Paprika pita
Potreban materijal:
4 veće paprike babure
3 jaja
60g šunke
100g sira
2 kašike kisele pavlake
100g kora za pitu
1 kiseli krastavčić
50ml vode
2 kašike ulja
so
Priprema:
U činiji za mućenje staviti jaja, pa ih umutiti žicom za mućenje. Šunku, sir i kiseli krastavac narendati pa sve dodati umućenim jajima i promešati žicom. Dodati zatim kiselu pavlaku i malo posoliti. Kore za piti iseckati baš sitno, na parčiće male nekih 5cm. Iseckane kore dodati umućenoj masi, kao i vodu i ulje i sve lagano promešati da se lepo sjedini. Ovom masom napuniti paprike. Staviti u vatrostalni sud za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 45 minuta. Ovako pripremljene paprike lepe su i tople i hladne.
Potreban materijal:
4 veće paprike babure
3 jaja
60g šunke
100g sira
2 kašike kisele pavlake
100g kora za pitu
1 kiseli krastavčić
50ml vode
2 kašike ulja
so
3 jaja
60g šunke
100g sira
2 kašike kisele pavlake
100g kora za pitu
1 kiseli krastavčić
50ml vode
2 kašike ulja
so
Priprema:
U činiji za mućenje staviti jaja, pa ih umutiti žicom za mućenje. Šunku, sir i kiseli krastavac narendati pa sve dodati umućenim jajima i promešati žicom. Dodati zatim kiselu pavlaku i malo posoliti. Kore za piti iseckati baš sitno, na parčiće male nekih 5cm. Iseckane kore dodati umućenoj masi, kao i vodu i ulje i sve lagano promešati da se lepo sjedini. Ovom masom napuniti paprike. Staviti u vatrostalni sud za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 45 minuta. Ovako pripremljene paprike lepe su i tople i hladne.
Grašak sa svinjskim mesom
Potreban materijal:
600g svinjskog mesa-krtine
450g graška
1 šargarepa
3 srednja krompira
1 srednja glavica crnog luka
2 kašike kisele pavlake
mešavina začina
biber
ulje
Priprema:
Sitno iseckati luk i šaragarepu pa ih propržiti na ulju. Meso iseći takođe na sitnije kockice pa ga dodati u sud sa krompirom i povrćem. Pržiti par minuta stalno mešajući. Posoliti. Naliti vodom koliko da prekrije meso i povrće i kuvati 20 minuta. Dodati grašak i krompir iseckan na kockice. Smanjiti temperaturu i kuvati uz povremeno mešanje i dolivanje vode dok meso i povrće ne budu mekani. Kada je mekano izvaditi meso iz suda i skloniti na toplo mesto, a povrće iz šerpe propasirati. Najbolje u blenderu. Vratiti u sud gde se kuvalo, kao i meso. Ako je tečnost mnogo isparila dodati još malo, jelo treba da bude žitko, ne previše gusto. Začiniti po ukusu i dodati dve kašike kisele pavlake.
Potreban materijal:
600g svinjskog mesa-krtine
450g graška
1 šargarepa
3 srednja krompira
1 srednja glavica crnog luka
2 kašike kisele pavlake
mešavina začina
biber
ulje
450g graška
1 šargarepa
3 srednja krompira
1 srednja glavica crnog luka
2 kašike kisele pavlake
mešavina začina
biber
ulje
Priprema:
Sitno iseckati luk i šaragarepu pa ih propržiti na ulju. Meso iseći takođe na sitnije kockice pa ga dodati u sud sa krompirom i povrćem. Pržiti par minuta stalno mešajući. Posoliti. Naliti vodom koliko da prekrije meso i povrće i kuvati 20 minuta. Dodati grašak i krompir iseckan na kockice. Smanjiti temperaturu i kuvati uz povremeno mešanje i dolivanje vode dok meso i povrće ne budu mekani. Kada je mekano izvaditi meso iz suda i skloniti na toplo mesto, a povrće iz šerpe propasirati. Najbolje u blenderu. Vratiti u sud gde se kuvalo, kao i meso. Ako je tečnost mnogo isparila dodati još malo, jelo treba da bude žitko, ne previše gusto. Začiniti po ukusu i dodati dve kašike kisele pavlake.
Pasulj
Potreban materijal:
400g belog pasulja
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 komadić celera
4 čena belog luka
so, mleveni biber
500g dimljenog mesa od butkice
2 kašike svinjske masti
1 kašičica aleve paprike
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 komadić celera
4 čena belog luka
so, mleveni biber
500g dimljenog mesa od butkice
2 kašike svinjske masti
1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Pasulj veče pred kuvanje potopiti u hladnoj vodi da odstoji. Sutradan vodu ocediti, naliti novu u većoj, dubljoj šerpi, dodati pasulj i staviti da se kuva. Kuvati ga 30 minuta, a zatim ponovo ocediti vodu i naliti novom, otprilike sa 2,5l. Posoliti, dodati celu glavicu crnog luka, celu šargarepu i celer i čenove belog luka. Kuvati otklopljeno dok ne provri, a zatim smanjiti temperaturu na „srednje“, dodati na komade isečeno dimljeno meso od butkice i kuvati dok pasulj i povrće ne budu mekani. Vodu više ne treba dodavati, ali ako baš uzavri previše, naliti malo. Izvaditi iz šerpe crni luk, šargarepu i celer pa sve izmiksirati u blenderu. U dubljem tiganju zagrejati mast, dodati alevu papriku i izblendirano povrće i sve lepo sjediniti. Vratiti u šerpu sa pasuljem, dobro promešati i začiniti po ukusu biberom i po potrebi još posoliti. Ostaviti da još malo krčka, pa skloniti sa vatre.
