Gulaš sa mešanim mesom – „Vegeta“ mariniranje
Glavna jela
Mariniranje je od sada vremenski mnogo kraće jer namirnice od
bilo kog mesa ili ribe postaju sočnije i mekše za samo 30 minuta.
Prepoznatljiva Vegetina kuhinja vrhunskih recepata, osmislila je 4 tečne
marinade: Mediteransku, Univerzalnu, Pikantnu i Marinadu sa belim lukom.
One u svom sastavu imaju savršenu kombinaciju ulja, sirćeta, sušenog
povrća i dodatnih začina, a pravim gurmanima omogućavaju pripremanje
sočnih jela na roštilju, tiganju ili u rerni. Jednostavno i brzo
mariniranje mesa ili ribe bez dodatnih pojačivača ukusa i aroma,
modernim domaćicama skratiće vreme provedeno u kuhinji i ostaviće im
više vremena za druženje. Za pripremanje 600 g mesa ili ribe potrebno
je 1 pakovanje (90 ml) marinade.
Marinada sa belim lukom
je kreirana po meri onih koji vole odmeren i aromatičan ukus belog
luka, uživaju u roštiljanju i druženju. Marinada sa belim lukom odličnom
kombinacijom sušenog belog luka, belog vina, vinskog sirćeta, senfa,
sušenog povrća i začina, čini mariniranje jednostavnim i za 30 minuta
meso je spremno za pečenje. Za jači ukus belog luka potrebno je ostaviti
meso u marinadi malo duže. Uz ovu marinadu više nećete imati miris luka
na prstima.
Potreban materijal:
200g pilećeg belog mesa
200g svinjskog mesa
200g junećeg mesa
1 kesica Vegeta marinade sa belim lukom
300g crnog luka
2 suve ljute papričice
300g krompira
150g šargarepe
1 lovorov list
pola kašičice suvog majorana
pola kašičice kima
mleveni biber, so
vegeta
1l goveđe supe
100ml crnog vina
100ml paradajz sosa
20g maslaca
3 pune kašičice gustina (skroba)
so
ulje
Priprema:
Sve tri vrste mesa iseckati na male kockice, staviti u činiju i preliti „Vegeta“ marinadom sa belim lukom.
Dobro promešati, pa ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Za to
vreme očistiti luk, krompir i šargarepu. U šerpi zagrejati ulje, dodati
sitno seckani crni luk, kim, majoran, lovorov list i sitno iseckanu
papričicu. Propržiti da luk malo omekša, pa dodati na kolutove isečenu
šargarepu. Pržiti uz mešanje minut-dva, a zatim dodati izmarinirano
meso. Naliti pripremljenom supom, poklopiti, smanjiti na manju
temperaturu pa kuvati sat vremena, uz povremeno mešanje. Posoliti. Posle
sat vremena dodati na kockice isečeni krompir, vino i paradajz pire. Po
ukusu začiniti i nastaviti sa kuvanjem na laganoj vatri. Kada meso i
povrće budu mekani, otprilike posle nekih 45 minuta, dodati maslac koji
ste izmešali sa gustinom. Promešati da se sve lepo sjedini i kuvati još
nekih 15 minuta. Poslužiti toplo, po želji posuti krutonima i peršunom.
„Vegetine“ novosti možete pratiti i na fan stranici „Podravke“ na Facebooku.
Mariniranje je od sada vremenski mnogo kraće jer namirnice od bilo kog mesa ili ribe postaju sočnije i mekše za samo 30 minuta. Prepoznatljiva Vegetina kuhinja vrhunskih recepata, osmislila je 4 tečne marinade: Mediteransku, Univerzalnu, Pikantnu i Marinadu sa belim lukom. One u svom sastavu imaju savršenu kombinaciju ulja, sirćeta, sušenog povrća i dodatnih začina, a pravim gurmanima omogućavaju pripremanje sočnih jela na roštilju, tiganju ili u rerni. Jednostavno i brzo mariniranje mesa ili ribe bez dodatnih pojačivača ukusa i aroma, modernim domaćicama skratiće vreme provedeno u kuhinji i ostaviće im više vremena za druženje. Za pripremanje 600 g mesa ili ribe potrebno je 1 pakovanje (90 ml) marinade.
Marinada sa belim lukom je kreirana po meri onih koji vole odmeren i aromatičan ukus belog luka, uživaju u roštiljanju i druženju. Marinada sa belim lukom odličnom kombinacijom sušenog belog luka, belog vina, vinskog sirćeta, senfa, sušenog povrća i začina, čini mariniranje jednostavnim i za 30 minuta meso je spremno za pečenje. Za jači ukus belog luka potrebno je ostaviti meso u marinadi malo duže. Uz ovu marinadu više nećete imati miris luka na prstima.
