Zaher torta
Ako mene pitate koje su dve najlepše torte na svetu ja bih vam rekla Reform i Zaher torta.
Ima i drugih lepih torti, ali ove dve su apsolutno savršene, naravno,
ukoliko se lepo naprave. Zaher torta je nešto jednostavnija za
pravljenje pa mi je lakše da se odlučim da je imam na mom kućnom meniju.
Prošlog vikenda sam se spremala da napravim baby shower,
prvi put u životu, iako uskoro dobijamo drugu bebicu. Moja drugarica,
Amerikanka, me je upozorila da ja lično ne mogu da napravim taj događaj,
već neko od mojih rođaka ili prijatelja, kao što ona reče to je
«against the law». Ja se nisam obazirala na to već sam izjavila da to
neće biti običan baby shower, već američko-srpski. Za one koji ne znaju baby shower
je događaj na kome se proslavlja dolazak nove bebe i tu se okupljaju
uglavnom devojke, da ne kažem žene. Tada se donose pokloni za bebu,
obično odabrani sa liste želja budućih roditelja. Kao što se može
primetiti Amerikanci ne pate od srpskog pesimizma i sujeverja i ubeđeni
su da će sve biti u redu sa bebom posle maminog porođaja. Ili je to
možda u vezi sa tim što obožavaju da sve dosta unapred planiraju.
Taman sam bila isplanirala meni za taj događaj,
diskutovala o tome sa mužem... i odlučila sam bila da napravim moju
omiljenu Zaher tortu. Međutim, malo pre toga odemo mi na ručak kod jedne
moje prijateljice, inače naše devojke... primatim neke stvari koje su
mi malo izgledale čudno, ali valjda su mi od trudnoće otupela čula
skroz, i kada sam ušla u prijateljičinu kuću shvatim da su mi «smestili»
baby shower. Dakle, u Americi ništa ne može bez ustaljenih
pravila. Bila sam jako iznenađena pogotovo što nisam primetila da su već
duže vreme moji prijatelji uključujući i mog muža organizovali događaj
iza mojih leđa. Pored prvobitnog šoka jako sam se lepo provela.
Ipak, nisam odustala od pravljenja Zaher torte. Već sam
je bila osećala na svom nepcu, pa rekoh sebi, nema veze, praviću je za
sebe.
Ovaj recept sam dobila od svoje poznanice Jenni,
Amerikanke, koja je svoje umeće pravljenja torti i kolača savladala u
Nemačkoj, pa se onda udala za Nemca i dovela ga u Ameriku. Naravno teško
je diskutovati koliko je ovaj recept blizak onom originalnom (znate onu
priču o tome da se originalna Zaher torta može naći samo u bečkom Sacher hotelu), ali pošto je toliko dobar sve mislim ma mora da je onaj prvi.
Ovo su inače prepolovljene mere, ako želite veću tortu
sa tri kore i dva fila onda mere pomnožite sa dva. Kore su nešto
komplikovanije za pravljenje, ali zato je fil super jednostavan.
Sastojci:
Kore:
- 162g putera
- 50g šećera u prahu
- 75g crne čokolade
- 6 belanaca
- 6 žumanaca
- 225g šećera
- 180g brašna
- 13g kakaa
- 37g kukuruznog skroba (cornstarch)
Fil:
- 1 teglica (325g) džema od kajsija
- 1 kašika ruma
Ganaš:
- 150g slatke pavlake
- 150g crne čokolade
Priprema:
- Pripremite okrugao pleh u kojem će se peći kora od torte. Ja ga obično obložim sa papirom za pečenje (parchment paper).
- Uključite rernu na 175C (350F).
- U staklenoj posudi na pari otopite 75g čokolade. Ostavite je na stranu da se malo ohladi.
- Umutiti otopljen puter i šećer u prahu i u to dodati otopljenu čokoladu.
- Dodavati jedno po jedno žumance uz neprekidno mešanje.
- U posebnoj posudi umutiti belanca sa mikserom, dodavajući šećer, kašiku po kašiku. Mućenje je gotovo kada dobijete čvrstu i sjajnu masu. Trudite se da belanca ne umutite previše. Dodajte masu od belanaca predhodnoj masi od čokolade i žumanaca.
- Pomešajte prosejano brašno, kako i skrob i umešajte ih u tečnu smesu predhodno napravljenu. Za mešanje koristite kašiku ne mikser.
- Umućenu smesu stavite u pleh i pecite je 45 min. Da bi ste bili sigurni da je kora gotova stavite čačkalicu u testo, i ako izađe čista znači da je kora dobro pečena.
- Pošto se malo ohladi izvadite koru iz kalupa. Presecite je horizontalno na pola.
- Kada je kora potpuno ohlađena filujte je džemom od kajsija u koji ste dodali kašiku ruma.
- Zatim stavite tortu u zamrzivač da prenoći.
