Slatke ruzice
tortelina.blogspot.com
Jod jedne ruzice i ponovo punjene cokoladom... za mene nema nista lepse
od slatkog dizanog testa filovanog cokoladom za kuvanje... vi mozete
koristiti dzem, cimet, eurokrem, mak, orahe ili sta god vam padne na
pamet, testo je veoma fino i ukusno samo po sebi pa necete pogresiti ni
ako se odlucite da ih oblikujete bez ikakvog punjenja.
Slatke ruzice
Sastojci:
550 gr brasna
1/2 kasicice soli
70 gr secera
1 suvi kvasac
2 jaja
100 gr otopljenog maslaca ili margarina
200 ml toplog mleka
i jos:
150-200 gr cokolade
Priprema:
Nozem, svaku kuglicu, preseci na tri dela.
Od dobijenih komadica oklagijom razvijati krugove i redjati ih na radnu povrsinu.
Nakon sto su svi komadi testa razvijeni u krug istopiti cokoladu za kuvanje ili pripremiti fil po zelji. Namazati jedan krug filom.
Preklopiti ga na pola.
A zatim dobijeni polukrug ponovo na pola da dobijete trougao.
Za svaku ruzicu potrebno vam je tri nafilovana trouglica.
Sloziti tri trougla jedan do drugoga tako da se vrhovi preklapaju.
A zatim ih zarolati u krug da dobijete ruzicu.
Staviti oblikovanu ruzicu u pripremljen kalup za muffins.
Na isti nacin oblikovati jos jedanaest peciva. Ostaviti pripremljena peciva na toplom dok se rerna zagreva.
Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni. Peci ruzice 17-20 minuta ili dok fino ne porumene.
Ostaviti da se malo prohlade, po zelji posuti secerom u prahu, i posluziti.
* Vodila sam se receptom za cokoladne ruzice s tim sto sam malo povecala kolicinu brasna tako da mi u daljoj izradi nije trebao niti gram... premesila sam ga i razvijala bez posipanja radne povrsine, a razvijene krugove prebacivala jedan preko drugog (kao sto je prikazano na trecoj slici pripreme)... svih trideset i sest komada je lezalo naslonjeno jedan na drugi tokom cele pripreme i ni jednog trenutka nije doslo do lepljenja testa.
* Kod oblikovanja sam navela da prvo razvijte sve krugove a zatim krenete sa filovanjem i savijanjem jer sam ja, prilikom prve izrade ovih peciva, radila ruzicu po ruzicu i nije se pokazalo bas najpametnije. Postupak oduzima vreme a cokolada se u tom periodu hladi i steze pa sam morala svaki cas da je dogrevam. Sto se cokolade tice, najbolje je da je fino topla i razmaziva jer tako necete cepati testo dok ga filujete a trebace vam manja kolicina cokolade.
* Ako vam preostane koje pecivo za naredni dan samo ga kratko zagrejte u mikrotalasnoj, budu kao tek pecena.
Slatke ruzice
Sastojci:
550 gr brasna
1/2 kasicice soli
70 gr secera
1 suvi kvasac
2 jaja
100 gr otopljenog maslaca ili margarina
200 ml toplog mleka
i jos:
150-200 gr cokolade
Priprema:
Izmesati 500 g brasna sa pola kasicice soli. Dodati secer i suvi kvasac
pa jos jednom sve dobro promesati. Napraviti udubljenje u brasnu, sipati
jaja, istopljen maslac/margarin i toplo mleko te zamesiti mekano testo. Ostatak brasna istresti
na radnu povrsinu, prebaciti testo i umesiti glatku kuglu. Staviti
testo u plasticnu posudu i ostaviti na toplom 1-1,5 sat da naraste.
Kalup za muffins namazati uljem ili maslacem.
Naraslo testo podeliti na 12 jednakih delova i svaki deo oblikovati u kuglicu.
Nozem, svaku kuglicu, preseci na tri dela.
Od dobijenih komadica oklagijom razvijati krugove i redjati ih na radnu povrsinu.
Nakon sto su svi komadi testa razvijeni u krug istopiti cokoladu za kuvanje ili pripremiti fil po zelji. Namazati jedan krug filom.
Preklopiti ga na pola.
A zatim dobijeni polukrug ponovo na pola da dobijete trougao.
Za svaku ruzicu potrebno vam je tri nafilovana trouglica.
Sloziti tri trougla jedan do drugoga tako da se vrhovi preklapaju.
A zatim ih zarolati u krug da dobijete ruzicu.
Staviti oblikovanu ruzicu u pripremljen kalup za muffins.
Na isti nacin oblikovati jos jedanaest peciva. Ostaviti pripremljena peciva na toplom dok se rerna zagreva.
Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni. Peci ruzice 17-20 minuta ili dok fino ne porumene.
Ostaviti da se malo prohlade, po zelji posuti secerom u prahu, i posluziti.
* Vodila sam se receptom za cokoladne ruzice s tim sto sam malo povecala kolicinu brasna tako da mi u daljoj izradi nije trebao niti gram... premesila sam ga i razvijala bez posipanja radne povrsine, a razvijene krugove prebacivala jedan preko drugog (kao sto je prikazano na trecoj slici pripreme)... svih trideset i sest komada je lezalo naslonjeno jedan na drugi tokom cele pripreme i ni jednog trenutka nije doslo do lepljenja testa.
* Kod oblikovanja sam navela da prvo razvijte sve krugove a zatim krenete sa filovanjem i savijanjem jer sam ja, prilikom prve izrade ovih peciva, radila ruzicu po ruzicu i nije se pokazalo bas najpametnije. Postupak oduzima vreme a cokolada se u tom periodu hladi i steze pa sam morala svaki cas da je dogrevam. Sto se cokolade tice, najbolje je da je fino topla i razmaziva jer tako necete cepati testo dok ga filujete a trebace vam manja kolicina cokolade.
* Ako vam preostane koje pecivo za naredni dan samo ga kratko zagrejte u mikrotalasnoj, budu kao tek pecena.
Нема коментара:
Постави коментар