Potreban materijal:
200g pilećeg belog mesa
200g svinjskog mesa
200g junećeg mesa
1 kesica Vegeta marinade sa belim lukom
300g crnog luka
2 suve ljute papričice
300g krompira
150g šargarepe
1 lovorov list
pola kašičice suvog majorana
pola kašičice kima
mleveni biber, so
vegeta
1l goveđe supe
100ml crnog vina
100ml paradajz sosa
20g maslaca
3 pune kašičice gustina (skroba)
so
ulje
Priprema:
Sve tri vrste mesa iseckati na male kockice, staviti u činiju i preliti „Vegeta“ marinadom sa belim lukom. Dobro promešati, pa ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Za to vreme očistiti luk, krompir i šargarepu. U šerpi zagrejati ulje, dodati sitno seckani crni luk, kim, majoran, lovorov list i sitno iseckanu papričicu. Propržiti da luk malo omekša, pa dodati na kolutove isečenu šargarepu. Pržiti uz mešanje minut-dva, a zatim dodati izmarinirano meso. Naliti pripremljenom supom, poklopiti, smanjiti na manju temperaturu pa kuvati sat vremena, uz povremeno mešanje. Posoliti. Posle sat vremena dodati na kockice isečeni krompir, vino i paradajz pire. Po ukusu začiniti i nastaviti sa kuvanjem na laganoj vatri. Kada meso i povrće budu mekani, otprilike posle nekih 45 minuta, dodati maslac koji ste izmešali sa gustinom. Promešati da se sve lepo sjedini i kuvati još nekih 15 minuta. Poslužiti toplo, po želji posuti krutonima i peršunom.
„Vegetine“ novosti možete pratiti i na fan stranici „Podravke“ na Facebooku.
Punjene paprike sirom
Potreban materijal:
10-tak manjih, mesnatih paprika babura
300g sitnog sira
5 jaja
mešavina začina
ulje
Priprema:
Paprike oprati i odseći vrh-kapicu. Izmešati jaja sa sirom, dodati mešavinu začina po ukusu i malo ulja. Masom puniti paprike i ređati u vatrostalni sud za pečenje. Ponovo malo preliti uljem, pa staviti u rernu zagrejano na 200C i peći nekih 45 minuta.
Pasulj
Potreban materijal:
400g belog pasulja
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 komadić celera
4 čena belog luka
so, mleveni biber
500g dimljenog mesa od butkice
2 kašike svinjske masti
1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Pasulj veče pred kuvanje potopiti u hladnoj vodi da odstoji. Sutradan vodu ocediti, naliti novu u većoj, dubljoj šerpi, dodati pasulj i staviti da se kuva. Kuvati ga 30 minuta, a zatim ponovo ocediti vodu i naliti novom, otprilike sa 2,5l. Posoliti, dodati celu glavicu crnog luka, celu šargarepu i celer i čenove belog luka. Kuvati otklopljeno dok ne provri, a zatim smanjiti temperaturu na „srednje“, dodati na komade isečeno dimljeno meso od butkice i kuvati dok pasulj i povrće ne budu mekani. Vodu više ne treba dodavati, ali ako baš uzavri previše, naliti malo. Izvaditi iz šerpe crni luk, šargarepu i celer pa sve izmiksirati u blenderu. U dubljem tiganju zagrejati mast, dodati alevu papriku i izblendirano povrće i sve lepo sjediniti. Vratiti u šerpu sa pasuljem, dobro promešati i začiniti po ukusu biberom i po potrebi još posoliti. Ostaviti da još malo krčka, pa skloniti
Pileća džigerica u saftu
Potreban materujal:
850g pileće džigerice
40g maslaca
200g crnog luka
200g graška
180g šargarepe
70g celera
pola kašičice aleve paprike
2 kašike paradajz pirea
1 kašika brašna
50ml pavlake za kuvanje
so, mleveni crni biber
ulje
Priprema:
Crni luk iseckati na sitne kockice, šargarepu na kolutove, a celer izrendati na krupno rende. U šerpi rastopiti maslac sa malo ulja, dodati luk i kratko propržiti, dok ne postane staklast. Dodati šargarepu i celer, pa na umerenoj vatri uz povremeno mešanje pržiti dok povrće ne omekša. Posoliti i pobiberiti. Dodati pileću džigericu i kratko propržiti. Dodati grašak, paradajz pire i alevu papriku i naliti sa malo vode (tek da pokrije povrće i džigericu), pa uz povremeno mešanje krčkati nekih 15-tak minuta. Dok džigerica ne omekša. U pavlaku za kuvanje razmutiti brašno, pa sipati u šerpu. Još malo začiniti po ukusu i kuvati dok se ne zgusne. Jelo treba da bude lepo, kremasto, ne mnogo retko. Poslužiti toplo uz krompir pire, pripremljen uobičajeno.