- Sutradan napravite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku i u nju dodajte otopljenu čokoldu. Kuvajte i mešajte dok se ne dobije glatka smesa.
- Pošto se ganaš malo ohladi prelijte tortu njime. Kako? Stavite tortu na rešetku, a ispod toga neki pleh ili papir za pečenje da bi se tu skupio preostali ganaš. Sipajte ganaš na vrh torte. Uz pomoć noža ili spatule obložite zidove torte filom. Zahvaljujući ovoj tehnici dobićete neverovatno glatku čokoladnu površinu na vrhu torte (vidi slike). Da, zaboravih da kažem da bi ste dobili glatke izfilovane površine, spoljašnja kora mora da bude izravnata i čista od mrva. To znači da morate da odsečete brežuljkasti vrh i da sve mrvice odstranite pastry četkicom.
Tortu možete služiti uz šlag ili sladoled od vanile. Konzumira se isključivo uz crnu kafu.
Ovu Zaher tortu sam pravila ranije... glazura mi nije baš uspela. |
Gustav Klimt torta
Ko voli Saher tortu
sigurno će zavoleti u ovu. Veoma su slične a i obe su poreklom iz Beča.
Dok Saher torta ima orahe ukori, Gustav Klimt torta ima lešnike. Prva
se filuje džemom od kajsija, druga džemom od malina. I obe imaju
čokoladnu glazuru, tako da spolja gledano nema razlike.
Ja retko pravim torte, uglavnom samo za najvažnije
događaje. Repertoar mi je veoma sužen, ne znam ni da ih dekorišem,
doduše nisam nikada ni probala. Volim te austrijske najviše, elegantne,
čokoladne, sa svedenom dekoracijom... to su za mene prave torte.
Teško je bilo da izaberem neku novu za rođendan moga
muža, ovoga puta nisam htela da se ponavljam. Pronašla sam recept za ovu
tortu među skeniranim stranicama nekog kuvara, više se ne sećam kog.
Pošto je moj muž završio istoriju umetnosti (u istoj školi smo se
sreli), baš je nekako lepo leglo da mu napravim tortu posvećenu jednom
od najpoznatijih slikara secesije, iz Austrije, Gustavu Klimtu. Sigurna
sam da ako i niste čuli za njega sigurno znate neka njegova dela,
pogotovo jednu od najromantičnijih slika modernog slikarstva - Poljubac.
Sastojci:
za koru:
- 170g putera, na sobnoj temperaturi
- 1 šolja šećera
- 9 jaja
- Izrendana kora od 1 limuna
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 šolje samlevenog lešnika (oko 230g)
- 2/3 šolje hlebnih mrvica
za fil:
- 1 šolja džema od malina
za glazuru:
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje vode
- 1/3 šolje sirupa od kukuruza
- 230g čokolade za kuvanje, iseckane na sitne komade ili chocolate chips
Priprema:
- Obložite papirom za pečenje okrugao pleh u kome će se peći torta (prečnika oko 23 cm ili 9 inči).
- Stavite rešetku na sredinu i zagrejte rernu na 175C (350F).
- Odvojte belanca od žumanaca.
- Ulupajte puter dok ne postane mekan, a zatim dodajte 1/2 šolje šećera. Nastavite sa mućenjem dok smesa ne pobeli. Onda počnite da dodajete žumance, jedno po jedno, uz neprestano mućenje. Na kraju dodajte izrendanu limunovu koru i ekstrakt vanile. Umešajte u smesu mlevene lešnike i hlebne mrvice sa varjačom.
- Umutite belanca mikserom, najpre na srednjoj brzini dok ne dobijete belu neprozirnu masu, a onda pojačajte brzinu i počnite da dodajte 1/2 šolje šećera, kašiku po kašiku. Mutite dok smesa ne postane dovoljno čvrsta i glatka. Ne preterujte u mešanju. Smesu sa umućenim belanacima umešajte u predhodnu smesu sa žumancima sa varjačom.
- Sipajte sve u obloženi pleh i pecite u rerni oko 50 minuta na temperaturi od 175C.
- Pošto je pečena, torta treba da bude dobro ohlađena. Horizontalno je isecite na dva jednaka dela. Filujte je džemom od maline.
- Glazura se pravi na sledeći način: vodu, šećer i sirup od kukuruza zagrejte do ključanja, a zatim sklonite sa vatre i u odmah dodajte seckanu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi. Zatim postavite tortu na rešetku i preko nje sipajte čokoladnu smesu. Spatulom je ravnomerno rasporedite po površini torte. Možete da stavite i običan ganaš kao glazuru.
- Za dekoraciju prvi put sam koristila kontur pastu u različitim bojama. Iskreno nešto baš ne volim kada se torta šareni, a i ne znam koliko su ti ukrasi zdravi, al' ovaj put sam rešila da stavim par ornamenta po kojima je poznat Gustav Klimt. Dole na slikama možete da vidite moj proces rada.