Grašak paprikaš
Potreban materijal:
2 glavice crnog luka
2 veća struka mladog luka
2 bataka i karabatka (oko 600-700g)
3 šargarepe
500g mladog krompira
400g graška
300ml domaćg paradajz pirea
sveži peršun
so, mleveni biber, mešavina začina
2 veća struka mladog luka
2 bataka i karabatka (oko 600-700g)
3 šargarepe
500g mladog krompira
400g graška
300ml domaćg paradajz pirea
sveži peršun
so, mleveni biber, mešavina začina
Priprema:
Obe vrste luka sitno iseckati. Meso odvojiti od kostiju i svako parče podeliti na dva dela. U šerpu zagrejati ulje, dodati luk i meso, pa dinstati dok luk ne omekša. Dodati zatim šargrepu isečenu na kolutove i grašak, i dinstati još koji minut. Nakon toga staviti krompir isečen na krupnije kockice. Sipati pardajz pire i vodu nšto malo preko povrća i mesa. Staviti so i mešavinu začina po ukusu, pa kuvati jedno 45 min ili dok meso i povrće ne budu mekani. Na kraju pobiberiti po ukusu i posuti sitno seckanim peršunom. Poslužiti toplo.
Grašak sa piletinom i knedlama od griza
Potreban materijal:
700g belog, pilećeg mesa
400g smrznutog graška
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1/2 kašike aleve paprike
600ml pileće supe
2 kašike gustina
mešavina začina, mleveni biber
50ml pavlake za kuvanje
so, ulje
400g smrznutog graška
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1/2 kašike aleve paprike
600ml pileće supe
2 kašike gustina
mešavina začina, mleveni biber
50ml pavlake za kuvanje
so, ulje
za knedle
2 jaja
so
1 kašičica ulja
60g pšeničnog griza
so
1 kašičica ulja
60g pšeničnog griza
Priprema:
Piletinu iseći na krupnije kocke. Šargarepu očistiti i iseći na kockice, crni luk sitno iseckati. Pripremiti supu. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, dodati isečenu piletinu i dinstati dok meso ne pobeli. Zatim dodati grašak, alevu papriku, so po ukusu i mešavinu začina, naliti supom i na umerenoj vatri kuvati dok meso i povrće ne omekšaju. Tečnost više ne nalivati. Pred kraj kuvanja u malo hladne vode razmutiti gustin, pomešati sa pavlakom za kuvanje i sipati u šerpu. Kuvati još par minuta dok se malo ne zgusne. Poslužiti toplo uz knedle od griza.
Knedle od griza
U posebnoj šerpici zagrejati vodu do ključanja. Jaja penasto umutiti, malo posoliti i dodati ulje. U masu dodati griz postepeno i lagano umešati. Knedle sipati kašikom u proključalu vodu. Kašiku kojom vadite knedle uvek potopite u vrelu vodu, da se testo ne bi lepilo za nju. Može se desiti da se knedle raspadaju prilikom stavljanja, u tom slučaju najbolje je isprobati samo jednu u ključaloj vodi, ako se raspadaju, dodati još malo griza u smesu.
Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka – FBI rukavice
Još jedan primer gde jednostavno, može da bude savršeno. Zaista smo uživali u ručku toga dana.
Potreban materijal:
1 celo pile
maslinovo ulje
pola šake svežeg timijana (ja stavila malo suvog)
40 čena belog luka
maslinovo ulje
pola šake svežeg timijana (ja stavila malo suvog)
40 čena belog luka
Priprema:
Beli luk očistiti, ali čenove ostaviti cele. Piletinu iseći na komade, po originalnom receptu stoji osam komada, ja sam imala šest. Nisam koristila krilca. Komade piletine posoliti i pobiberiti, pa staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada meso počne da dobija braon koricu skloniti sa vatre i staviti u pleh za pečenje ili keramičku posudu, gde ste predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešati začine sa mesom. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u rerni zagrejanoj na 175C oko jedan sat i petnaest minuta. Pred kraj folija se može skinuti, u tom slučaju meso će biti rumenije i zapečenije. Tako peći još nekih pet do deset minuta. Poslužiti uz prilog po želji.
Recept je isproban sa bloga „So i Biber“ u sklopu igrice „FBI rukavice“.
Нема коментара:
Постави коментар