ŠARENI BUREK
Sastojci
Priprema
-
1
Prvo isjeckati meso. Ja uzmem čistu teleću šniclu, a ko voli masno, može uzeti i malo masnije teleće meso.
Isjeckati ga sitno, staviti u zdjelu, pouljiti, dodati so i biber i ostaviti tako da odstoji. Ovo možete uraditi i dan prije i ostaviti u frižider.
Ako pravite sa junetinom, onda obavezno uradite, jer će u protivnom meso biti tvrdo.
Naravno, u ovo meso treba dodati sitno isjeckani luk.
-
2
U zdjelu staviti brašno, dodati so, malo ulja i vodu. Zakuhati tijesto. Prebaciti na radnu površinu i dobro ga izraditi rukama. Oblikovati jednu veliku loptu, i podijeliti je na 5 malih.
-
3
Svaku lopticu razvući oklagijom kao za picu i ostaviti na kuhinjsku krpu. Premazati odozgo uljem i ostaviti da malo odmori dok vi pripremate ostalo.
-
4
Oguliti krompir, izrendati na krupnije rende, isprati u vodi da nema škroba i dobro ocijediti. Dodati u zdjelu gdje je meso i dobro izmiješati. Probati slanoću pa eventualno još malo dodati začina.
-
5
Jufku razvući i otkinuti krajeve. Na kraj jufke redati meso/krompir. Ja sam redala u tri razmaka da bi mi zvrkovi bili mali.
-
6
Zarolati pomoću stolnjaka ovako kao na slici.
-
7
Smotati svaku jufku u mali zvrk i redati u podmazan pleh. Svaki zvrk odozgo malo posuti sa uljem i pažljivo rukama premazati po površini.
-
8
Staviti da se peče u dobro zagrijanu rernu na 250 C na donju rešetku. Kad počne rumeniti dići je na srednju i peći dok ne porumeni skroz.
-
9
Pred sami kraj napraviti pomastu od malo mlijeka i putera.
Kad prokuha preliti pomoću kašike po svakom zvrku i vratiti još malo u rernu.
U slučaju da je pita preslana (probajte je) - onda ne soliti pomastu, ako je neslana, možete dodati malo soli.
-
10
Ako radite sa faširanim mesom, onda nemojte miješati krompir i meso. Nego ovako kao na slici. U tom slučaju manje posolite meso, jer ćete posoliti i krompir, pa da ne bude onda preslano.
Posluživanje
Kod nas se pita služi sa jogurtom. Ili pavlakom.Što se mene tiče - ne mora ništa.
KROMPIR GULAŠ
Sastojci
- 300 gr teleće šnicle
- 2-3 kom mrkva srednje veličine
- malo korijena celera i peršuna
- list i grančice celera i peršuna
- 3-4 krompira srednje veličine
- po želji so/vegeta, mljeveni biber
- 1 supena kašika paradajz pirea, ili svježi paradajz
Priprema
-
1
Meso isjeći na kockice. Ja pošto ne volim masno i meso sa žilicama, koristim čistu teleću šniclu. Ko voli nek stavi ono šareno. Može i neko drugo meso, ali ako je junetina - onda se treba ipak malo više skuhati, jer će se desiti da vam ostane tvrdo.
U dublju tavu staviti ulje i na zagrijano ulje staviti meso. Izdinstati dok ne promijeni boju sa svih strana.
-
2
Dodati mrkvu i peršun isječeno na tanke kolutove, i celer isto sitno isjeći. Dodati grančice peršuna i celera. Pobiberiti, staviti začine i još malo dinstati.
-
3
Kad se počne lijepiti za tavu dodati samo malo vode i pustiti da lagano krčka. Sve ovo raditi na laganoj vatri. Na kraju dodati supenu kašiku paradajz pirea, ili pelata ili jedan svježi paradajz, oguljen i isječen na sitno.
-
4
Kad je meso skoro mekano dodati krompir isječen na komade. Izmiješati i još malo dinstati.
-
5
Sve ovo preliti sa toplom vodom i ostaviti da krčka dok voda ne uvri, a krompir upije sve i bude skuhan.
Provjeriti još jednom je li slano i ako treba dosoliti.
Dodati list sjeckanog peršuna na kraju.
-
6
Naravno da prije dinstanja mesa treba izdinstati luk, ko voli nek doda i bijelog. Pošto ja luk ne koristim, kod mene je ovako.
ĆUŠPAJZ
Sastojci
Priprema
-
1
Špinat dobro oprati, koristiti samo listove.
U šerpu staviti vode da provri i staviti špinat unutra. Ne treba dugo kuhati, samo 2-3 minute i izvaditi u cjediljku da se ocijedi.
Isjeckati što sitnije na dasku.
-
2
Bijeli luk isjeckati ručno ili u ovoj spravici.
-
3
U tavi ugrijati ulje i staviti brašno. Malo propržiti i odmah dodati bijeli luk. Paziti da ne zagori, nemojte da bude jaka vatra (meni uvijek izgori, hehe)
-
4
Dodati špinat, promiješati i zaliti mlijekom.
Lagano miješati dok mlijeko ne uvri i na kraju posoliti.
Нема коментара:
Постави коментар