- Torta se služi uz šlag od slatke pavlake.
Kraljica od Sabe torta po receptu Džulije Čajld
Iako nije plave krvi ja znam da sam se udala za aristokratu. Moj muž voli fine stvari, vrlo je rafiniranog ukusa, baš obraća pažnju na detalje i sklon je kritici. Nije ga lako oduševiti, a i kad se tako nešto desi vrlo je škrt na pohvalama i obično to proprati rečima "prilično je dobro" ili "nije loše".
Nije mu lako udovoljiti, ali ja se trudim da bar za njegov rođendan napravim nešto što će mu biti baš po volji. Pored toga što su mu visoki standardi, on je jedan veoma pažljiv i nežan muž, i trudim se da mu vratim istom merom. Svake godine mu za rođendan pravim neku specijalnu tortu, čokoladnu po mogućstvu... jedne godine je to bila Reform torta, pa Gustav Klimt torta, onda Švarcvald, i ove godine sam se odlučila za Kraljicu od Sabe.
Stvarno ne znam zašto je ta torta dobila takvo ime, moguće da ima neku istoriju, ali verovatno da je braon boja čokoladnog fila tu presudila. To je čuvena francuska torta, zabeležena u kuvaru koji sam dobila od muža Mastering the Art of French Cooking, Džulije Čajld, čiji vam recept ovde prenosim.
Ova mala tortica je prilično jednostavna za pravljenje, nema sečenja kora, samo čokoladni fil koji ide preko kore. Ukus badema i ruma sa čokoladom je fenomenalan. Nije ni čudo zašto je toliko čuvena, i zašto se veoma svidela mom mužu.
Sastojci:
115g čokolade
2 kašike ruma (može i crne kafe)
113g putera na sobnoj temperature
135g kristal šećera
3 žumanca
3 belanca
Prstohvat soli
1 kašika Kristal šećera
40g samlevenih badema
1/4 kašičice ekstrakta od badema
55g finog brašna za kolače, dobro prosejanog
Za čokoladni krem (ja sam duplirala mere za čokoladu i puter, jer mi se učinilo da su originalne mere baš male):
100g čokolade
2 kašike ruma
113g putera
Badem iseckan na listiće za dekoraciju.
Kružni pleh za pečenje kome se pomera dno, prečnika oko 20 cm
Priprema:
Pripremite pleh za pečenje, obložite ga unutra masnom hartijom ili namažite puterom i pospite brašnom ili prezlama.
Zagrejte rernu na 175C (350C).
Otopite čokoladu na pari, ne previše jakoj, i pomešajte je sa rumom ili kafom.
U jednoj posudi mikserom promešajte puter i šećer dok ne dobijete žutu, kremastu, masu. Dodajte joj 3 žumanca i sve zajedno dobro izmiksujte.
U drugoj posudi mikserom umutite tri belanca u koja ste stavili prstohvat soli. Zatim, kad se stvori pena od belanca dodajte 1 kašiku šećera. Mutite belanca sve dok sneg ne postane dovoljno čvrst.
U smesu sa puterom, šećerom i jajima dodajte otopljenu čokoladu. Spatulom dobro ih sjedinite energičnim mešanjem. U to dodajte samlevene bademe i ekstrakt od badema. Kada ste sve dobro pomešali, toj smesi dodavajte naizmenično belanca i brašno, koristeći spatulu... trećina krema od belanaca, pa trećina ukupne količine brašna i tim redom dok sve ne potrošite. Fora je u tome da ne mešate previše jer smesa treba da bude sa volumenom, samo će tako torta biti izdašna.
Smesu stavite u rernu, na srednjoj pregradi, i pecite 25 minuta. Da, torta u sredini treba da izgleda kao malo nepečena. Kad prodrmate pleh, malo će da se talasa sredina. Znaćete da je ona savršeno pečena, ako čačkalica pri ubodu po obodu torte izađe čista, a u centru bude baš masna.
Pošto tortu izvadite iz rerne ostavite je još 10 minuta u plehu, a zadim je izvadite i ostavite da se hladi, na žici za hlađenje.
Torta mora da se dobro ohladi, najbolje je da je stavite da odleži u frižideru preko noći.
Krem od čokolade ćete tako napraviti što ćete najpre čokoladu otopiti na pari zajedno sa rumom. Onda ćete otopljenoj čokoladi dodavati iseckan puter. Kad je sve dobro sjedinjeno, mešajte krem na ledu da se brže ohladi ili ga stavite u frižider.
Kad se krem zgusnuo, stavite ga na tortu, po celoj vidljivoj površini. Zatim stavite listiće badema sa strane.
Ukoliko želite da probate još jednu izuzetnu tortu Džulije Čajld, Đenovsku tortu sa čokoladom i malinama, pogledajte moj post o njoj ovde.
Нема коментара:
Постави коментар