Kupus kifle – mekane kao duša ;)
Za ove kifle, za koje nisam odmah ni znala da će biti „kupus“ kifle…koristila sam već oprobano testo ukiselo za smotane slane kiflice. Ne vidim razloga da nešto muljam sa testom, kada je ovo veoma ukusno (izostavila jedino mleko). Dalje uobličavanje…naišlo je usput…
½ l jogurta i stavimo na ringlu da se ugreje do nekog mlakog stepena toplote koji nam ne peče prste. Tu negde…jogurt počinje da izgleda grozno, izdvoji se kao sir i surutka se pojavi…e to lepo promešamo i kada smo skinuli sa vatre, dodamo 1 kvasac da nadodje. Pospemo sa 2 kašikice šećera.
U medjuvremenu, pripremimo 1 kg brašna
sa 1 praškom za pecivo i 2 kašike soli, dodamo 3 jajeta, nalijemo jogurt
sa nadošlim kvascem i mesimo. 1 ½ dcl ulja ostavljamo za kraj, jer je
tako lakše mesiti, dodajemo ga postepeno. Testo treba što bolje umesiti,
da bude skroz glatko. Nemojte se uplašiti ako deluje malo mekše…ali
konačan rezultat je uffff, pufnast . Kada smo umesili testo, stavimo ga satićak na odmaranje u ćebetu a prethodno prekrivenog krpom.
Kada je testo naraslo, podelimo ga na dva dela i ponavljamo postupak:
- razvijemo testo da što više liči na
pravougaonik i tanko koliko da nam se ne cepa. Pripremili smo 2
margarina od 250 gr iz kutijice jer je mekši, no ja sam utrošila 1 ½ .
Premazujemo razvijeno testo i urolamo ga popreko, tj. po onoj užoj
strani. Pokrijemo krpom i ostavimo da stoji nekih 15 – tak minuta. Tada
ponovo razvijemo testo i premažemo margarinom, no ovaj put urolamo po
široj strani i možemo preseći na pola, kako bismo lakše radili sa
rolnom.
Kiflice koje zovu kupus kiflama…sečemo
tanjirićem za kafu, kako je prikazano na slici. To bude nešto kao da u
cik – cak sečemo solat u trouglove. Odlična je fora sa tanjirićem, nema
pilanja nožem po mekom testu, jednostavno – predje se tanjirićem i ono
je super.
Poredjamo kiflice u uljem namazanu
tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, premažemo ih sa umućena 2
žumanceta, pospemo sa proprženim susamom i ostavimo još 15 – tak minuta
da odstoje pre pečenja. E sad…to kako za koje uspe, pošto koristimo
vreme dok se jedna tepsija peče, da se
Нема коментара:
Постави коментар