Šnicle u sosu od kiselih krastavaca
Potreban materijal:
4 svinjske šnicle
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
3-4 kisela krastavca
mešavina začina
beli luk u granulama
aleva paprika po ukusu
mleveni crni biber
brašno za valjanje šnicli
ulje za prženje
200ml pavlake za kuvanje
1 kašika seckanog peršuna
Priprema:
Izlupati dobro šnicle čekićem za meso i posuti ih belim lukom u granulama, po ukusu. Uvaljati ih zatim u brašno i propržiti na ulju sa obe strane dok lepo ne porumene. Propržene šnicle izvaditi na tanjir i držati ih na toplom mestu. U isto ulje gde su se pržile šnicle dodati sitno iseckani crni luk, sitno iseckani beli luk, rendane (sitno rende) kisele krastavčiće i po ukusu mešavinu začina, alevu papriku i biber, pa naliti vodom i krčkati malo sve zajedno. Vratiti šnicle, doliti vodu tek toliko da prekrije šnicle i kuvati na tihoj vatri dok šnicle skroz ne omekšaju, nekih sat i po vremena. Sos treba da bude kremast. Na kraju dodati pavlaku i još malo kuvati. Pre serviranja, posuti seckanim peršunom. Poslužiti toplo uz prilog po želji: pire, testeninu itd.
Recept je isproban u sklopu igrice za gastro blogere „FBI rukavice“ sa bloga „Cooking with Zoki“. Odličan recept, posebne pohvale idu od strane mog supruga, jako mu se svidelo jelo.
Grašak paprikaš
Potreban materijal:
2 glavice crnog luka
2 veća struka mladog luka
2 bataka i karabatka (oko 600-700g)
3 šargarepe
500g mladog krompira
400g graška
300ml domaćg paradajz pirea
sveži peršun
so, mleveni biber, mešavina začina
Priprema:
Obe vrste luka sitno iseckati. Meso odvojiti od kostiju i svako parče podeliti na dva dela. U šerpu zagrejati ulje, dodati luk i meso, pa dinstati dok luk ne omekša. Dodati zatim šargrepu isečenu na kolutove i grašak, i dinstati još koji minut. Nakon toga staviti krompir isečen na krupnije kockice. Sipati pardajz pire i vodu nšto malo preko povrća i mesa. Staviti so i mešavinu začina po ukusu, pa kuvati jedno 45 min ili dok meso i povrće ne budu mekani. Na kraju pobiberiti po ukusu i posuti sitno seckanim peršunom. Poslužiti toplo.
Recept je isproban sa bloga „Knjiški moljac u špajzu“ u sklopu igrice za gastro blogere FBI rukavice.
Pirinač sa karijem
Jednostavno, brzo i ukusno jelo.
Potreban materijal:
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
400g pirinča okruglog zrna „Round“
150g graška
40g maslaca
ulje
so, mešavina začina
mleveni crni biber
1 kašičica karija
sveži peršun
Priprema:
Crni luk sitno iseckati. Šargarepu iseckati na kockice. Zagrejati ulje u tiganju, pa dodati crni luk i šargarepu. Pržiti nekih 5 minuta, dok luk ne postane staklast, pa dodati oprani pirinač i naliti vodom, tek toliko da prekrije povrće. Posoliti. Na umerenoj vatri kuvati uz povremeno mešanje i nalivanje vode dok pirinač ne bude na pola kuvan. Dodati grašak i začiniti mešavinom začina i mlevenim biberom po ukusu. Kuvati uz povremeno dolivanje vode dok se pirinač i grašak ne skuvaju. Kada je jelo gotovo, dodati kari, isključiti ringlu, pa dodati maslac i mešati dok se maslac ne rastopi. Posuti svežim peršunom i poslužiti.
Potreban materijal:
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
400g pirinča okruglog zrna „Round“
150g graška
40g maslaca
ulje
so, mešavina začina
mleveni crni biber
1 kašičica karija
sveži peršun
Priprema:
Crni luk sitno iseckati. Šargarepu iseckati na kockice. Zagrejati ulje u tiganju, pa dodati crni luk i šargarepu. Pržiti nekih 5 minuta, dok luk ne postane staklast, pa dodati oprani pirinač i naliti vodom, tek toliko da prekrije povrće. Posoliti. Na umerenoj vatri kuvati uz povremeno mešanje i nalivanje vode dok pirinač ne bude na pola kuvan. Dodati grašak i začiniti mešavinom začina i mlevenim biberom po ukusu. Kuvati uz povremeno dolivanje vode dok se pirinač i grašak ne skuvaju. Kada je jelo gotovo, dodati kari, isključiti ringlu, pa dodati maslac i mešati dok se maslac ne rastopi. Posuti svežim peršunom i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар