Bülbül Yuvası baklava
skusst
/slika/1954883/
Sastojci
- 500 gjufke za baklavu
- 400 gmljevenih oraha
- 120 gputera
- malo ulja
- 700 gsecera za agdu
- voda za agdu
- 50 gmljevenih oguljenih pistaca
Priprema
- 1Agdu pripremimo tko da secer istresemo u srednje veliku serpu i dodamo vodu dva prsta iznad ruba secera, te kuhamo na najacoj vatri oko 15 minuta.
- 2Otopimo puter sa malo ulja.
- 3Sameljemo orahe i dodamo 4 zlice secera te izmjesamo.
- 4Kore za jufku prerezemo na cetiri dijela.
- 5Dobili smo cetiri pravougaonika.
- 6Dva pravougaonika pokrijemo sa vlaznom krpom ili prozirnom folijom da nam se jufka ne osusi.
- 7/slika/1954887/Kod ostala dva premazemo 1/3 sa puterom.
- 8/slika/1954889/Zatim dodamo orahe.
- 9/slika/1954891/Na pocetak jufke stavimo tanji stapic.( ja sam koristila kineske drvene stapice- pribor za jelo)
- 10/slika/1954893/Uvijemo do kraja.
- 11/slika/1954895/Zatim s obje strane guramo jufku prema sredini da nam se nabora.
- 12/slika/1954899/Prerezemo na dva jednaka dijela.
- 13/slika/1954901/Pazljivo sastavimo krajeve da dobijemo takozvano gnijezdo.
- 14/slika/1954903/Gnijezda stavljamo u okrugli pleh promjera 38 cm. Krenemo od sredine, zatim u krug.
- 15/slika/1954905/Baklava prije pecenja.
- 16Pecemo u predhodno zagrijanoj pecnici na 170 stepeni 10 minuta, zatim smanjimo vatru na 140 i pecemo da lijepo porumeni. Ja samo sve ukupno pekla oko 35 minuta. Sve zavisi od pecnice koliko ce se dugo peci. Ova baklava je tanka i ne treba joj mnogo da se ispece.
- 17Zalijete vrucu baklavu sa mlakom agdom i ostavite da se ohladi.
- 18/slika/1954907/Nakon toga sameljete pistace i ukrasite.
- 19/slika/1954909/Prijatno i uzivajte uz ovu orijentalnu slasticu.
VELIBAH
Erna-Recepti
/slika/1751291/
Sastojci
tijesto:
- 5 šolja (od 200 ml)brašna
- 1 vrećicainstant kvasca
- 1 kašičicasoli
- 1/2 kašičicešećera
- 2 šoljetople vode
fil:
- 4krompira
- 2 kašikeotopljenog putera
- po ukususo, biber
Priprema
- 1/slika/1751293/Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati toplu vodu. Zamijesiti tijesto, pa ostaviti prekriveno oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijeliti na 6-8 loptica. Svaku lopticu malo razvaljati. Kuhan krompir naribati, začiniti (so, biber) i dodati otopljen puter. Na svaku razvaljanu lopticu staviti fil od krompira, pa zatvoriti lopticu.
- 2/slika/1751295/Filovanu lopticu razvaljati na veličinu tave.
- 3/slika/1751299/Pržiti u tavi, premazanoj sa par kapi ulja, po par minuta sa svake strane.
- 4/slika/1751305/Gotove se, dok su vruće, premažu sa malo putera (ja nisam), pa posluže!
- 5/slika/1751309/Ukoliko vam ostane koje parče, kratko zagrijati u tavi (bez ulja)! Čak i nakon 24 h, bit će kao da su tek pečene!
Sultan Kebabı
/slika/1948173/
Sastojci
fil:
oko 600 g
- pilećeg filea
- 1 glavicaluka
- 2paprike
- 1paradajz
- oko 150 gkuhanog graška
- začiniso, biber, vegeta, mljevena crvena paprika
za palačinke:
- 2jaja
- 2 šoljemlijeka
- 1,5 šoljabrašna
- 1/2 kašičicesoli
- i još:ulje
bešamel:
- 2 kašikeputera
- 1,5 kašikabrašna
- 2 šoljemlijeka
- začiniso, biber
- i još:parče sira
1 šolja = 200 ml
Priprema
- 1/slika/1948159/Prvo pripremite palačinke!Zatim u tavu sipajte ulje, pa stavite meso narezano na kockice. Propržite, pa dodajte sitno sjeckan luk, a zatim i paprike. Propržite 3-4 minute, pa dodajte oljušten, sitno sjeckan paradajz. Začinite, po ukusu, pa poklopite i dinstajte 6-7 minuta. Na kraju dodajte i kuhani grašak.
- 2/slika/1948161/Dok se fil dinsta, pripremite bešamel. Rastopite puter, pa dodajte brašno. Kratko pržite, pa sipajte mlijeko, miješajući svo vrijeme (kako bi se izbjeglo stvaranje grudica)! Kuhajte bešamel 2-3 minute; začinite! Na svaku palačinku stavite po 3 kašike fila, pa preklopite, tako da formirate "paketić"! "Paketiće" redajte u puterom premazan pleh.PS. Bržu i jednostavniju verziju ovog jela možete raditi sa gotovim korama za pitu!
- 3/slika/1948163/Svaki "paketić" prelijte sa 2 kašike bešamela. Preko naribajte malo sira.
- 4/slika/1948165/Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 C.
- 5/slika/1948167/Nakon nekih 25 minuta, izvadite iz pećnice...
- 6/slika/1948169/...i poslužite!
Malinasti maslac
/slika/1874561/
Sastojci
- 200 g maslaca bez soli
- 150 g smrznutih malina
- 50 g secera
- 1 cajna zlicica gustina
- sjeme od 1 mahune vanilije
Priprema
- 1/slika/1874579/Smrznute maline pomijesat sa secerom i sjemenkama vanilije. Staviti da kuha na laganu temperaturu 5 minuta i mijesati cijelo vrijeme.Gustin razmutit sa 1 zlicom vode i dodati u kuhane maline na kraju. Pustiti da sve zajedno prokuha i maknuti sa stednjaka.Maline procijediti kroz gusto sito da dobijete fini vocni pire bez kostica.Ostaviti da se potpuno ohladi.
- 2/slika/1874585/Maslac mora biti sobne temparature.Dodavajte polako zlicu po zlicu vocnog pirea u maslac i mijesajte. Mozete koristiti mikser, a i rucno. Ja sam rucno sa pjenjacom mjesala.
- 3/slika/1874589/Mazite na kruh i uzivajte :)Meni je odlican !!!!
Нема коментара:
Постави коментар