субота, 2. август 2014.

Erna-Recepti,skusst,monchi....

Bülbül Yuvası baklava

Bülbül Yuvası baklava u prevodu- gnijezda slavuja.Bülbül Yuvası baklava
/slika/1954883/

Sastojci

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Agdu pripremimo tko da secer istresemo u srednje veliku serpu i dodamo vodu dva prsta iznad ruba secera, te kuhamo na najacoj vatri oko 15 minuta.
  2. 2
    Otopimo puter sa malo ulja.
  3. 3
    Sameljemo orahe i dodamo 4 zlice secera te izmjesamo.
  4. 4
    Kore za jufku prerezemo na cetiri dijela.
  5. 5
    Dobili smo cetiri pravougaonika.
  6. 6
    Dva pravougaonika pokrijemo sa vlaznom krpom ili prozirnom folijom da nam se jufka ne osusi.
  7. 7/slika/1954887/
    Kod ostala dva premazemo 1/3 sa puterom.
  8. 8/slika/1954889/
    Zatim dodamo orahe.
  9. 9/slika/1954891/
    Na pocetak jufke stavimo tanji stapic.( ja sam koristila kineske drvene stapice- pribor za jelo)
  10. 10/slika/1954893/
    Uvijemo do kraja.
  11. 11/slika/1954895/
    Zatim s obje strane guramo jufku prema sredini da nam se nabora.
  12. 12/slika/1954899/
    Prerezemo na dva jednaka dijela.
  13. 13/slika/1954901/
    Pazljivo sastavimo krajeve da dobijemo takozvano gnijezdo.
  14. 14/slika/1954903/
    Gnijezda stavljamo u okrugli pleh promjera 38 cm. Krenemo od sredine, zatim u krug.
  15. 15/slika/1954905/
    Baklava prije pecenja.
  16. 16
    Pecemo u predhodno zagrijanoj pecnici na 170 stepeni 10 minuta, zatim smanjimo vatru na 140 i pecemo da lijepo porumeni. Ja samo sve ukupno pekla oko 35 minuta. Sve zavisi od pecnice koliko ce se dugo peci. Ova baklava je tanka i ne treba joj mnogo da se ispece.
  17. 17
    Zalijete vrucu baklavu sa mlakom agdom i ostavite da se ohladi.
  18. 18Bülbül Yuvası baklava/slika/1954907/
    Nakon toga sameljete pistace i ukrasite.
  19. 19Bülbül Yuvası baklava/slika/1954909/
    Prijatno i uzivajte uz ovu orijentalnu slasticu.

VELIBAH

Ukoliko niste probali ovo fenomenalno tursko pecivo, obavezno probajte!VELIBAH
/slika/1751291/

Sastojci

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 11/slika/1751293/
    Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati toplu vodu. Zamijesiti tijesto, pa ostaviti prekriveno oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijeliti na 6-8 loptica. Svaku lopticu malo razvaljati. Kuhan krompir naribati, začiniti (so, biber) i dodati otopljen puter. Na svaku razvaljanu lopticu staviti fil od krompira, pa zatvoriti lopticu.
  2. 22/slika/1751295/
    Filovanu lopticu razvaljati na veličinu tave.
  3. 33/slika/1751299/
    Pržiti u tavi, premazanoj sa par kapi ulja, po par minuta sa svake strane.
  4. 44/slika/1751305/
    Gotove se, dok su vruće, premažu sa malo putera (ja nisam), pa posluže!
  5. 5gotove!/slika/1751309/
    Ukoliko vam ostane koje parče, kratko zagrijati u tavi (bez ulja)! Čak i nakon 24 h, bit će kao da su tek pečene!

Sultan Kebabı

još jedan turski recept!Sultan Kebabı
/slika/1948173/

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1fil/slika/1948159/
    Prvo pripremite palačinke!
    Zatim u tavu sipajte ulje, pa stavite meso narezano na kockice. Propržite, pa dodajte sitno sjeckan luk, a zatim i paprike. Propržite 3-4 minute, pa dodajte oljušten, sitno sjeckan paradajz. Začinite, po ukusu, pa poklopite i dinstajte 6-7 minuta. Na kraju dodajte i kuhani grašak.
  2. 2priprema/slika/1948161/
    Dok se fil dinsta, pripremite bešamel. Rastopite puter, pa dodajte brašno. Kratko pržite, pa sipajte mlijeko, miješajući svo vrijeme (kako bi se izbjeglo stvaranje grudica)! Kuhajte bešamel 2-3 minute; začinite! Na svaku palačinku stavite po 3 kašike fila, pa preklopite, tako da formirate "paketić"! "Paketiće" redajte u puterom premazan pleh.
    PS. Bržu i jednostavniju verziju ovog jela možete raditi sa gotovim korama za pitu!
  3. 3prije pečenja!/slika/1948163/
    Svaki "paketić" prelijte sa 2 kašike bešamela. Preko naribajte malo sira.
  4. 4gotovo!/slika/1948165/
    Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 C.
  5. 5posluženo!/slika/1948167/
    Nakon nekih 25 minuta, izvadite iz pećnice...
  6. 6presjek!/slika/1948169/
    ...i poslužite!

Malinasti maslac

Okus ovog vocnog maslaca, namazanog na kruhu, nemogu opisati ... to morate isprobati ;)Malinasti maslac
/slika/1874561/

Sastojci

  •  200 g maslaca bez soli
  •  150 g smrznutih malina
  •  50 g secera
  •  1 cajna zlicica gustina
  •  sjeme od 1 mahune vanilije

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1/slika/1874579/
    Smrznute maline pomijesat sa secerom i sjemenkama vanilije. Staviti da kuha na laganu temperaturu 5 minuta i mijesati cijelo vrijeme.
    Gustin razmutit sa 1 zlicom vode i dodati u kuhane maline na kraju. Pustiti da sve zajedno prokuha i maknuti sa stednjaka.
    Maline procijediti kroz gusto sito da dobijete fini vocni pire bez kostica.
    Ostaviti da se potpuno ohladi.
  2. 2/slika/1874585/
    Maslac mora biti sobne temparature.
    Dodavajte polako zlicu po zlicu vocnog pirea u maslac i mijesajte. Mozete koristiti mikser, a i rucno. Ja sam rucno sa pjenjacom mjesala.
  3. 3Malinasti maslac/slika/1874589/
    Mazite na kruh i uzivajte :)
    Meni je odlican !!!!

Нема коментара:

Постави коментар