo vise od pola od ukupne kolicine.So dodate tek sad,ne direkt u kvasac slabije ce narasti.Uzmite mikser sa onim vijugavim zicama,debljim koje su i namenjene za mesenje guscih masa kao sto je testo.Tako cete brze napraviti lepo glatko testo sa baloncicima.Rukom bi morali mnogo duze da mesite i zamarate se.Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa,bez grudvica.Ostavite mikser,vise vam ne treba.
Pobrasnjavite malo ruke i testo.Mesite blago i povrsno,tek da se formira mekana lopta od testa.Ako se bas jako lepi za ruke,dodajte jos malo brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu.Ukljucite na 50 al ne cekajte da se skroz zagreje,pa ugasite.Rerna treba da je mlaka,ni slucajno vruca jako.Ubacite vanglu sa testom,i prekrite krpom.Zatvorite rernu,ako  se plasite da ste pregrejali rernu otvorite je na kip(do pola).Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste,nema potrebe da se digne skroz.Ja sam pre ostavljala da se testo digne do kraja vangle,al mi mekike budu skroz iste i ovako i onako.
Pobrasnjavite dobro radnu povrsinu,naraslo testo blago premesite sa malo brasna.Istresite na sto,malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte.Ne previse tanko,i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.
E sad je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta(zavisi koliko je toplo u prostoriji)Mekike fino narastu,supljikavost se poveca.Zagrejte ulje,vrhove prstiju svaki put umocite u brasno da vam se mekike ne zalepe.Bitno je jos da ih uzimate veoma blago,ne pritiskajuci jer ce se spljostiti i nestace pola rupica iz njih.Spustajte u vrelo ulje,gornje strana ide prvo dole.Kada dobro porumeni,okrenete drugu stranu da porumeni.Vadite na salvet da se ocede.
Eto tako ja pravim mekikice.Posluzim uz jogurt,kajmak,kecap,dzem,med ili napravim neki sos(ne kuva se).Beli luk iseckam u pavlaku,malo majoneza...ide bas fino uz mekike.

Нема коментара:

Постави коментар